Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την απόφαση για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βλέπει μια σταθερή πτώση κρουσμάτων. Αυτό υποδεικνύει πως βρισκόμαστε στο στάδιο της ύφεσης της πανδημίας, γεγονός που προσφέρει χώρο για χαλάρωση των μέτρων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούμε και εφησυχάζουμε, ενώ βεβαίως η παιδική ηπατίτιδα επίσης αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Γιατί οι μάσκες στα σχολεία καταργούνται;

“Η απόφαση της Επιτροπής ήταν απόρροια μιας σειράς πραγμάτων, με έμφαση την γενικότερη πτωτική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται ευρέως. Ακόμα και οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την μάσκα, αλλά δεν θέλουμε να ρισκάρουμε ακόμη και το ελάχιστο ενδεχόμενο να χάσει κάποιος μαθητής μια μοναδική στιγμή στη ζωή του λόγω της νόσησης από κορωνοϊό.” 

“Υπάρχει το ενδεχόμενο από Σεπτέμβριο να επανέλθουν κάποια μέτρα εάν παρατηρηθεί νέο κύμα κρουσμάτων, που μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα μέτρα αυτά εάν τελικά επιστρέψουν θα αφορούν κυρίως στις ευάλωτες ομάδες. Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική.”

Ποια είναι τα σενάρια για την πανδημία από Σεπτέμβριο;

“Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που κατά βάση κινδυνεύουν από τη νόσηση. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό”. 

Σχετικά με τα εμβόλια τι θα ισχύσει;

“Κοινή επιθυμία όλων των υγειονομικών αρχών είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι στη λογική του εμβολίου της γρίπης. Να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις, αλλά να είναι ετήσιο. Η κατεύθυνση είναι να πάμε εκεί και να αφορά συνολικά τον πληθυσμό (και τα παιδιά). Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες”. 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θάνος Πλεύρης: Τι απαντά για τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb:Ο υπουργός Υγείας συνόδεψε την Γκογκοζώτου στον ΕΟΠΥΥ και οι συσκέψεις

Πλεύρης: Αναστέλλεται η χρήση μάσκας μέχρι τις 15/9-Εξαιρέσεις

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Προανήγγειλε τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση από τον Σεπτέμβριο -Αύριο οι αποφάσεις για την μάσκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα έχει δώσει στους πολίτες διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου, μέχρι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δηλώσουν ότι έχουν καλύψει τα πάντα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. 

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Close Icon