Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

Μητσοτάκης Βουλή: Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι αναγκαίος, όχι υποχρεωτικός. Το πρόστιμο αποτελεί αντικίνητρο και λειτουργεί, καθώς έχουν επταπλασιαστεί τα ραντεβού για εμβολιασμό.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και διευκρίνισε τι θα ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την ανάσχεση της πανδημίας, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών καλούνται να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Διαφορετικά, θα βεβαιώνεται πρόστιμο 100 ευρώ στην ΑΑΔΕ από 16 Ιανουαρίου 2022 και για κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφερθεί πως μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για το εμβόλιο από πολίτες άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, κλείστηκαν 17.500 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και αυτό είναι 7 φορές μεγαλύτερο νούμερο από τον μέσο όρο των 2.600 ραντεβού που κλείνονται καθημερινά.

Ομιλία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή

Πρωταγωνιστής στην σημερινή συζήτηση της Βουλής είναι η Υγεία. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, εξετάζουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις με φόντο αυτή την πάθηση που πλέον δεν είναι θανατηφόρα, αλλά πλήρως διαχειρίσιμη:

  • Αρχικά, επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Γεγονός που θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οροθετικούς.
  • Καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία από την μετάδοση του ιού HIV.
  • Τέλος, μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν. Αποδοχή τεκνοθεσίας οροθετικών, λύνοντας προβλήματα δεκαετιών.

Ταυτόχρονα, μιλάμε για την κρίσιμη ρύθμιση στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, μιας επιθετικής πανδημίας που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών και αυτός ο όρος είναι πιο σημαντικός από τον όρο “υποχρεωτικός”. Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο πάντα στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Είναι μια επιλογή επίκαιρη και αναγνωρισμένη. Οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας είναι δυσκολοχώνευτη. Όμως η ευθύνη για το κοινό καλό είναι βαρύτερη.

Γιατί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό. Με τα εμβόλια θωρακίζεται η κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλο μέτρο. Το 83% άνω των 60 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ωστόσο, το 17% είναι ακόμη πολύ μεγάλο ποσοστό.

Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δε γνωρίζουμε ακόμη τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε όμως ότι η επιτάχυνση των εμβολίων δίνει μεγαλύτερη θωράκιση και προστασία των πολιτών. Ταυτόχρονα, άνω των 60 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που δείχνει την μεγαλύτερη απροθυμία για το εμβόλιο. Η έννοια της αρχής της αναλογικότητας, έχουμε εξαντλήσει όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό;

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο της υποχρεωτικότητας. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας, μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τα συγκεκριμένα πρόστιμα θα προσφέρονται για την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας και κυρίως είναι ένα αντικίνητρο για όλους.

Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξετε τελικά εκεί;

  • Κατ’ οίκον εμβολιασμός
  • Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο
  • Καθιέρωση της τρίτης δόσης ως προϋπόθεση για πλήρη εμβολιασμό
  • Δωρεάν και καθολική διάθεση self tests
  • Ένταξη ιδιωτών ιατρών στον εμβολιασμό
  • Αναμνηστική δόση σε όλους, πρώτη η Ελλάδα από όλες τις χώρες
  • Εκστρατεία ενημέρωσης

Είναι συνταγματικό το μέτρο;

Δεν εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Για παράδειγμα, στο άρθρο 5 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά ότι το Κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται επίσης η ανάγκη προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών.

Αν είναι έτσι, γιατί δεν επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα παντού;

Οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι αναλογικές. Δεν χρειάζεται να γίνει lockdown. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις μας οφείλουν να είναι στοχευμένες. Οι ΜΕΘ άλλωστε δεν γεμίζουν με αστυνομικούς, αλλά με ηλικιωμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό-Ποιοι εξαιρούνται-Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

Απόψεις δύο συνταγματολόγων για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Σε λίγο ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα ενόψει εορτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.