Πολιτική Υγείας

Παρίσι Γιατροί: Φόβοι για το χειρότερο αναμενόμενο κύμα covid

Παρίσι Γιατροί: Φόβοι για το χειρότερο αναμενόμενο κύμα covid

Σε τηλεοπτική ομιλία στο έθνος την Τετάρτη το βράδυ υποσχέθηκε να αυξήσει την ικανότητα εντατικής θεραπείας σε εθνικό επίπεδο από 7.665 κρεβάτια σήμερα σε 10.000 - ένα άλμα 30%. "Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές ιατρικής, τους συνταξιούχους, την υπηρεσία υγείας του στρατού και τους εθελοντές ιατρικού αποθεματικού. Όλοι θα κινητοποιηθούν με καλύτερο τρόπο", ανακοίνωσε.

Παρίσι Γιατροί: Στη μονάδα εντατικής θεραπείας Covid-19 του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Antony νότια του Παρισιού, κανένα κρεβάτι δεν παραμένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι γιατροί αναρωτιούνται πότε τελικά ο φόρτος εργασίας τους θα κορυφωθεί. Καθώς ένας αναρρωμένος ηλικιωμένος ασθενής βγαίνει από τον θάλαμο, χαμογελά αδύναμα, ο επικεφαλής Jean-Pierre Deyme τηλεφωνεί στο αρμόδιο τμήμα για να κανονίσει την επόμενη άφιξη και δίνει οδηγίες στο προσωπικό.

Η Λουίζα Πιντό, νοσοκόμα με εμπειρία σχεδόν 20 ετών, κάνει χειρονομίες στο άδειο δωμάτιο όπου υπάρχει ήδη καθαριστής, τρίβοντας το στρώμα για την επόμενη άφιξη. “Το κρεβάτι δεν θα έχει καν χρόνο να κρυώσει”, λέει καθώς το σύστημα παρακολούθησης ασθενών ηχεί συνεχώς στο παρασκήνιο.

Προς το παρόν, τα πάντα είναι σταθερά στα 20 περίεργα κρεβάτια γύρω της, όπου τα θύματα Covid-19 βρίσκονται άψυχα, σε μια σιωπηλή μάχη με τον ιό.

Το Παρίσι διέρχεται ένα τρίτο κύμα πανδημίας το οποίο κινδυνεύει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κορεσμένα νοσοκομεία από το πρώτο κύμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους. “Ό,τι έρχεται τον Απρίλιο, θα είναι πολύ περίπλοκο”, λέει η Πιντό, μια μητέρα τριών παιδιών που δεν είχε διακοπές από το περασμένο καλοκαίρι και όπως το άλλο προσωπικό θα ακυρώσει ένα προγραμματισμένο διάλειμμα αυτόν τον μήνα.

Ακόμα και με έναν νέο γύρο περιορισμών που τίθεται σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Olivier Veran προβλέπει ότι οι μολύνσεις στη Γαλλία θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του μήνα. Οι ανησυχητικές προβλέψεις που διέρρευσαν στα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από το δημόσιο νοσοκομείο του Παρισιού AP-HP την περασμένη εβδομάδα έδειξαν οπουδήποτε 2.800-4.400 άτομα σε εντατική περίθαλψη στην περιοχή του Παρισιού μέχρι τα τέλη Απριλίου, ακόμη και με αυστηρό lockdown.

Στο πρώτο κύμα, ο αριθμός κορυφώθηκε στα 2.700. –

Ελλείψεις προσωπικού –

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Antony, Denis Chandesris, λέει ότι η ικανότητα εντατικής θεραπείας έχει ήδη αυξηθεί δραστικά μειώνοντας όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις εκτός από κρίσιμο καρκίνο, καρδιολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Νοσοκομεία παντού στην περιοχή έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, επανατοποθετούν κρεβάτια και δημιουργούν νέους θαλάμους, αλλά φτάνουν στα όριά τους. “Η δυσκολία δεν είναι τόσο στα πολλά κρεβάτια ή στο υλικό, είναι θέμα εύρεσης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για να μπορεί να αναλάβει ασθενείς”, εξήγησε ο Chandesris.

Την περασμένη Κυριακή, μια ομάδα διευθυντών περίθαλψης έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι προειδοποίησε σε μια ανοιχτή επιστολή ότι η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη που οι γιατροί σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν να «τρέχουν» – επιλέγοντας ασθενείς για περίθαλψη με βάση τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Αυτή η προοπτική τρομοκρατεί το προσωπικό – ενώ ο Πρόεδρος Emmanuel Macron πάντα υποσχόταν ότι θα προστατεύει τα νοσοκομεία και ότι θα  αποφύγει τις σκηνές που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο όταν οι ασθενείς συσσωρεύτηκαν στους διαδρόμους.

Σε τηλεοπτική ομιλία στο έθνος την Τετάρτη το βράδυ υποσχέθηκε να αυξήσει την ικανότητα εντατικής θεραπείας σε εθνικό επίπεδο από 7.665 κρεβάτια σήμερα σε 10.000 – ένα άλμα 30%. “Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές ιατρικής, τους συνταξιούχους, την υπηρεσία υγείας του στρατού και τους εθελοντές ιατρικού αποθεματικού. Όλοι θα κινητοποιηθούν με καλύτερο τρόπο”, ανακοίνωσε.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ορισμένοι ειδικοί αντέδρασαν με σκεπτικισμό ενώ μια δημοσκόπηση του Ifop για το περιοδικό Journal du Dimanche βρήκε ότι μόνο το 35% των Γάλλων είχε εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό». Η Πντό, η νοσοκόμα, υπογράμμισε πως η εργασία στην εντατική φροντίδα είναι «πολύ τεχνική», απαιτώντας εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώση.

– Νέοι περιορισμοί –

Ο Macron θα βρίσκεται σε περιορισμένο lockdown τον επόμενο μήνα, για να μειώσει την ανοδική πορεία των περιπτώσεων που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 40.000 την ημέρα σε σύγκριση με το επίπεδό τους πριν από ένα μήνα.

Η απότομη επιτάχυνση οφείλεται στην εξάπλωση της πιο μεταδοτικής λεγόμενης βρετανικής παραλλαγής που έχει κυριαρχήσει στη Γαλλία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς ταξιδιού σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι περιορίζουν τους ανθρώπους σε 10 χιλιόμετρα από τα σπίτια τους, και το κλείσιμο σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων. Μόνο μια σημαντική αύξηση της εκστρατείας εμβολιασμού – η οποία ξεκίνησε με αργό ρυθμό, αλλά τώρα επιταχύνεται – γεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα τους γιατρούς στο ιδιωτικό νοσοκομείο Antony.

Μετά από μήνες έλλειψης δόσεων, η κυβέρνηση υπόσχεται μια σημαντική διάθεση αυτόν τον μήνα και την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων.

Ο Samir Taik, ένας οδηγός ταξί από το Παρίσι, αποχώρησε από το νοσοκομείο Antony την περασμένη εβδομάδα ως ο 1.000ος ασθενής Covid-19 που είχε επωφεληθεί από τη θεραπεία οξυγόνου στη μονάδα εντατικής θεραπείας Covid-19.

Ο 43χρονος, που απολαμβάνει την πυγμαχία και τον αθλητισμό, εξακολουθεί να στερείται αναπνοής και ξετυλίγεται από το τραύμα που βλέπει την υγεία του να επιδεινώνεται τόσο γρήγορα.

Λέει ότι γνωρίζει τρία ή τέσσερα άτομα με παρόμοιο προφίλ με αυτόν που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα. “Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μιλάμε για 80χρονους, είναι άνθρωποι που είναι 30, 40, 45 ετών και δεν έχουν προβλήματα υγείας. Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι όπως η παλιά,” είπε στο AFP.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε καραντίνα για ένα μήνα η Γαλλία και άλλες περιοχές

Ο Παγκόσμιος Ογανισμός Υγείας εκρήγνυται για την αργή διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη, καθώς η Γαλλία βλέπει νέο κλείδωμα

Δικαστήριο στο Παρίσι διέταξε τη Servier να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.