Πολιτική Υγείας

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε στις γιορτές

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε στις γιορτές

Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Πτωτική πορεία στα νέα κρούσματα στη χώρα μας με τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας να δείχνουν ελαφρά υποχώρηση αν και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμμετείχαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχετικά με όλες τις εξελίξεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κύριου Μαγιορκίνη:

“72 εκατ. διαγνώσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έχουν αναρρώσει, ενώ σταθερές παραμένουν περίπου στα 20 εκατ. οι ενεργές λοιμώξεις. Ο ρυθμός των διαγνώσεων ενισχύθηκε ξεπερνώντας τις 700 χιλ. διαγνώσεις σε μια ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν είναι σταθεροποιημένος στους 12 χιλ. θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία έχει δείξει σημεία σταθεροποίησης με 19 εκατ. διαγνώσεις πλέον και περίπου 450 χιλ. θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει στις 200 χιλ. ανά ημέρα. Στη Γαλλία έχουμε 12 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα από τα μέσα Νοεμβρίου και καταγράφονται λιγότεροι από 300 θανάτους ανά ημέρα. Στη Γερμανία ωστόσο δεν υπάρχουν σταθερά σημεία υποχώρησης με 15 μέχρι και 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και παρατηρήθηκε ενίσχυση που ξεπέρασε τις 20 χιλ. διαγνώσεις για τρεις ημέρες συνεχόμενες. Με πάνω από 600 θάνατοι κάποιες ημέρες η Γερμανία αυστηροποίησε τις συνθήκες του lockdown μέχρι 10 Ινουαρίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε περισσότερες από 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, με τους θανάτους να υποχωρούν στο επίπεδο των 600 θανάτων ανά ημέρα. Στην Ιταλία έχουμε 15 με 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ μικρή υποχώρηση στους θανάτους με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα πτωτική πορεία στα νέα κρούσματα. Τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Ωστόσο δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Στην Αττική παρουσιάστηκαν ίδια επίπεδα διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μείωση 20% στον ρυθμό των διαγνώσεων από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στα βόρεια της χώρας υπάρχει η μεγαλύτερη επιβάρυνση ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Βαρύ προφίλ νοσηρότητας στην ήδη καταγεγραμμένη ηλικιακή κατανομή, με τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση. Τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά. Στο μέτωπο των εμβολίων η εταιρία Johnson and Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από ην κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε αναμένει την έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαίου. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω το μεγάλο στοίχημα των επόμενων δύο εβδομάδων. Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τη περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες πάση θυσία γιορτάζοντας σε χώρους με καλό εξαερισμό, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τους εναγγαλισμούς. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική φούσκα και διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής”.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Στα 184 τα νέα κρούσματα στην Αττική - 163 στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός 14/12 - 639 νέα κρούσματα - 558 νεκροί - 62 διασωληνωμένοι

Προειδοποίηση ΕΟΦ - INTERPOL: Προσοχή σε απόπειρες πώλησης ψευδεπίγραφων εμβολίων COVID-19

Ο χάρτης του κορωνοϊού: 169 νέα κρούσματα σε Αττική - 151 σε Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός 13/12 - 693 νέα κρούσματα - 85 νεκροί - 552 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βόρεια Κορέα: Εκτεταμένη δυσπιστία για το μικρό ποσοστό θανάτου από COVID-19

Βόρεια Κορέα: Κάθε πρωί, η Βόρεια Κορέα δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νέων ασθενών με συμπτώματα πυρετού, αλλά όχι με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίζονται ως COVID-19,

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο αψηφούν τους κανονισμούς της Covid

Πεκίνο κορωνοϊός: Η Κίνα έχει προσκολληθεί σε μια πολιτική μηδενικής COVID-19, η οποία ενεργοποιεί μαζικά lockdown, τεστ ρουτίνας και περιορισμούς μετακίνησης κάθε φορά που εμφανίζονται ομάδες μόλυνσης.

Επίσημο - Τέλος οι μάσκες στα σχολεία από 1η Ιουνίου

Μάσκες σχολεία: Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.

Η Κινεζική επαρχία Χενάν διέταξε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους της να κάνουν τεστ Covid κάθε δύο ημέρες

Οι λιανικές πωλήσεις και η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τις επιπτώσεις από την πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας.

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων τον Δεκέμβριο, μια δικομματική νομοθεσία που εμποδίζει την εισαγωγή αγαθών που γίνονται μέσω καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang. Η Bachelet θα παραδώσει δημόσια ενημέρωση τύπου σχετικά με τα ευρήματά της στις 28 Μαΐου.

Ευλογιά των πιθήκων: Απόφαση ΕΕΕ-Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται το εμβόλιο

Ευλογιά των πιθήκων: Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου, σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συνιστά επιλεκτικά τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις.