Πολιτική Υγείας

Osterholm ΗΠΑ: Βλέπει «τέταρτο κύμα» covid -19 λόγω παραλλαγών του κορωνοϊού

Osterholm ΗΠΑ: Βλέπει «τέταρτο κύμα» covid -19 λόγω παραλλαγών του κορωνοϊού

"Πιστεύω ότι, με κάποιους τρόπους, είμαστε σχεδόν σε μια νέα πανδημία", δήλωσε ο Osterholm στον οικοδεσπότη των Κυριακάτικων Νέων της Fox Chris Wallace. "Τα μόνα καλά νέα είναι ότι τα τρέχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της συγκεκριμένης παραλλαγής B.1.1.7."

Osterholm ΗΠΑ: Η νέα παραλλαγή είναι πιο μολυσματική, αλλά τα εμβόλια εμφανίζονται σήμερα αποτελεσματικά στον περιορισμό αυτής της εξάπλωσης. Ο επιδημιολόγος Dr. Michael Osterholm πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ένα “τέταρτο κύμα” λοιμώξεων λόγω παραλλαγών κορωνοϊού που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες. Ο Osterholm, ο οποίος υπηρέτησε ως μέλος της  συμβουλευτικής  Επιτροπής COVID-19 για τη μετάβαση του Προέδρου Biden, δήλωσε ότι οι παραλλαγές θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα παρά την υπογράμμιση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά εναντίον τους.

“Πιστεύω ότι, με κάποιους τρόπους, είμαστε σχεδόν σε μια νέα πανδημία”, δήλωσε ο Osterholm στον οικοδεσπότη των Κυριακάτικων Νέων της Fox Chris Wallace.

“Τα μόνα καλά νέα είναι ότι τα τρέχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της συγκεκριμένης παραλλαγής B.1.1.7.”

Η Β.1.1.7 είναι επίσης γνωστή ως “Βρετανική παραλλαγή”. Οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι η παραλλαγή, η οποία αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από τον αρχικό κορωνοϊό, θα μπορούσε επίσης να καταστήσει άχρηστα τα πρόσφατα αναπτυγμένα εμβόλια.

Τα εμβόλια έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, αλλά ο Osterholm σημείωσε μια σειρά από άλλες ανησυχίες που εγείρει αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Μία από τις βασικές ανησυχίες που επισημαίνει ο Osterholm είναι ότι η B.1.1.7 φαίνεται να είναι πιο μολυσματική στα παιδιά. «Τώρα, τα παιδιά, μολύνονται με τον ίδιο ρυθμό που μολύνονται οι ενήλικες», εξήγησε ο Osterholm. “Είναι πολύ αποτελεσματική στη μετάδοση του ιού.”

“Μόλις στη Μινεσότα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 749 σχολεία με κρούσματα”, είπε. Η Μινεσότα έχει 5.123 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία PK-12, σύμφωνα με το GreatSchools.org, το οποίο θα έδειχνε ότι το 14% των σχολείων στην πολιτεία έχουν αναφέρει μια περίπτωση κορωνοϊού.

Ο Osterholm δεν πρότεινε να κλείσει η χώρα, κυρίως λόγω της «απόλυτης αντίστασης» σε οποιοδήποτε είδος lockdown. “Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή που βλέπει μια μεγάλη αύξηση σε αυτήν την παραλλαγή, την B.1.1.7 και δεν κλείνει. Είμαστε η εξαίρεση”, δήλωσε ο Osterholm, αν και δεν έκανε καμία σύγκριση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων. Αναφέρθηκε στην παραλλαγή ως “παιχνίδι αλλαγής” και επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περάτωση των επόμενων δύο έως τριών μηνών – αρκεί οι άνθρωποι να συνεχίζουν να λαμβάνουν εμβόλια και να ακολουθούν βασικές οδηγίες υγείας, όπως πλύσιμο στα χέρια, μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις.

“Κανείς δεν θέλει να είναι το άτομο που θα πεθάνει τρεις ημέρες πριν από την ημέρα που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε το εμβόλιό του COVID. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε τώρα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Απίστευτες οι εξελίξεις στο διπλό εμβόλιο της Moderna

Επιστημονική έρευνα για την πορεία της παραλλαγής του κορωνοϊού του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες

Εμβόλιο επιστήμονες: Έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες

ΗΠΑ: Ο Κορωνοϊός είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων για το έτος 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του Fauci χαρακτηρίζουν την ένοπλη βία «κρίση στη δημόσια υγεία»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους πυροβολισμούς ως «επιδημία και διεθνή αμηχανία». Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης την ένοπλη βία ως «κρίση για τη δημόσια υγεία» όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σύνολο εκτελεστικών δράσεων και προτάσεων για τον έλεγχο των όπλων.

Τα εμβόλια covid -19 θα διατίθενται σε βασικά αεροδρόμια της Αλάσκας από την 1η Ιουνίου

Οι λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή διέφεραν από το αίτημα του τμήματος τον Μάρτιο που περιελάμβανε το ενδιαφέρον για χρήση εμβολίου μίας δόσης, βάσει διαθεσιμότητας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πόσες δόσεις εμβολίων περιμένουμε

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και στις 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50-54. Το επόμενο διάστημα και αφού έχουμε ένα αποτύπωμα του αριθμού των ραντεβού που θα έχουν κλειστεί, θα αποφασίσουμε το πότε θα ανοίξει η επόμενη ηλικιακή ομάδα, υπογράμμισε. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα έγιναν 2.530.000 εμβολιασμοί με έστω μία δόση (ποσοστό 16,75%), ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Όπως είπε όμως η πρόεδρος της επιτροπής, το εμβόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και το φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Έκκληση γονέων για άνοιγμα σχολείων στο Λος Άντζελες

Ο Jonathon Zachreson, ένας γονέας από την Καλιφόρνια που ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες στη χώρα για να ανοίξει ξανά τα σχολεία, δήλωσε ότι πιστεύει πως τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών λειτουργούν «με το πρόσχημα της ασφάλειας» για να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των μελών έναντι της παιδικής εκπαίδευσης.

Η ολική ανοσοποίηση του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ "έβγαλε" τη μάσκα

"Είμαστε πρωτοπόροι του κόσμου αυτή τη στιγμή που έρχεται να αναδυθεί από τον κορωνοϊό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δημοσιογράφους. "Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό. Μπορεί να επιστρέψει."

Aκόμα κι αν η λήψη του εμβολίου της AstraZeneca εγκριθεί από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ο Fauci το αρνείται

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν την εταιρεία ότι "συλλέγει κεράσια" δεδομένων για να κάνει ό,τι φαίνεται πως το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό.

Η κυβέρνηση του Οντάριο του Ντάγκ Φορντ ανακοίνωσε την Παρασκευή χαλάρωση κάποιων μέτρων

"Με όλα τα πρωτόκολλα, προπληρωμένη κράτηση, κλειστά κλαμπ, μάσκες εάν οδηγείτε με κάποιον εκτός του νοικοκυριού, χωρίς συγκεντρώσεις μετά τις ώρες του τσαγιού, το γκολφ είναι τόσο ασφαλές όσο μπορεί," είπε.