Πολιτική Υγείας

Οι θέσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για το REBATE και το CLAWBACK

Οι θέσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για το REBATE και το CLAWBACK

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.

Πρόκειται για σοβιετικού τύπου μέτρα που έχουν οδηγήσει αρκετά εργαστήρια σε αναστολή της λειτουργίας τους και όσα επιβιώνουν ακόμα σε οικονομική ασφυξία. Οι δε στρεβλώσεις που προκαλούν σε όλη την αλυσίδα της Υγείας, έχουν απορρυθμίσει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς.

Είναι παράλογο να καλείται ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας να καλύπτει, και μάλιστα εκ των υστέρων, το έλλειμμα χρηματοδότησης αλλά και διαχείρισης του κράτους. Είναι επίσης πολλαπλώς αντισυνταγματικό. Αντιστρατεύεται το άρθρο 29 που προστατεύει την εργασία, το άρθρο 78 που ορίζει τον τρόπο επιβολής φόρων, το άρθρο 4 που ορίζει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και το άρθρο 17 που προστατεύει την περιουσία.

  • Τα ιατρεία και τα εργαστήρια, ενώ υποχρεούνται σε ανελαστικές δαπάνες (κόστος ενέργειας, τήρηση υγειονομικού πρωτοκόλλου, έξοδα για αναλώσιμο υλικό, δαπάνες μισθολογικής αποζημίωσης, κ.λπ.), εντέλλονται από το κράτος να εκτελούν τα παραπεμπτικά των εξετάσεων των ασφαλισμένων, το οποίο, στο τέλος του χρόνου, απλώς δεν πληρώνει.
  • Την ίδια συμμετοχή στην πληρωμή του νοσοκομείου (ΚΕΝ), για τη νοσηλεία του εκάστοτε ασθενή, το κράτος αποφασίζει να την αποδώσει, κουτσουρεμένη κατά 30% στο ιδιωτικό νοσοκομείο,  σε σχέση με το δημόσιο.

Έτσι η αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας επιτείνεται, λόγω των ιατρών, που αφού εξοντωθούν οικονομικά, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ υποστηρίζει:

  • Την κατάργηση του clawback και του rebate
  • Την διαγραφή τουλάχιστον των πρόσφατων τεχνητών χρεών που οφείλονται σε clawback και rebate
  • Τον συστηματικό έλεγχο με τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή αυστηρών ποινών σε περιπτώσεις προκλητής συνταγογράφησης
  • Την ενθάρρυνση των κλινικών ιατρών, παράλληλα με τον απαιτούμενο έλεγχο για λελογισμένη συνταγογράφηση με βάση τις υπάρχουσες κατά περίπτωση κατευθυντήριες οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία
  • Τον έλεγχο της δαπάνης σε πραγματικό χρόνο

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έχει ασχοληθεί πολλές φορές με αυτό το θέμα.

  • Εξέδωσε δελτίο τύπου και συμμετείχε στη διαμαρτυρία των εργαστηριακών γιατρών στο Υπουργείο Υγείας.
  • Επίσης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Δημιουργίας, Θάνος Τζήμερος, έχει τοποθετηθεί στα social media, υποδεικνύοντας πηγές από όπου θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα – δείτε σχόλιο στο twitter και σχόλιο στο twitter.
  • Επιπλέον, έχει αφιερώσει μια εκπομπή δύο ωρών γι’ αυτό ειδικά το θέμα με προσκεκλημένους τον κ. Γιάννη Ρούτσια, Πρόεδρο Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών και Επίκουρο Καθηγητή Μικροβιολογίας/Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκη, Adjunct Professor, MBA International στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι επαγγελματίες Υγείας που πλήττονται από το rebate και το clawback έχουν την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ σύμμαχο και συμπαραστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΚΑΠΥ : Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ψηφιακές προμήθειες του ΕΣΥ

Δ.Ευγενίδης: Με τον νέο τρόπο ελέγχου ιατρικών συνταγών γίνονται πολλά σφάλματα

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς - 

Αυξάνεται το όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στην κατηγορία «υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων» αναδρομικά για το 2022

Γ.Πισσάκας στο healthweb:Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων βελτίωσαν την θεραπεία

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

Ελληνική Ένωση για το αντικείμενο Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".