Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: Συνεχής πτώση σε κρούσματα και νοσηλείες Covid, σε επιφυλακή για παιδική ηπατίτιδα

Πλεύρης: Συνεχής πτώση σε κρούσματα και νοσηλείες Covid, σε επιφυλακή για παιδική ηπατίτιδα

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της Covid στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το lockdown στην Σαγκάη, μένοντας σε επιφυλακή για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στην υπερκαταγραφή θανάτων Covid, η οποία σαφώς και δεν αντανακλά την πραγματικότητα με πολλούς πολίτες να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων τους. Έπειτα, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές επιταγές του ανοίγματος της οικονομίας, με βάση τα στατιστικά δεδομένα που δείχνουν πως ο ιός μεταδίδεται πολύ λιγότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε επαγρύπνηση αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, ενώ τέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με την κατάσταση στην Σαγκάη.

Συνεχής η πτώση στα κρούσματα και στις νοσηλείες

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία επιτέλους φαίνεται πως φθίνει: “Τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε συνεχή πτώση στα κρούσματα, καθώς και στις νοσηλείες τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στις απλές κλίνες.  Το ισοζύγιο είναι πλέον θετικό υπέρ των εξιτηρίων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι, λογικά, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, θα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε την αποκλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα είμαστε παράλληλα σε επιφυλακή γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο. Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής θανάτων από Covid με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκαταγραφή. Σχεδόν το 35% όσων εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid, έχουν πάει στα νοσοκομεία για άλλο πρόβλημα υγείας”. 

Όσο για τους θανάτους, ο Υπουργός σημείωσε το εξής: “Επειδή γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για τους θανάτους, θέλω να σας πω ότι αν μπει κάποιος στο Lancet- που έχει μία αξία, είναι το μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό- θα δει στην πλήρη έρευνα για την αυξανόμενη θνητότητα αυτή τη διετία, ότι η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής των θανάτων από Covid. Αναφέρονται άλλες χώρες, οι οποίες έχουν το 1/3 των καταγραφών από κρούσματα Covid και θανάτους.  Στη χώρα μας οποιοσδήποτε έχει Covid και τελικά αποβιώσει λογίζεται ως θάνατος Covid. Ένας ασθενής που θα μπει για οποιονδήποτε λόγο στα ελληνικά νοσοκομεία και θα διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ασχέτως του λόγου θανάτου του, τον καταγράφουμε ως θάνατο Covid.”

“Αυτό με την «Όμικρον» γίνεται πιο έντονο για ποιο λόγο; Διότι υπολογίστε ότι το 30% με 35% των ασθενών που  διαγιγνώσκεται με Covid, έχει κάνει εισαγωγή στο νοσοκομεία για άλλο λόγο και εκεί διαγιγνώσκεται και με Covid.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους λόγου χάρη 50 θανάτους έχουμε 15 ασθενείς που ήταν καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, επομένως, προφανέστατα, η αιτία θανάτου είναι η βασική τους ασθένεια. Είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει και ακολουθούμε, για αυτό υπάρχει μία υπερκαταγραφή των θανάτων στην Ελλάδα. Έχουμε επιλέξει ένα πολύ αυστηρό μοντέλο και για αυτό το λόγο η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι υποεκτιμά τους θανάτους. Η χώρα μας βρίσκεται στην υπερβάλλουσα θνητότητα σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Γιατί η υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει στην πραγματικότητα τους παραπάνω θανάτους που έχουμε, καθώς υπάρχουν θάνατοι που θα γίνονταν μέσα σε ένα έτος από άλλες αιτίες και κακώς έχουν καταγραφεί, με αυτή την έννοια, ως θάνατοι Covid.”

Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό, έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους

Αναφορικά με το Πάσχα και το επερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: “Θα πάμε στο Πάσχα με τα ισχύοντα μέτρα, αλλά φέτος θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θα έχουμε και τον Επιτάφιο και παρουσία στις εκκλησίες με μέτρα. Ακόμα κι αν υπάρξει μία μικρή αύξηση στα κρούσματα, ενδεχομένως λόγω του μεγαλύτερου συγχρωτισμού αυτών των ημερών, αυτό δεν θα είναι κάτι το οποίο θα μας ανησυχήσει. Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό, έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους. Άρα, δεν ισχύει ότι η Ελλάδα προχωρά σε άρση των μέτρων για οικονομικούς λόγους. Όλη η Ευρώπη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το «φωτεινό παράθυρο» που υπάρχει της ύφεσης της πανδημίας. Προφανέστατα όταν έχουμε πολύ περισσότερα «όπλα», δηλαδή εμβολιασμένο κόσμο, κόσμο που έχει νοσήσει και αντιικές θεραπείες, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των μέτρων.”

Είμαστε σε επιφυλακή για τα αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας σε ΗΠΑ και Βρετανία

“Φαίνεται ότι υπάρχει μια έξαρση και στην Αμερική και στην Αγγλία. Και μάλιστα τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid. Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις, βέβαια σε πολύ λίγες περιπτώσεις, νομίζω σε τρεις. Επομένως καταλαβαίνετε ότι αν υπάρξει έξαρση και στη χώρα μας σε αυτές τις ηλικίες, θα είναι κάτι ανησυχητικό. Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα.

Τέλος, για τα γεγονότα στην Σαγκάη ο κ. Πλεύρης επεσήμανε: “Δεν ανησυχούμε για τα όσα γίνονται στη Σαγκάη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον ΠΟΥ. Από την ενημέρωση που έχουμε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Παραμένουμε στην «Όμικρον», απλώς η Κίνα θέλει να ακολουθεί μία πολιτική μηδενικού Covid. Από εκεί και πέρα, πάντοτε είμαστε επιφυλακτικοί με τα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μνημόνιο συναντίληψης Ελλάδας Κύπρου για τη Δημόσια Υγεία

Πλεύρης: Από 1η Μαΐου δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, από 1η Ιουνίου καταργείται η χρήση μάσκας

Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα - Τι αλλάζει

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα χαλάρωση των μέτρων - Το χρονοδιάγραμμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.