Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη εμβόλια: SOS εκπέμπουν Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα -Μεταβαίνουν εκτάκτως Πλεύρης-Γκάγκα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη εμβόλια: SOS εκπέμπουν Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα -Μεταβαίνουν εκτάκτως Πλεύρης-Γκάγκα

Βαρύ το ιικό φορτίο σε Μακεδονία και Θράκη - Έξι στους δέκα πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι - Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Θάνος Πλεύρης και Ασημίνα Γκάγκα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη εμβόλια:  Η δυναμική της επιδημίας κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα και στα σχολεία κυριαρχούν στις συσκέψεις των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Το ιικό φορτίο τόσο στις περισσότερες Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης όσο και στα σχολεία της επικράτειας είναι “βαρύ”, ενώ η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου. Στη Θεσσαλονίκη χθες εντοπίστηκαν 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 240,29. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Την ίδια στιγμή, το «όπλο» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παραμένει δυστυχώς  σε αχρησία στη βόρεια Ελλάδα, αφού έξι στους δέκα πολίτες είναι ανεμβολίαστοι. Είναι ενδεικτικό ότι στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, χθες νοσηλεύονταν 248 ασθενείς σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τους 53 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ οι 51 (96,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία επισήμανε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, που αναφέρθηκε σε αύξηση της τάξεως του 15% στις νέες εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα. Παρότι πολλοί νοσηλευόμενοι στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, το “φορτίο” των ασθενών δεν αλλάζει για τους επαγγελματίες υγείας της πόλης ούτε για την τελική αξιολόγηση της κρίσιμης κατάστασης.

Ότι η διαχείριση της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα “στοιχειώνει” από πέρυσι τον Οκτώβριο τους αρμόδιους με το κύμα που ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη και σάρωσε την περιοχή, πριν κατέβει στη νότια χώρα, δεν είναι νέο. Αρμοδίως ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να προληφθεί μια ανάλογη εξέλιξη εφέτος. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στις ενημερώσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων, υπογράμμιζε πως η δυναμική επάνοδος του κορωνοϊού με την έλευση του ψυχρότερου κλίματος θα ξεκινούσε από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το τείχος ανοσίας που ιδανικά θα έπρεπε να είχε υψωθεί για να αποτρέψει τη μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού δεν είναι αρκετά ψηλό. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό πως, στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% – πρόκειται για τις Περιφερειακές ενότητες Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο. Παρότι όλες οι περιοχές μέτρησαν πέρυσι ασθενείς και απώλειες, γεγονός που ενδεχομένως να τους κινητοποιούσε ώστε να θωρακιστούν, το ρεύμα των πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει υποτονικό. Μάλιστα, στα αρνητικά της κατάστασης πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον, σχεδόν έντεκα μήνες μετά το σφοδρό δεύτερο κύμα που είχε πλήξει αρχικά τη Μακεδονία και στη συνέχεια όλη τη χώρα, δεν είναι βέβαιον τι ισχύει με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού και τη διάρκειά της και συνεπώς την κάλυψη που έχουν όσοι είχαν νοσήσει.

Η επιτάχυνση, έστω και τώρα, των εμβολιασμών αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, όπως δείχνει και η επίσκεψη της ηγεσίας του, κ. Θάνος Πλεύρης και Ασημίνα Γκάγκα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό θα συναντηθούν σήμερα με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης (όπως η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας) και εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και φορείς της Εκκλησίας. Σε ό,τι αφορά την υγειονομική ετοιμότητα και αντοχή των νοσοκομείων της βόρειας χώρας, αυτή θα επανελεγχθεί από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος βρισκόταν ήδη από χθες το πρωί στη Θράκη και στη συνέχεια στη Μακεδονία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

21/08: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ

Απάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στις εξαγγελίες του Τσίπρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.

Το νησί Sanya αρχίζει να κλείνει τα εμπορικά κέντρα αφορολόγητων ειδών καθώς επιδεινώνεται η πιο πρόσφατη επιδημία COVID στην Κίνα

Πέρυσι, ενισχυμένη από τις ανανεωμένες καταναλωτικές δαπάνες στην ηπειρωτική χώρα και τις πολιτικές κινήσεις, η αξία των υπεράκτιων πωλήσεων αφορολόγητων ειδών στο Χαϊνάν έφτασε περίπου τα 49,5 δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγές, αυξημένη κατά 80% από έτος σε έτος. «Τώρα τον Αύγουστο ο ιός επέστρεψε, καθιστά πολύ δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο Dream στο Reuters.