Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Οι κινήσεις του ΠΟΥ Ευρώπης για διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων

Οι κινήσεις του ΠΟΥ Ευρώπης για διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων

Συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων, προωθεί το τμήμα Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το θέμα συζητήθηκε σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία.

Το θέμα αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου οι δημόσιες δαπάνες Υγείας υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η υστέρηση αυτή, οδηγεί στη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη, με τους Έλληνες να πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την υγεία τους. Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ενέκριναν ψήφισμα (WHA72.8) για τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων προϊόντων Υγείας.

Με αυτό, επιδιώκεται η ενίσχυση της δημόσιας ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τιμές που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις και άλλοι αγοραστές για τα προϊόντα Υγείας. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις φαρμακευτικές ευρεσιτεχνίες, που κρατούν τις τιμές ψηλά, τις κλινικές δοκιμές και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Νορβηγός υπουργός Υγείας Bent Høie κάλεσε τον ΠΟΥ Ευρώπης να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για να προωθήσει περαιτέρω συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.Ο υποψήφιος περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Hans Kluge, συμφώνησε να παρακολουθήσει το θέμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε συνεργασία με εκπροσώπους ασθενών, επιστημόνων Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας. Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η Υγεία, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, καθώς οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 45 % χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμπόδιο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της “Κομισιόν”, το κόστος αποτελεί για τους πολίτες της χώρας μας το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ένα στα δέκα νοικοκυριά υφίσταται καταστροφικές δαπάνες Υγείας και η πρακτική των άτυπων πληρωμών εξακολουθεί να υπάρχει. Άλλα εμπόδια αποτελούν, μεταξύ άλλων, η επιβολή ορίων σε ορισμένες αποζημιούμενες ιατρικές επισκέψεις και η άνιση κατανομή των πόρων. Το 2017, η Ελλάδα διέθεσε 8 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Υγεία. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ποσό 1.623 ευρώ ανά άτομο, αρκετά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (2.884 ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γιατροί στη Γάζα περιγράφουν τις αυξανόμενες ανάγκες στα υπερπλήρη καταφύγια

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: Παιδιατρικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Οφέλη

Συνεπώς, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ακριβής καταγραφή της θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας, καθώς πρόκειται για μια επένδυση με χαμηλό κόστος αλλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Close Icon