Πολιτική Υγείας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊός: “Καμπανάκι” κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊός: “Καμπανάκι” κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι», την ώρα που «ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνη πορεία»

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ μολύνσεων παγκοσμίως από τον νέο κορωνοϊό, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Βάσει των στατιστικών στοιχείων του ΠΟΥ, 465.319 κρούσματα εντοπίστηκαν χθες παγκοσμίως έναντι 449.720 την Παρασκευή και 437.247 την Πέμπτη.

Το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» της πανδημίας Covid-19, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών καταγράφει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι», την ώρα που «ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνη πορεία».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – ΕΕ: Αφύπνιση

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο ζητείται επίσης “αποτελεσματικότερη και με συνέπεια εφαρμοζόμενο σύστημα αναφοράς από τα κράτη μέλη προς την Γραμματεία του ΠΟΥ”. Αυτή η απαίτηση αναφέρεται, όπως φαίνεται, στις επικρίσεις για το γεγονός ότι η Κίνα και άλλες χώρες δεν κοινοποίησαν πληροφορίες για την επιδημία εγκαίρως.

Στο κείμενο του σχεδίου αναφέρεται ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και να συστηματοποιηθούν οι μηχανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις τους για την έγκαιρη κοινοποίηση στοιχείων. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες των χωρών και τις ικανότητες του οργανισμού πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα, αναφέρεται επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Οι προετοιμασίες για τον έλεγχο της διαχείρισης της επιδημίας Covid19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες και η Γερμανία παρακινεί συνεχώς τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την διαδικασία, ώστε η μεταρρύθμιση του οργανισμού να είναι αξιόπιστη.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη συμφωνήσει στις αρχές του Οκτωβρίου σε κοινή θέση για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ κατά την συνεδρίασή τους στις αρχές του Οκτωβρίου. Όμως η Γερμανία επιδιώκει «πολύ περισσότερο φιλόδοξη» μεταρρύθμιση από αυτήν την οποία θα αποδέχονταν πολλά κράτη μέλη.

Στην σύνοδο εκείνη των υπουργών Υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπισθεί ως «αφύπνιση» για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κανόνες εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συντάχθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Υγείας, καλεί τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις μεθόδους συναγερμού στις υγειονομικές κρίσεις, υιοθετώντας «σύστημα ρύθμισης της κυκλοφορίας» το οποίο θα διαβιβάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα στοιχεία αποτίμησης της σοβαρότητας μίας κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ ανοίγει γραφείο στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Πάνω από 180 χώρες δεσμεύονται για τη χρηματοδότηση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Το μεγάλο μυστικό για  να τηρούν οι πολίτες τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης ιατροτεχνολογικών του ΕΟΠΥΥ

Συστάθηκε η επιτροπή η διαπραγμάτευσης αμοιβών και τιμών ιατροτεχνολογικών προϊόντων του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Θεόδωρο Παπαϊωάννου καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Μέτρα για την επάνδρωση των ΜΕΘ όλης της χώρας παίρνει ο Πρωθυπουργός

Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Παράταση του lockdown

Πέτσας μέτρα: Παράταση του lockdown μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς όπως δήλωσε “υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων και εφόσον συνεχιστεί αυτό θα υπάρχει και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας.” “Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό” τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ […]

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πολιτικής υγείας της Σλοβακίας όσον αφορά τα κρούσματα covid-19

Η Σλοβακία ωστόσο δεν αρκείται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει. Η κυβέρνηση αποφεύγει να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ετοιμάζει ένα νέο πανεθνικό πρόγραμμα μαζικών τεστ.

Κικίλιας:Το ΕΣΥ αντέχει.Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με λόγια, αλλά με πράξεις

‘’Είναι εμφανές πόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός. Τα κρούσματα είναι υψηλά σε Βόρεια Ελλάδα, με 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης βαρύ φορτίο έχουν η Ημαθία και η Λάρισα.’’είπε ο Υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας  στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του ΕΟΔΥ.

Διάγγελμα Μακρόν: Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown στη Γαλλία

Το δεύτερο στάδιο της άρσης του lockdown θα ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, στις 15 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό