Πολιτική Υγείας

Μιλάνο Κάπνισμα: Η πρώτη ιταλική πόλη που εφαρμόζει αντικαπνιστικό νόμο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους

Μιλάνο Κάπνισμα: Η πρώτη ιταλική πόλη που εφαρμόζει αντικαπνιστικό νόμο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ αλλά η Carolina πιστεύει ότι οι περισσότεροι θα αγνοήσουν την απαγόρευση: «Ο μόνος τρόπος να κάνεις τον κόσμο να το σεβαστεί είναι με κυρώσεις. Αν καπνίζεις σε ένα μέρος όπου δεν επιτρέπεται, θα σου δίνουν πρόστιμο και θα πρέπει να το πληρώσεις. Και το λέω αυτό ως καπνίστρια».

Μιλάνο Κάπνισμα: Θέλετε να ανάψετε τσιγάρο στο Μιλάνο; Πλέον απαγορεύεται. Απαγόρευσε το κάπνισμα σε αρκετούς δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων στάσεις λεωφορείων, πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα αλλά και νεκροταφεία.

Αλλάζουν όλα για τα «trendy πλήθη» στα κανάλια του Μιλάνου, που συνήθιζαν να κρατούν ένα ποτήρι aperitivo στο ένα χέρι και ένα τσιγάρο στο άλλο.

Επειδή μια απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους μόλις εφαρμόστηκε σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Το κάπνισμα σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους δεν επιτρέπεται πλέον από την Τρίτη, σε στάσεις λεωφορείων και τραμ, καθώς επίσης σε πάρκα της πόλης και χώρους πρασίνου, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές, γήπεδα αλλά και νεκροταφεία.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003.

Και το Μιλάνο έγινε τώρα η πρώτη ιταλική πόλη που εφαρμόζει μια τόσο ευρεία απαγόρευση, στο πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί το Μιλάνο;

Το Μιλάνο, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ιταλίας, καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δυτική Ευρώπη.

Ο δήμαρχος Marco Granelli λέει πως ο στόχος της απαγόρευσης είναι διπλός – να βοηθήσει στη μείωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων αερολύματος γνωστών ως PM10, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό όριο και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Ο καπνός των τσιγάρων ευθύνεται για το 8% των PM10 της πόλης. «Στη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε πως η υγεία μας είναι εύθραυστη και οι πνεύμονές μας δέχονται επίθεση από τον συγκεκριμένο ιό», εξηγεί, προσθέτοντας πως η υγεία του αναπνευστικού έχει γίνει πλέον προτεραιότητα: «Το Μιλάνο δεν μπορεί να μην το κάνει αυτό».

Την απαγόρευση, που δεν περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καλωσόρισαν, τόσο καπνιστές, όσο και μη καπνιστές.

Ο Giulio, γιατρός στο επάγγελμα, την χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική απόφαση για να δείξει σεβασμό απέναντι στον άλλο», ενώ η Emanuela, που είναι καπνίστρια, είπε πως την θεωρεί απαραίτητο βήμα: «Όλοι γνωρίζουν πως τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο οπότε οι άλλοι δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό μας».

Το Μιλάνο είναι μια από τις πόλεις που έπληξε περισσότερο η πανδημία του κορωνοϊού και η Emanuela πιστεύει ότι οι καπνιστές αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης αφαιρώντας τις μάσκες τους, «οπότε εκθέτω τον εαυτό μου και άλλους στον ιό».

Πρώτο βήμα προς την καθολική απαγόρευση καπνίσματος η Carolina, μια 21χρονη φοιτήτρια, θεωρεί την ιδέα καλή για το περιβάλλον αλλά σημειώνει πως θα είναι δύσκολο να αλλάξει «η ιταλική συνήθεια του να καπνίζεις όπου θέλεις».

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ αλλά η Carolina πιστεύει ότι οι περισσότεροι θα αγνοήσουν την απαγόρευση: «Ο μόνος τρόπος να κάνεις τον κόσμο να το σεβαστεί είναι με κυρώσεις. Αν καπνίζεις σε ένα μέρος όπου δεν επιτρέπεται, θα σου δίνουν πρόστιμο και θα πρέπει να το πληρώσεις. Και το λέω αυτό ως καπνίστρια».

Η μερική απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους είναι το πρώτο βήμα μιας καθολικής, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύονται τα τσιγάρα παντού σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους, μεταξύ άλλων στα μπαρ και στα εστιατόρια. «Το να έχεις κάποιον να καπνίζει δίπλα σου ενώ τρως είναι ανυπόφορο», σχολίασε η 47χρονη Marta.

Το δημοτικό συμβούλιο θα κυκλοφορήσει μια καμπάνια μέσω της οποίας θα καλεί μπαρ και εστιατόρια να απαγορεύουν το κάπνισμα πριν το 2025, προσφέροντας «smoking free» αυτοκόλλητα.

Η Marta, που ζούσε στη Νέα Υόρκη για 17 χρόνια, είναι αισιόδοξη. «Έχω συνηθίσει να μην καπνίζω στο Central Park ή δίπλα στην είσοδο κτιρίων, οπότε γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει. Μακάρι να το υιοθετήσουν περισσότερες πόλεις και να γίνουμε μια ολόκληρη χώρα μη καπνιζόντων σε δημόσιους χώρους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το παθητικό κάπνισμα “θερίζει” και στους χώρους εργασίας

Αύξηση των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα

Μιλάνο: Ο δήμαρχος επιτάσσει ξενοδοχείο για καραντίνα ασθενών με cocid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Παράταση lockdown στην Αττική μέχρι 8 Μαρτίου

Χαρδαλιάς: Την παράταση του lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου για την Αττική και άλλες 5 περιοχές ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αναμένονταν λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα

Μαγιορκίνης: Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παπαευαγγέλου: Περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης αλλά δε συνέβη

Παπαευαγγέλου: Προβληματισμένη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας για μικρή αύξηση θυμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έως στιγμής δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ξαφνική ανατροπή στην τακτική εμβολιασμών "ανοίγει" τα εστιατόρια στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ,

Πάντως, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών.

Το τελεσίγραφο Ντράγκι για τα εμβόλια και η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία

Ντράγκι Ιταλία κορονοϊός: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης -η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και […]