Πολιτική Υγείας

Πρόληψη: Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Η πρόληψη αποτελεί κεντρικό πυλώνα για το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νοσημάτων με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Γι’ αυτό και ανακοινώθηκε σήμερα από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ότι θα εκκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία που κυμαίνεται από 21 έως και 65 ετών, που θα λάβουν SMS στο προσωπικό τους κινητό για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Όπως ανέφερε και ο κ. Θάνος Πλεύρης κατά την παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την Υγεία, η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές. Η θνησιμότητα μειώνεται αισθητά, μιας και οι ασθένειες διαγιγνώσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο και αυτό πάντοτε λειτουργεί προς όφελος του ασθενούς. Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τα προγράμματα που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου, τα οποία και περιλαμβάνουν:

 • Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
 • Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
 • Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
 • Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

 • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με εκτιμώμενες 604.000 νέες περιπτώσεις και 342.000 θανάτους το 2020. Περίπου το 90% των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2020 σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 • Δύο τύποι ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (16 και 18) ευθύνονται για σχεδόν το 50% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.
 • Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον HPV λίγο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Περισσότερο από το 90% από αυτούς καθαρίζουν τη μόλυνση τελικά.
 • Οι γυναίκες που ζουν με HIV έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς HIV.
 • Ο εμβολιασμός κατά του HPV και ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
 • Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει πρωτογενή πρόληψη (εμβολιασμός κατά του HPV), δευτερογενή πρόληψη (διαλογή και θεραπεία προκαρκινικών βλαβών), τριτογενή πρόληψη (διάγνωση και θεραπεία διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) και παρηγορητική φροντίδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγαπηδάκη-Πλεύρης: 300 εκατ. ευρώ σε προγράμματα πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο healthweb : Είμαστε στο δρόμο μίας πολύ μεγάλης αλλαγής για την Δημόσια Υγεία

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

Καρκίνος τράχηλος μήτρας : Τα συμπτώματα της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Προτάσεις Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω "εξυγίανση" της Αθήνας

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε, επίσης, γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε τον στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

Παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον αγώνα δρόμου ενάντια στον παιδικό καρκίνο

3rd Olympic Health Run: Φέτος ο αγώνας είχε ως σύνθημα: "Τρέχουμε ενάντια στον παιδικό καρκίνο- Δώστε πίστη στον αγώνα των παιδιών για ζωή" και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο.

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.