Πολιτική Υγείας

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον ιό

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον ιό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών περιλαμβάνουν συχνότερα νοροϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 2ας  Ιουνίου της Εβδομαδιαίας Έκθεσης για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η Erin D. Moritz, Ph.D., από το CDC στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες της συνόψισαν τα δεδομένα περιβαλλοντικής υγείας που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών για την εκδήλωση επιδημιών τροφιμογενών ασθενειών και αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (NEARS) κατά τη διάρκεια των ετών 2017 έως 2019. Συνολικά 800 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με 875 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης NEARS κατά τη διάρκεια του 2017 έως 2019 από 25 κρατικές και τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 69,4% των κρουσμάτων με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο παράγοντα αφορούσε τον νοροϊό και τη σαλμονέλα, που ατιστοιχούσαν στο 47,0 και στο 18,6% αντίστοιχα. Από τα κρούσματα με αναγνωρισμένους παράγοντες που συνέβαλαν, περίπου το 40 τοις εκατό είχε τουλάχιστον έναν παράγοντα που σχετιζόταν με τη μόλυνση των τροφίμων από άρρωστο ή μολυσματικό εργαζόμενο στα τρόφιμα. Σε 679 κρούσματα, ερωτήθηκε ο διευθυντής της επιχείρησης- το 91,7% αυτών δήλωσε ότι η επιχείρησή του είχε πολιτική που απαιτούσε από τους εργαζόμενους στα τρόφιμα να ενημερώνουν τον διευθυντή όταν αρρώσταιναν- το 66,0% αυτών των πολιτικών ήταν γραπτές. Μόνο το 23,0 τοις εκατό δήλωσε ότι αναφέρονταν και τα πέντε συμπτώματα ασθένειας για τα οποία οι εργαζόμενοι έπρεπε να ενημερώνουν τους διευθυντές (έμετος, διάρροια, ίκτερος, πονόλαιμος με πυρετό και βλάβη με πύον).

“Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγετε τη διάρροια των ταξιδιωτών;

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το κινητό στο μπάνιο;

Γαστρεντερίτιδα Νοροϊός: Καμπανάκι κινδύνου από τα πρόσφατα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων

Αύξηση του νοροϊού στην Αγγλία με 66% περισσότερες περιπτώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Άνοιγμα σχολείων στη Θεσσαλία προαναγγέλλει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

«Τα κενά καλύπτονται με βάση τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκείνοι δηλώνουν τα κενά κι εμείς τα καλύπτουμε με έμφαση και προτεραιότητα βεβαίως και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.