Πολιτική Υγείας

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

 Ο πόλεμος, που δεν δείχνει σημάδια λήξης, έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της περιοχής, σηματοδοτώντας ένα ακόμη ζοφερό ορόσημο στον πιο θανατηφόρο γύρο βίας στην ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει την επίθεση μέχρι την «ολική νίκη» κατά της Χαμάς, εγείροντας φόβους ότι σύντομα στρατεύματα θα μετακινηθούν στη νοτιότερη πόλη Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες. αλλού-κάπου αλλού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 107 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 29.092 από την έναρξη του πολέμου. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στα αρχεία του, αλλά λέει ότι περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά. Αναφέρει ότι περισσότεροι από 69.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Το Υπουργείο Υγείας είναι μέρος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, αλλά διατηρεί λεπτομερή αρχεία με τα θύματα. Τα στοιχεία του από προηγούμενους πολέμους στη Γάζα έχουν ταιριάξει σε μεγάλο βαθμό με αυτά των υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, ακόμη και με τους καταλογισμούς του ίδιου του Ισραήλ. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και κρατώντας ομήρους περίπου 250.

Περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ. Οι μαχητές εξακολουθούν να κρατούν περίπου 130, το ένα τέταρτο από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση ξεκινώντας μια από τις πιο θανατηφόρες και πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία στον πολιορκημένο θύλακα, τον οποίο κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους μαχητές, χωρίς να παρέχει στοιχεία. Ο στρατός λέει ότι προσπαθεί να αποφύγει να βλάψει αμάχους και κατηγορεί τη Χαμάς για τον υψηλό αριθμό των νεκρών επειδή η μαχητική ομάδα μάχεται σε πυκνές κατοικημένες γειτονιές. Ο στρατός λέει ότι 236 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στα τέλη Οκτωβρίου. Ο πόλεμος, που δεν δείχνει σημάδια λήξης, έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Την Κυριακή, ο Benny Gantz, απόστρατος στρατηγός και μέλος του τριμελούς υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι η επίθεση θα επεκταθεί στη Ράφα εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν μέχρι την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει. γύρω στις 10 Μαρτίου. Ο ιερός μήνας της νηστείας από την αυγή μέχρι το σούρουπο είναι συχνά μια περίοδος αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει πει ότι αναπτύσσει σχέδια για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, αλλά δεν είναι σαφές πού θα πάνε στην κατεστραμμένη περιοχή, μεγάλες περιοχές της οποίας έχουν ισοπεδωθεί. Η Αίγυπτος σφράγισε τα σύνορα και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μαζική εισροή Παλαιστινίων θα μπορούσε να απειλήσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κορυφαίος σύμμαχος του Ισραήλ, λένε ότι εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους μεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ για να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Όμως αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νετανιάχου απέρριψε, όπως λέει, «παραληρητικές» απαιτήσεις της Χαμάς. Η μαχητική ομάδα είπε ότι δεν θα απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο και αποσυρθεί από τη Γάζα. Απαιτεί επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων μαχητών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Η ιατρική περίθαλψη καταρρέει από τις επιθέσεις στη Γάζα

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - Απόφαση για το Ισραήλ - Διαφορετικές ερμηνείες από χώρες

Ισραήλ: Βασίζεται στον απολογισμό των νεκρών του υπουργείου Υγείας της Γάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.