Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πρόληψη: Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Η πρόληψη αποτελεί κεντρικό πυλώνα για το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νοσημάτων με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Γι’ αυτό και ανακοινώθηκε σήμερα από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ότι θα εκκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία που κυμαίνεται από 21 έως και 65 ετών, που θα λάβουν SMS στο προσωπικό τους κινητό για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Όπως ανέφερε και ο κ. Θάνος Πλεύρης κατά την παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την Υγεία, η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές. Η θνησιμότητα μειώνεται αισθητά, μιας και οι ασθένειες διαγιγνώσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο και αυτό πάντοτε λειτουργεί προς όφελος του ασθενούς. Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τα προγράμματα που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου, τα οποία και περιλαμβάνουν:

 • Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
 • Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
 • Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
 • Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

 • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με εκτιμώμενες 604.000 νέες περιπτώσεις και 342.000 θανάτους το 2020. Περίπου το 90% των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2020 σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 • Δύο τύποι ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (16 και 18) ευθύνονται για σχεδόν το 50% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.
 • Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον HPV λίγο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Περισσότερο από το 90% από αυτούς καθαρίζουν τη μόλυνση τελικά.
 • Οι γυναίκες που ζουν με HIV έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς HIV.
 • Ο εμβολιασμός κατά του HPV και ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
 • Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει πρωτογενή πρόληψη (εμβολιασμός κατά του HPV), δευτερογενή πρόληψη (διαλογή και θεραπεία προκαρκινικών βλαβών), τριτογενή πρόληψη (διάγνωση και θεραπεία διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) και παρηγορητική φροντίδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αγαπηδάκη-Πλεύρης: 300 εκατ. ευρώ σε προγράμματα πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο healthweb : Είμαστε στο δρόμο μίας πολύ μεγάλης αλλαγής για την Δημόσια Υγεία

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

Καρκίνος τράχηλος μήτρας : Τα συμπτώματα της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Close Icon