Πολιτική Υγείας

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε στις γιορτές

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε στις γιορτές

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Πτωτική πορεία στα νέα κρούσματα στη χώρα μας με τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας να δείχνουν ελαφρά υποχώρηση αν και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμμετείχαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχετικά με όλες τις εξελίξεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κύριου Μαγιορκίνη:

“72 εκατ. διαγνώσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έχουν αναρρώσει, ενώ σταθερές παραμένουν περίπου στα 20 εκατ. οι ενεργές λοιμώξεις. Ο ρυθμός των διαγνώσεων ενισχύθηκε ξεπερνώντας τις 700 χιλ. διαγνώσεις σε μια ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν είναι σταθεροποιημένος στους 12 χιλ. θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία έχει δείξει σημεία σταθεροποίησης με 19 εκατ. διαγνώσεις πλέον και περίπου 450 χιλ. θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει στις 200 χιλ. ανά ημέρα. Στη Γαλλία έχουμε 12 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα από τα μέσα Νοεμβρίου και καταγράφονται λιγότεροι από 300 θανάτους ανά ημέρα. Στη Γερμανία ωστόσο δεν υπάρχουν σταθερά σημεία υποχώρησης με 15 μέχρι και 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και παρατηρήθηκε ενίσχυση που ξεπέρασε τις 20 χιλ. διαγνώσεις για τρεις ημέρες συνεχόμενες. Με πάνω από 600 θάνατοι κάποιες ημέρες η Γερμανία αυστηροποίησε τις συνθήκες του lockdown μέχρι 10 Ινουαρίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε περισσότερες από 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, με τους θανάτους να υποχωρούν στο επίπεδο των 600 θανάτων ανά ημέρα. Στην Ιταλία έχουμε 15 με 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ μικρή υποχώρηση στους θανάτους με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα πτωτική πορεία στα νέα κρούσματα. Τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Ωστόσο δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Στην Αττική παρουσιάστηκαν ίδια επίπεδα διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μείωση 20% στον ρυθμό των διαγνώσεων από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στα βόρεια της χώρας υπάρχει η μεγαλύτερη επιβάρυνση ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Βαρύ προφίλ νοσηρότητας στην ήδη καταγεγραμμένη ηλικιακή κατανομή, με τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση. Τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά. Στο μέτωπο των εμβολίων η εταιρία Johnson and Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από ην κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε αναμένει την έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαίου. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω το μεγάλο στοίχημα των επόμενων δύο εβδομάδων. Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τη περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες πάση θυσία γιορτάζοντας σε χώρους με καλό εξαερισμό, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τους εναγγαλισμούς. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική φούσκα και διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής”.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Στα 184 τα νέα κρούσματα στην Αττική - 163 στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός 14/12 - 639 νέα κρούσματα - 558 νεκροί - 62 διασωληνωμένοι

Προειδοποίηση ΕΟΦ - INTERPOL: Προσοχή σε απόπειρες πώλησης ψευδεπίγραφων εμβολίων COVID-19

Ο χάρτης του κορωνοϊού: 169 νέα κρούσματα σε Αττική - 151 σε Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός 13/12 - 693 νέα κρούσματα - 85 νεκροί - 552 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.