Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Κόσμος: Παγκόσμιοι αγώνες για να περιλάβουν τη νέα παραλλαγή Omicron

Κορωνοϊός Κόσμος: Παγκόσμιοι αγώνες για να περιλάβουν τη νέα παραλλαγή Omicron

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη περιόρισε τις πτήσεις από οκτώ χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκτακτη συνάντηση να παροτρύνουν και τα 27 έθνη του μπλοκ να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, με πολλά μέλη να το έχουν ήδη κάνει.

Κορωνοϊός Κόσμος: Η Γερμανία χρησιμοποίησε στρατιωτικό αεροπλάνο για τη μεταφορά ασθενών εντατικής θεραπείας Covid-19 σε λιγότερο πληγείσες περιοχές. Οι φόβοι αυξήθηκαν το Σάββατο ότι ένα εξαιρετικά μολυσματικό νέο στέλεχος του κορωνοϊού έσπρωχνε τον δρόμο του στην Ευρώπη καθώς ο κόσμος κατέβασε τα παντζούρια για να περιορίσει τη νέα παραλλαγή Omicron. Ύποπτα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, ενώ οι ολλανδικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα 61 επιβάτες από τη Νότια Αφρική που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19.

Η Νότια Αφρική παραπονέθηκε ότι «τιμωρήθηκε» με απαγορεύσεις αεροπορικών ταξιδιών για τον πρώτο εντοπισμό του στελέχους, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη ενώθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και μια σειρά από άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, περιορίζοντας τα ταξίδια από την περιοχή, φοβούμενοι μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της πανδημίας. Αριθμός νέων κρουσμάτων Covid-19 σε διάστημα 7 ημερών και η αλλαγή σε ποσοστό από την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 25 Νοεμβρίου 2021.

Οι επιστήμονες αγωνίζονται για να προσδιορίσουν την απειλή που θέτει το βαριά μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό από την κυρίαρχη παραλλαγή Delta, και αν μπορεί να αποφύγει τα υπάρχοντα εμβόλια. Ανήσυχοι ταξιδιώτες συνωστίζονταν στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, απελπισμένοι να στριμώξουν τις τελευταίες πτήσεις προς χώρες που είχαν επιβάλει ξαφνικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πολλοί είχαν περικόψει τις διακοπές και έσπευσαν πίσω από τα σαφάρι και τους αμπελώνες της Νότιας Αφρικής. «Είναι γελοίο, θα έχουμε πάντα νέες παραλλαγές», είπε ο Βρετανός τουρίστας Ντέιβιντ Γκουντ στο Γαλλικό Πρακτορείο με διαβατήρια στα χέρια. «Η Νότια Αφρική το βρήκε, αλλά μάλλον είναι ήδη σε όλον τον κόσμο». – «Ανησυχητική παραλλαγή» –

Όμως ο ιός έχει ήδη ξεφύγει από το δίκτυο με κρούσματα στην Ευρώπη και στο Χονγκ Κονγκ και στο Ισραήλ. Η Γερμανία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που εντόπισε ύποπτο κρούσμα του νέου στελέχους, μετά το Βέλγιο την Παρασκευή. «Η παραλλαγή Omicron έχει ήδη φτάσει στη Γερμανία με μεγάλη πιθανότητα», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης.

Η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία διενεργούσε περαιτέρω δοκιμές σε μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει από τη Ναμίμπια και ήταν ύποπτη ότι είχε τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους 10 – 61 στα 600 – άτομα που είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο Schiphol την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική ήταν θετικοί στην Covid-19.

Τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα μολυσμένα άτομα, τα οποία πέταξαν με δύο πτήσεις της KLM που απογειώθηκαν πριν η ολλανδική κυβέρνηση ανακοινώσει την απαγόρευση των ταξιδιωτών από την περιοχή, κρατήθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο. «Τα θετικά αποτελέσματα των τεστ θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό για να διαπιστωθεί εάν αυτό αφορά τη νέα ανησυχητική παραλλαγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ολλανδική Υγειονομική Αρχή.

Η Ολλανδία έγινε την Παρασκευή η τελευταία από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ενίσχυσαν τους περιορισμούς της για την Covid.

Ο ΠΟΥ είπε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να κατανοηθεί η παραλλαγή, η οποία αρχικά ήταν γνωστή ως B.1.1.529, και προειδοποίησε να μην επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ακόμη ελάχιστα. –

«Δρακόντεια» μέτρα – Η Νότια Αφρική αποκάλεσε τα ταξιδιωτικά όρια “Δρακόντεια” και το Σάββατο είπε ότι οι απαγορεύσεις πτήσεων ήταν “παρόμοια με την τιμωρία της Νότιας Αφρικής για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία της και την ικανότητα να ανιχνεύει νέες παραλλαγές πιο γρήγορα”. «Η άριστη επιστήμη πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ολλανδία έχει εντείνει τους περιορισμούς κατά της Covid, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες.

Οι κύριες χώρες που στοχεύουν το κλείσιμο είναι η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα, η Εσβατίνι (Σουαζιλάνδη), το Λεσότο, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να δωρίσουν περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 και να εγκαταλείψουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για να παράγουν περισσότερες δόσεις σε όλον τον κόσμο για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρα από ποτέ γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να κάνουμε παγκόσμιους εμβολιασμούς», είπε.

Αλλά με νωπές αναμνήσεις από τον τρόπο με τον οποίο τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια βοήθησαν στην εξάπλωση της Covid μετά την πρώτη εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019, οι χώρες απέκλεισαν τη νέα παραλλαγή.

Η Αυστραλία έγινε η τελευταία που ενήργησε, απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις από εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη περιόρισε τις πτήσεις από οκτώ χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκτακτη συνάντηση να παροτρύνουν και τα 27 έθνη του μπλοκ να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, με πολλά μέλη να το έχουν ήδη κάνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διέκοψε την υπουργική του διάσκεψη, τη μεγαλύτερη συνάντησή του εδώ και τέσσερα χρόνια, την τελευταία στιγμή την Παρασκευή λόγω της νέας παραλλαγής.

Οι κατασκευαστές εμβολίων διατηρούν την ελπίδα ότι μπορούν να τροποποιήσουν τα τρέχοντα εμβόλια για να στοχεύσουν την παραλλαγή Omicron.

Η γερμανική BioNTech και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer δήλωσαν ότι αναμένουν δεδομένα «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» για να δείξουν εάν μπορεί να προσαρμοστεί το εμβόλιό τους. Η Moderna είπε ότι θα αναπτύξει έναν ενισχυτή ειδικά για τη νέα παραλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα 2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron

2 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron επιβεβαιώθηκαν στη Βρετανία

61 ταξιδιώτες από Νότια Αφρική θετικοί στον κορωνοϊό στο Άμστερνταμ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε άλλη μια ταξιδιωτική απαγόρευση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.