Πολιτική Υγείας

Οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι του Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά

Οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι του Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά

Οι γάμοι που αψηφούν τους ιρακινούς νόμους παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και μπορεί να τα αφήσουν σε επισφαλείς θέσεις χωρίς κοινωνική ή οικονομική υποστήριξη.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες στο Ιράκ πραγματοποιούν χιλιάδες γάμους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των γάμων παιδιών, που αψηφούν τους ιρακινούς νόμους και δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένοι, ανέφερε η Human Rights Watch σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτοί οι γάμοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και μπορεί να τα αφήσουν σε επισφαλείς θέσεις χωρίς κοινωνική ή οικονομική υποστήριξη.

Η έκθεση 40 σελίδων, “My Marriage was Mistake after Mistake”: The Impact of Unregistered Marriages on Women’s and Children’s Rights in Irak,” τεκμηριώνει τις επιπτώσεις των μη καταχωρημένων γάμων στις γυναίκες και τα κορίτσια που συνάπτουν τους γάμους και τις επακόλουθες επιπτώσεις στα δικαιώματα τους. παιδιά. Οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι λειτουργούν ως παραθυράκι γύρω από τους νομικούς περιορισμούς στους γάμους ανηλίκων και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ικανότητα των γυναικών και των κοριτσιών:

  • να λαμβάνουν κρατικές υπηρεσίες και κοινωνικές υπηρεσίες που συνδέονται με την προσωπική τους κατάσταση,
  • να λαμβάνουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους
  • ή να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην προίκα, τη διατροφή και τη κληρονομιά.

 

«Οι ιρακινές αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι ανοίγουν την πόρτα στον παιδικό γάμο σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η Σάρα Σανμπάρ, ερευνήτρια στο Ιράκ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ιρακινές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν την πρακτική και να μην εξαρτούν την πρόσβαση των γυναικών και των παιδιών σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως έγγραφα ταυτότητας ή υγειονομική περίθαλψη από την προσωπική τους κατάσταση».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνεντεύξεις από οκτώ γυναίκες και δύο άνδρες, οι οποίοι παντρεύτηκαν εκτός δικαστηρίων, ένα παιδί του οποίου οι γονείς είχαν παντρευτεί εκτός δικαστηρίου, τέσσερις τοπικές μη κυβερνητικές ομάδες και δύο διεθνείς ομάδες. Η Human Rights Watch πήρε επίσης συνέντευξη από έναν δικαστή στο δικαστήριο Al Bayaa στη Βαγδάτη και έναν δικαστή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

gamoi-paidion-irak

Τα τελευταία 20 χρόνια, τα ποσοστά παιδικών γάμων αυξάνονται σταθερά στο Ιράκ. Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το 28 τοις εκατό των κοριτσιών στο Ιράκ παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ, το 22 τοις εκατό των μη καταγεγραμμένων γάμων αφορούσαν κορίτσια κάτω των 14 ετών. Ο παιδικός γάμος θέτει τα κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας, δυσμενών συνεπειών για τη σωματική και ψυχική υγεία και την άρνηση πρόσβασης στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Αν και πολλές κοινότητες στο Ιράκ θεωρούν τους θρησκευτικούς γάμους πολιτιστικά νόμιμους, είναι παράνομοι σύμφωνα με τον Νόμο για την Προσωπική Κατάσταση του Ιράκ και δεν αναγνωρίζονται επίσημα μέχρι να εγγραφούν στο Δικαστήριο Προσωπικής Κατάστασης, μετά την οποία στο ζευγάρι εκδίδεται πιστοποιητικό πολιτικού γάμου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί

13 νεκροί από αιμορραγικό πυρετό του Κονγκό στο Ιράκ φέτος

Το Ιράν καταδικάζει δύο γυναίκες σε θάνατο για τον ακτιβισμό των ΛΟΑΤΚΙ και τον χριστιανισμό, λέει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.