Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Κίνα: Το μάντρα μαζικών δοκιμών χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων

Κορωνοϊός Κίνα: Το μάντρα μαζικών δοκιμών χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων

Ο Jin Dong-yan, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι «πολύ αναποτελεσματικές και δαπανηρές» συνήθεις δοκιμές θα ανάγκαζαν τις κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από άλλες τόσο απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Κορωνοϊός Κίνα: Το μάντρα μαζικών δοκιμών της Κίνας χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων Εργαζόμενοι με στολή Hazmat σπρώχνουν πλαστικές μπατονέτες σε εκατομμύρια λαιμούς στην Κίνα κάθε μέρα, αφήνοντας τους κάδους να γεμίζουν με ιατρικά απόβλητα που έχουν γίνει η περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση μιας στρατηγικής μηδενικής Covid. Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που προσπαθεί να εξαλείψει τις λοιμώξεις ανεξάρτητα από το κόστος.

Οι σχεδόν καθημερινές δοκιμές είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όπλο σε ένα οπλοστάσιο προστασίας από ιούς που περιλαμβάνει προσωρινά lockdown και αναγκαστικές καραντίνες όταν ανιχνεύονται μόνο λίγες περιπτώσεις. Από το Πεκίνο μέχρι τη Σανγκάη, το Σενζέν μέχρι την Τιαντζίν, οι πόλεις φιλοξενούν πλέον ένα αρχιπέλαγος προσωρινών περιπτέρων δοκιμών, ενώ οι αρχές διατάσσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να υποβάλλονται σε μπατονέτες κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Οι μαζικές δοκιμές φαίνεται ότι θα παραμείνουν καθώς οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι η μηδενική Covid επέτρεψε στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου να αποφύγει μια καταστροφή της δημόσιας υγείας. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η προσέγγιση – μια πηγή πολιτικής νομιμότητας για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα – δημιουργεί μια θάλασσα επικίνδυνων αποβλήτων και ένα αυξανόμενο οικονομικό βάρος για τις τοπικές κυβερνήσεις που πρέπει να διαθέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το σύστημα.

«Η τεράστια ποσότητα ιατρικών αποβλήτων που παράγεται σε βάση ρουτίνας είναι σε κλίμακα που είναι πρακτικά αόρατη στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο Yifei Li, ειδικός περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης της Σαγκάης.

«Τα προβλήματα γίνονται ήδη αστρονομικά και θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη μεγαλύτερα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, αλλά η Σανγκάη είπε ότι δημιούργησε 68.500 τόνους ιατρικών απορριμμάτων τον περασμένο μήνα. —Το Πεκίνο έχει τοποθετηθεί ως περιβαλλοντικός ηγέτης, καταπολεμώντας τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, ενώ θέτει ως στόχο να καταστήσει την οικονομία του ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2060, στόχος που λένε οι ειδικοί είναι αβάσιμος δεδομένης της τρέχουσας τροχιάς των επενδύσεων στον άνθρακα.

Η δοκιμή κουβέρτας αποτελεί τώρα μια νέα πρόκληση για τα σκουπίδια.

Κάθε θετικό κρούσμα – συνήθως μερικές δεκάδες την ημέρα σε όλη τη χώρα – ξετυλίγει ένα ίχνος από χρησιμοποιημένα κιτ δοκιμών, μάσκες προσώπου και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Εάν δεν απορριφθούν σωστά, τα βιοϊατρικά απόβλητα μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τις υδάτινες οδούς, θέτοντας απειλές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Καυτές ερωτήσεις – Πόλεις και επαρχίες που φιλοξενούν συνολικά περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους έχουν ανακοινώσει κάποια μορφή συνήθων δοκιμών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τις αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης. Διαφορετικές περιοχές έχουν επιβάλει διαφορετικούς περιορισμούς και ορισμένες περιοχές ανέστειλαν την πολιτική σε συνδυασμό με την πτώση των κρουσμάτων. Δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για το αποτύπωμα αποβλήτων δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Σαγκάης δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η πόλη παρήγαγε 68.500 τόνους ιατρικών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου περιορισμού της Covid, με ημερήσια παραγωγή έως και έξι φορές υψηλότερη από το κανονικό.

Το Πεκίνο αναμένει από τις τοπικές κυβερνήσεις να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις δοκιμές σε μια εποχή που πολλοί αγωνίζονται να ισορροπήσουν τα βιβλία.

Σύμφωνα με τους κινεζικούς κανονισμούς, οι τοπικές αρχές είναι επιφορτισμένες με τον διαχωρισμό, την απολύμανση, τη μεταφορά και την αποθήκευση των απορριμμάτων Covid πριν από την τελική απόρριψή τους — συνήθως με αποτέφρωση.

Όμως, τα συστήματα απόρριψης στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν επιβαρυνθεί από καιρό.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι… η ύπαιθρος έχει πραγματικά την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια σημαντική αύξηση της ποσότητας των ιατρικών αποβλήτων», δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η απότομη αύξηση των απορριμμάτων μπορεί να ωθήσει ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις να τα επεξεργάζονται ακατάλληλα ή απλώς να τα «αποθέσουν στο έδαφος» σε προσωρινούς χώρους υγειονομικής ταφής, δήλωσε ο Benjamin Steuer, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Σε μια δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Υγείας της Κίνας είπε ότι είχε υποβάλει «συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων» ως μέρος των εθνικών πρωτοκόλλων Covid.

Σπατάλη χρημάτων;  Το Πεκίνο προέτρεψε τις επαρχιακές πρωτεύουσες και τις πόλεις με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα χώρο δοκιμών σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από κάθε κάτοικο. Οι κορυφαίοι ηγέτες αναμένουν επίσης από τις τοπικές κυβερνήσεις να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις δοκιμές σε μια εποχή που πολλοί αγωνίζονται να ισορροπήσουν τα βιβλία.

Η επέκταση του μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 0,9 και 2,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, δήλωσαν αναλυτές της Nomura τον περασμένο μήνα. «Τα οικονομικά είναι δύσκολα», είπε ο Li του NYU Shanghai. «Δεν θέλετε να επενδύσετε σε μόνιμες υποδομές για να επεξεργαστείτε αυτό που εκλαμβάνεται ως βραχυπρόθεσμη αύξηση των ιατρικών αποβλήτων».

Ο Jin Dong-yan, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι «πολύ αναποτελεσματικές και δαπανηρές» συνήθεις δοκιμές θα ανάγκαζαν τις κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από άλλες τόσο απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Οι αρχές είναι επίσης πιθανό να χάσουν θετικά κρούσματα, καθώς η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται γρήγορα και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από άλλα στελέχη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό δεν θα λειτουργήσει», είπε. «Απλώς θα ρίξει εκατομμύρια δολάρια στη θάλασσα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Πεκίνο καθυστερεί την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το νέο ξέσπασμα της Covid

Η Κινεζική επαρχία Χενάν διέταξε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους της να κάνουν τεστ Covid κάθε δύο ημέρες

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Περισσότερα τμήματα του Πεκίνου σε lockdown από σήμερα

Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου αρνητικοί στην Covid σε καραντίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».