Πολιτική Υγείας

Θεμιστοκλέους: Περί τις 700χιλ. τα ραντεβού γ’ δόσης – Αύριο στο emvolio.gov.gr οδηγίες για νοσήσαντες [vid]

Θεμιστοκλέους: Περί τις 700χιλ. τα ραντεβού γ’ δόσης – Αύριο στο emvolio.gov.gr οδηγίες για νοσήσαντες [vid]

Θεμιστοκλέους: Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως αύριο, Τρίτη, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες, στο emvolio.gov.gr, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα (22/11), ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου κατά της Covid, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αναφορικά με την τρίτη δόση ή αναμνηστική δόση, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπενθύμισε πως χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Για όσους έχουν νοσήσει θα αναρτηθούν οδηγίες, αναφορικά με την τρίτη δόση, έως αύριο (23/11) στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr., καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, έχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 άτομα έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. 150.000 ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες, εκ των οποίων τα 18.000 προγραμματίστηκαν σήμερα- μέχρι τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.

Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

 • 85 και άνω: 66%
 • 80-84 ετών: 75,6%
 • 75-79 ετών: 77,5%
 • 70-74 ετών: 71,7%
 • 65-69 ετών: 64%
 • 60-64 ετών: 55,1%
 • 55-59 ετών: 44,3%
 • 50-54 ετών: 40,5%
 • 45-49 ετών: 47,3%
 • 40-44 ετών: 42,1%
 • 35-39 ετών: 34,6%
 • 30-34 ετών: 29,8%
 • 25-29 ετών: 32,4%
 • 18-24 ετών: 26,3%

 

Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά, όπου δεν υπάρχουν δομές. Σε ορισμένα από αυτά έχουν, είπε, ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός με αίτημα γιατρού

Περίπου 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για κατ’ οίκον εμβολιασμό απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, αλλά την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για τον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε, ότι αν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί, ενώ για το αν ληφθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, είπε ότι αυτό ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης

Αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία σημειώθηκε ότι το προσωπικό των εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση των πιστών στα μέτρα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης και ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί από κοινού με την εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε καλή συνεργασία με την Πολιτεία.

Για “ελληνικό πιστοποιητικό” εμβολιασμού, προϋπόθεση η τρίτη δόση στην Ελλάδα

Για να πάρει πολίτης που έχει κάνει τα εμβόλια στο εξωτερικό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Ελλάδα, θα πρέπει να κάνει την τρίτη δόση στο ελληνικό σύστημα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 22/11 - 7.287 νέα κρούσματα – 105 νεκροί – 608 διασωληνωμένοι

22/11: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτες από τον ΠΟΥ για να διαπιστωθεί εάν εξαπλώνονται μεταλλάξεις πίσω από την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΠΟΥ ζήτησε βοήθεια από το κοινό για να βρει ένα νέο όνομα, με έναν ειδικό ιστότοπο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προτάσεις. «Θα ενημερώσουμε το κοινό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η διευθύντρια του CDC διατάζει αναδιοργάνωση, λέγοντας ότι η απάντηση στην COVID-19 «δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες»

Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την απάντηση του οργανισμού στην COVID-19, την ευλογιά των πιθήκων και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Πώς επηρέασε η μετανάστευση και ο covid19 την υγεία το 2021;

Μετανάστευση: Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Μετανάστευσης, η τρέχουσα παγκόσμια εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν περίπου 281 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες στον κόσμο το 2020, που αντιστοιχεί στο 3,6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι είπε σε συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και τα απαιτούμενα μέτρα

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.

Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Η Κίνα επέμενε εδώ και καιρό ότι λειτουργούσε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στο Xinjiang που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να επισκέπτεται την περιοχή τον περασμένο μήνα και να χαιρετίζει τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή μετά νέο κανόνα του FDA

Ο FDA διευκρίνισε ότι η νέα κατηγορία συσκευών OTC «ισχύει για ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας αγωγιμότητας που προορίζονται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω τα οποία έχουν αντιληφθεί ήπια έως μέτρια βαρηκοΐα. Οτιδήποτε άλλο είτε πρόκειται για διαφορετικό είδος βοήθειας είτε για κάποιο νεότερο, θα απαιτούσε και πάλι ιατρική συνταγή.

Ο διορισμός άνδρα από τη Σκωτία σε «τσάρο της φτώχειας» προκάλεσε οργή στις γυναίκες

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη επενδύσει εκατομμύρια λίρες από το 2017 για τη χρηματοδότηση προϊόντων δωρεάν περιόδου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά ο νόμος το καθιστά νομική απαίτηση.

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.