Πολιτική Υγείας

Πιστοποιητικό υγείας Κίνα: Οι αυστηροί υγειονομικοί κώδικες ορίζουν τη ζωή της Covid εποχής

Πιστοποιητικό υγείας Κίνα: Οι αυστηροί υγειονομικοί κώδικες ορίζουν τη ζωή της Covid εποχής

Πιστοποιητικό υγείας Κίνα: Οι υγειονομικοί κώδικες, με το χρωματικά κωδικοποιημένο τους σύστημα κόκκινου, κίτρινου και πράσινου που υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου COVID, ήταν ένας κρίσιμος πυλώνας αυτού του συστήματος.

Μέρες αφότου αγόρασε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού από ένα φαρμακείο στο Πεκίνο, η φοιτήτρια Yu έμεινε έκπληκτη όταν ανακάλυψε ότι ο πολύτιμος πράσινος κωδικός υγείας της —η βασική βαθμολογία που χρειαζόταν για την είσοδο στα καταστήματα, τα γραφεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης— είχε εξαφανιστεί. Σε μια σκηνή που επαναλαμβάνεται σε όλη την κινεζική πρωτεύουσα, ένα αναδυόμενο παράθυρο προειδοποιεί τους χρήστες πως η εφαρμογή δεν μπορούσε πλέον να εξακριβώσει την κατάσταση κινδύνου του κορωνοϊού. Το σχολείο ήταν εκτός για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, επομένως η πρόσβαση στις αίθουσες δεν ήταν πρόβλημα. Ωστόσο, το να φτιάχνει το τσάι της με φούσκα ήταν ένα άλλο θέμα. “Δεν αγοράζω αρκετό τσάι, μιας και το κατάστημα τσαγιού και γάλακτος δεν με αφήνει να μπω χωρίς υγειονομικό κωδικό”, θρηνούσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo που μοιάζει με το Twitter.

Ένα φαινόμενο που πολλαπλασιάζεται

Η Yu ήταν μία από τους χιλιάδες που εμφανίστηκαν σε χώρους εργασίας ή εμπορικά κέντρα του Πεκίνου αυτή την εβδομάδα μόνο για να διαπιστώσουν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος λόγω της κατάστασης του κωδικού υγείας τους, καθώς οι ήδη αυστηροί έλεγχοι του ιού είχαν αυξηθεί ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη κυκλοφόρησε αθόρυβα έναν νέο κανόνα που απαιτούσε από όλους όσοι είχαν αγοράσει φάρμακα για οτιδήποτε μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού -συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του βήχα και της ξηρότητας του λαιμού- να κάνουν ένα τεστ ιού προτού αποκατασταθεί η κατάσταση της εφαρμογής υγείας τους στο πράσινο. Αλλά αυτό δεν ήταν απλώς ένα τεχνικό πρόβλημα.

Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στα τέλη του 2019, είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον κόσμο που τηρείται μια πολιτική μηδενικής ανοχής, στην οποία η παραμικρή ένδειξη έξαρσης αντιμετωπίζεται με μαζικά τεστ και αυστηρές καραντίνες. Οι υγειονομικοί κώδικες, με το χρωματικά κωδικοποιημένο τους σύστημα κόκκινου, κίτρινου και πράσινου που υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου COVID, ήταν ένας κρίσιμος πυλώνας αυτού του συστήματος. Οι εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας απαιτούνται πλέον για είσοδο σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, σταθμών μεταφορών, καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και ταξί. Χωρίς αυτό, η κανονική ζωή σταματάει.

Καθώς τα παράπονα όπως της Yu συσσωρεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag του Weibo “Beijing Health Kit Pop-up” κέρδισε περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές. “Δεν μπορώ να βγω να φάω ή να αγοράσω καφέ – είναι τόσο ενοχλητικό”, εξοργίστηκε ένας από τους πολλούς που χτυπήθηκαν από την αλλαγή. Το δράμα τόνισε την εξάρτηση της χώρας από το σύστημα του κώδικα υγείας, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2020, λίγους μόλις μήνες μετά την πανδημία. Ενώ οι εφαρμογές δεν είναι τεχνικά υποχρεωτικές, είναι ουσιαστικά αδύνατο να μετακινηθείτε στην Κίνα χωρίς μία. Η εφαρμογή του Πεκίνου είναι ένα από τα δεκάδες τοπικά προγράμματα παρακολούθησης της υγείας που χρησιμοποιούν δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού και ελέγχου υγείας για να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών και να αξιολογούν εάν βρέθηκαν κοντά σε άτομα με τον ιό. Καταγράφει επίσης την κατάσταση του εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού.

Πόσο απαραίτητες είναι οι εφαρμογές;

Ορισμένες εφαρμογές είναι τόσο ευαίσθητες που μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες περιοχές που επισκέφθηκαν και να εμποδίσουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, εάν έχουν επισκεφτεί κοινότητες υψηλού κινδύνου. Τουλάχιστον ένας εγκληματίας έχει συλληφθεί αφού χρειάστηκε να υποβάλει δεδομένα στην εφαρμογή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Λέγεται ότι βρισκόταν σε φυγή για δεκαετίες, παραιτήθηκε επειδή δεν μπορούσε πλέον να μπει σε καταστήματα ή να βρει δουλειά χωρίς τον κωδικό. Η κυκλοφορία των κωδίκων υγείας αντιμετωπίστηκε αρχικά με ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Όμως αυτές παρουσιάστηκαν γρήγορα καθώς η Κίνα άρχισε να διαφημίζει τον χειρισμό της πανδημίας ως ιστορία επιτυχίας σε αντίθεση με το χάος στο εξωτερικό.

Τώρα, όσοι ταξιδεύουν μεταξύ επαρχιών συχνά πρέπει να κατεβάσουν πολλές τοπικές εκδόσεις της εφαρμογής – καθώς και μια εθνική έκδοση που συνδέεται με τους αριθμούς τηλεφώνου τους – και να εμφανίζουν πράσινους κωδικούς σε όλες τις εφαρμογές όταν φτάνουν στους προορισμούς τους. Πολλά γραφεία, εστιατόρια και σταθμοί μεταφορών απαιτούν από τους επισκέπτες να ανοίξουν την εφαρμογή και να σαρώσουν κωδικούς QR για συγκεκριμένες τοποθεσίες για να κάνουν “check in” πριν εισέλθουν. Η πανταχού παρουσία του συστήματος, αν και χρήσιμη για τους αξιωματούχους που επιδιώκουν να παρακολουθούν τις επαφές του κορωνοϊού, έχει επίσης αποδειχθεί μια από τις κύριες αδυναμίες του. Κάτοικοι στη δυτική πόλη Xi’an παραπονέθηκαν τον Δεκέμβριο για συντριβή του τοπικού κώδικα υγείας σε όλο το σύστημα, αφού οι αρχές διέταξαν ξαφνικά μαζικές δοκιμές εκατομμυρίων κατοίκων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλοι οι αθλητές των ΗΠΑ που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο εμβολιάστηκαν κατά της COVID

Η Ιαπωνία διευρύνει τους περιορισμούς για την COVID-19 λόγω της παραλλαγής Omicron

ΜΜΕ στην Κίνα κατηγορούν πακέτα εξωτερικού για την Όμικρον

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Λευκός Οίκος διαθέτει τον 3ο γύρο δωρεάν τεστ COVID-19 κατόπιν παραγγελίας

«Κάθε σπίτι στις ΗΠΑ μπορεί να παραγγείλει έναν τρίτο γύρο δωρεάν κατ' οίκον τεστ», ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του ιστότοπου της πρωτοβουλίας. «Παράγγειλε το δικό σου σήμερα».

Ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Δρ. Ashwin Vasan, ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει περάσει σε «υψηλό» επίπεδο συναγερμού για την COVID-19.

Εάν κάνουμε όλοι το καθήκον μας, μπορούμε να μειώσουμε τους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και να ετοιμαστούμε για ένα υπέροχο καλοκαίρι", ανάρτησε ο Vasan στο Twitter παράλληλα με τη συμβουλευτική.

Πλεύρης: Αναστέλλεται η χρήση μάσκας μέχρι τις 15/9-Εξαιρέσεις

Πλεύρης: Από την 1η Ιουνίου έως τις 15/9 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των κτελ και των τρένων όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις των επιβατών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Δείτε σε ποιους χώρους παραμένει η υποχρεωτικότητα της χρήσης.

Οι γυναίκες στην Ισπανία θα έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου

Ορισμένοι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση της μάσκας από την 1η Ιουνίου - Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί

Πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μάσκα πλέον γίνεται προσωπική υπόθεση του καθενός από εμάς. Ακόμη και τώρα που κινούμαστε κατά κύριο λόγο σε ανοικτούς χώρους εναπόκειται στον καθένα από εμάς να κρίνει αν πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του και τους γύρω του, ειδικά σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Τα lockdown παραμένουν στη Σανγκάη ακόμη και μετά το ορόσημο της πόλης στη «μηδενική COVID»

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η πόλη είχε επιτύχει τον στόχο της «μηδενικής COVID» να περάσει τρεις ημέρες χωρίς να εντοπίσει νέο κρούσμα ιού εκτός των περιοχών σε καραντίνα.

ΠΟΥ: Μη βιώσιμη η πολιτική της Κίνας για "μηδενική COVID"

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέει ότι η ακραία προσέγγιση της Κίνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού είναι μη βιώσιμη λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης της παραλλαγής Όμικρον του ιού, αλλά, όπως διευκρινίζει, εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Προανήγγειλε τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση από τον Σεπτέμβριο -Αύριο οι αποφάσεις για την μάσκα

Αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.