Πολιτική Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το χαμένο ραντεβού μπορεί να αναπληρωθεί [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το χαμένο ραντεβού μπορεί να αναπληρωθεί [vid]

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μόνο για πέντε ημέρες αντέχει το εμβόλιο σε θερμοκρασία δωματίου. Βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων παγκοσμίως.

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι “84. 831 πολίτες έχουν εμβολιαστεί από τις 27 Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα ήταν η δεύτερη μέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και μέχρι στιγμή έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6 χιλ. συμπολίτες μας άνω των 85 ετών. Από την προηγούμενη Δευτέρα ανοίξαμε τα ραντεβού για τους πολίτες και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372. 243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού που είναι για τους υγειονομικούς.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Όταν ένας πολίτης θέλει να κλείσει ραντεβού είτε στην πλατφόρμα είτε στο φαρμακείο, το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει το ραντεβού είναι μετά από πέντε μέρες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το Σάββατο είχαμε 3.777 ραντεβού και εμφανίστηκαν 3.585 πολίτες, ποσοστό 95% που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών όσοι δεν προσήλθαν και θα ήθελαν να ξανακλείσουν ραντεβού θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να μεσολαβήσει το διάστημα του ενός μήνα.

Σήμερα λάβαμε από την Pfizer 49.160 δόσεις, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Οι μειωμένες παραδόσεις αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλες ανεξαίρετα τις χώρες της ΕΕ. Η εταιρεία μας διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος πολίτης που εμβολιάστηκε να μην λάβει και τη δεύτερη δόση. Από τις 20/01 λειτουργούμε επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα. Θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα χίλια εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσουμε μέσα εμβολιαστικά κέντρα και αν απαιτηθεί θα ενισχυθούμε με δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

Αν ο πολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει, απαντώντας στο μήνυμα. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού είτε μέσω της πλατφόρμας είτε στο φαρμακείο είτε στο ΚΕΠ. Αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα μπορεί ο πολίτη να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχή που προτιμά. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν. Αν κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού του, μπορεί να ξανακλείσει μετά από έναν μήνα. Θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις του εμβολίου.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στα νησιά τηρείται κανονικά. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε εφοδιάσει 31 μεγάλα νησιά και εντός Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της πατρίδας μας. Ανακοινώνουμε πρόσθετο μέτρο για νησιά με μόνιμους κατοίκους κάτω των χιλίων. Εκεί θα έχουν όλοι οι κάτοικοι τη δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί τα τεστ [vid]

Στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων θα αναπληρώνουν τα χαμένα ραντεβού εμβολιασμού

Τα βήματα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεμιστοκλέους: Παρουσιάστηκαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο

Θεμιστοκλέους: Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν διενεργηθεί στη χώρα 30.000 εμβολιασμοί, ενώ είναι πιθανό να αγγίξουν τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από εμβόλιο.

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει

Θεοδωρίδου: Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

Όταν η διακοπή ρεύματος αχρηστεύει εμβόλια

Δεν πήρε ποτέ μπροστά η γεννήτρια και το πρωί οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι το ψυγείο δεν είχε ρεύμα. Πρόκειται για δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Κλήθηκε η Αστυνομία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας για να ελέγξουν τα εμβόλια, τα οποία προφανώς κι αχρηστεύτηκαν.

Εξετάζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας

Δεν το έχουμε ξεχάσει το άνοιγμα των φροντιστηρίων. Απλώς οι ειδικοί θεωρούν ότι επειδή εκεί δεν είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών, δεν μπορούμε για λόγους συγχρωτισμού και μετάδοσης ασθένειας, να επιτρέψουμε το άνοιγμα. Δεν είναι αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου. Είναι απόφαση που επιβάλλεται, υποδεικνύεται και συμβαδίζει με τις οδηγίες των ειδικώ

Έρχονται αυστηρότερα  lockdown και  απαγόρευση αναγκαίων  ταξιδιών

Αυστηρότερα  lockdown αλλά και απαγόρευση  στα αναγκαία ταξίδια καθώς και επίσπευση της  παροχής εμβολίων αλλά και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ  για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού , προτείνουν και ζητούν τα μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την COVID-19 και την υγεία.

Ο ναυτικός εφιάλτης της μετάδοσης με αερολύματα του SARS-CoV-2 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

"Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες εκτιμήσεις μας για τις εισόδους μοντέλου, που υπολογίζονται από το έγγραφο PNAS σε άλλα περιβάλλοντα, όπως οι σχολικές αίθουσες, η συμβολή της μετάδοσης του φομίτη είναι περίπου 5 τοις εκατό. Αυτή η συνεισφορά είναι χαμηλή, αλλά δεν είναι μηδενική. Επομένως, δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους."