Πολιτική Υγείας

Όμικρον Ευρώπη: Θα κυριαρχεί η Όμικρον μέχρι 15 Ιανουαρίου, ενώ οι νοσοκομειακές δομές πιέζονται υπερβολικά

Όμικρον Ευρώπη: Θα κυριαρχεί η Όμικρον μέχρι 15 Ιανουαρίου, ενώ οι νοσοκομειακές δομές πιέζονται υπερβολικά

Όμικρον Ευρώπη: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως η παραλλαγή Όμικρον θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Το NHS στη Βρετανία πιέζεται από 200.000 κρούσματα Όμικρον καθημερινά. Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό τεράστια πίεση σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα ότι η Omicron αναμένεται να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είπε ότι οι χώρες είναι καλά προετοιμασμένες να πολεμήσουν την παραλλαγή Omicron με το 66,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο κατά του ιού. Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης πως είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ έχει τη «δύναμη» και τα «μέσα» για να ξεπεράσει την πανδημία, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της που για άλλη μια φορά οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς θα διαταραχθούν από την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι δηλώσεις της γίνονται μια μέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

“Όπως πολλοί από εσάς, είμαι λυπημένη που για άλλη μια φορά αυτά τα Χριστούγεννα θα επισκιαστούν από την πανδημία”, είπε η Von der Leyen. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια διπλή πρόκληση, με μαζική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της παραλλαγής Delta σε συνδυασμό με την άνοδο του Omicron, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αντιμετωπίζουν ήδη έναν αριθμό ρεκόρ μολύνσεων. “Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν, μεγαλύτερη επιβάρυνση στα νοσοκομεία και δυστυχώς αύξηση του αριθμού των θανάτων”, είπε. Η Von der Leyen επέμεινε ότι η αύξηση των λοιμώξεων παραμένει «σχεδόν αποκλειστικά» στην παραλλαγή Delta. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια διπλή πρόκληση, με μαζική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της παραλλαγής Delta σε συνδυασμό με την άνοδο της Omicron, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αντιμετωπίζουν ήδη έναν αριθμό ρεκόρ μολύνσεων.

“Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν, μεγαλύτερη επιβάρυνση στα νοσοκομεία και δυστυχώς αύξηση του αριθμού των θανάτων. Και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τώρα βλέπουμε τη νέα παραλλαγή Omicron στον ορίζοντα, η οποία είναι προφανώς ακόμη πιο μολυσματική”. Χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη και τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων, η Von der Leyen είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση για την καταπολέμηση του ιού. Είπε ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ότι 62 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αναμνηστικό εμβόλιο. “Τα αρχικά δεδομένα από την Omicron μας δείχνουν ότι αυτό το τριπλό τρύπημα είναι η καλύτερη προστασία έναντι της νέας παραλλαγής”, είπε.

 

Πίεση στα ελληνικά νοσοκομεία, με μελέτη σοκ υπό τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα – Αύξηση κρουσμάτων και στη Γαλλία

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τον κ. Θεόδωρο Λύτρα, η πίεση που έχει δεχτεί και το Ελληνικό Σύστημα Υγείας είναι τρομερή. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στις ΜΕΘ, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για τους διασωληνωμένους να αποβιώσουν, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει το 57%. Αντίστοιχα, η θνητότητα εκτός ΜΕΘ επηρεάζεται σε ποσοστό έως και 87%. Καταλήγοντας, οι επιστήμονες συμερπαίνουν πως:  “Η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση χωρητικότητας, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης εκτός από απλώς την επέκταση της ικανότητας.” 

Η Γαλλία κατέγραψε την Τρίτη 63.405 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Απρίλιο. Αυτός ο αριθμός σημειώνεται ακόμη και με την παρόυσα κατάσταση, με περισσότερο από το 77% του πληθυσμού της χώρας να έχει κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία σήμερα ακυρώνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες της άνω των 65 ετών που δεν έχουν προγραμματίσει ή ολοκληρώσει την ενισχυτική δόση εμβολίου.

Τραγική η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει 200.000 νέες μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή Omicron την ημέρα, όπως εκτιμά η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον επίσημο αριθμό των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου – καθώς και εκείνων στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Omicron. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid αποκάλυψε την εκτίμηση αυτή στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση έκανε νέες εκκλήσεις σε όλους τους κατάλληλους ενήλικες άνω των 18 ετών να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της χώρας έχει ταξινομήσει την Omicron ως απειλή σε επίπεδο εθνικό. Η νέα εκτίμηση των 200.000 καθημερινών κρουσμάτων Omicron υποβαθμίζει το επίσημο ημερήσιο σύνολο των 54.661 νέων κρουσμάτων COVID που αναφέρθηκαν τη Δευτέρα.

Ενώ περίπου 4.700 κρούσματα Omicron έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Δευτέρα, ο Javid είπε ότι η νέα παραλλαγή αντιπροσώπευε το 20% των περιπτώσεων στην Αγγλία—και περίπου το 44% των περιπτώσεων στο Λονδίνο όπου, είπε, πιθανότατα θα γινόταν το κυρίαρχο στέλεχος εντός 48 ώρες. Το υπουργικό συμβούλιο έχει ενημερωθεί ότι οι αυξανόμενες μολύνσεις από την Covid-19 ως αποτέλεσμα της Omicron είναι πιθανό να σημαίνουν ελλείψεις προσωπικού σε βιομηχανίες και κλάδους, παρόμοια με την πανδημία που προκλήθηκε από εκατομμύρια που αυτοαπομονώθηκαν το καλοκαίρι. Τα σχολεία και το περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν μια σημαντική πρόκληση. Η Διευθύντρια της Αρχής Ασφάλειας Ασθενών της Δανίας Anette Lykke Petri, MD, είπε ότι η δραστηριότητα της παραλλαγής Omicron εξαπλώνεται, με πολλά κρούσματα στην ανατολή και τη δύση. Η χώρα έχει αναφέρει 398 κρούσματα μέχρι στιγμής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για το ότι οι άνθρωποι «απορρίπτουν την omicron ως ήπια»

Ανήσυχη η επιστημονική κοινότητα για ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης από το πάντρεμα Omicron & Delta

Η Ολλανδία κλείνει σχολεία και παρατείνει τα μέτρα κατά της Covid μέχρι τις 14 Ιανουαρίου λόγω της Όμικρον

Ταχύτερα εξαπλώνεται η  μετάλλαξη του κορωνοϊού όμικρον από την δέλτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.