Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Κίνα τεστ: Γιατί ξέφυγαν τα κρούσματα και μολύνθηκε όλος ο πλανήτης

Κορωνοϊός Κίνα τεστ: Γιατί ξέφυγαν τα κρούσματα και μολύνθηκε όλος ο πλανήτης

Μελέτη εκτιμά ότι αν στην Κίνα είχαν ληφθεί μέτρα δύο εβδομάδες νωρίτερα, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είχε μειωθεί κατά 86%

Κορωνοϊός Κίνα τεστ: Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τρίτο, τα ερωτήματα σε σχέση με τη στάση της Κίνας είναι πολλά, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαλούν το Πεκίνο για ολιγωρία στην αναφορά του προβλήματος και απόκρυψη στοιχείων.

Όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Associated Press, η ευρεία έλλειψη διαγνωστικών τεστ και τα προβλήματά τους σε μια εποχή που θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού οφειλόταν κυρίως στην ευνοιοκρατία και τη μυστικοπάθεια στους κόλπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Τα εσφαλμένα αποτελέσματα των εξετάσεων εμπόδισαν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους να διαπιστώσουν την έκταση και την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού – άλλη μια αποτυχία των Αρχών της Κίνας στη χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο πρώτο στάδιό της, που επέτρεψε στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί στην Ουχάν και στη συνέχεια σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μολύνοντας μέχρι στιγμής πάνω από 64 εκατ. ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 1,5 εκατ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας εκχώρησε τα αποκλειστικά δικαιώματα σχεδιασμού και διανομής των διαγνωστικών τεστ σε τρεις εταιρείες στη Σαγκάη, με τις οποίες στελέχη του διατηρούσαν προσωπικές επαφές. Τα ντιλ αυτά προχώρησαν χάρη στην κουλτούρα νεποτισμού και υπόγειων διασυνδέσεων που άκμαζε μέσα σ’ ένα υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πάνω από 40 γιατρούς, υπαλλήλους του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ειδικούς του τομέα της Υγείας και άλλες πηγές, καθώς και σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα, συμβόλαια, μηνύματα και email.

Οι τρεις εταιρείες από τη Σαγκάη, η GeneoDx Biotech, η Huirui Biotechnology και η BioGerm Medical Technology, κατέβαλαν ως αντίτιμο στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 146.600 δολάρια έκαστη, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής. Άγνωστο παραμένει αν τα ποσά αυτά κατέληξαν στις τσέπες συγκεκριμένων ατόμων.

Στο μεταξύ το κινεζικό CDC και η προϊσταμένη του Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), προσπάθησαν να εμποδίσουν άλλους επιστήμονες και εταιρείες να κάνουν εξετάσεις για τον κορωνοϊό με δικά τους αυτοσχέδια διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα η ΝHC ζητούσε από τα νοσοκομεία της Ουχάν να στέλνουν δείγματα του κορωνοϊού – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των τεστ – μόνον σε εργαστήρια υπό τη δικαιοδοσία της.

Παράλληλα αποδέχονταν ως έγκυρα μόνον τα αποτελέσματα των τεστ που είχαν κατασκευάσει οι εταιρείες από τη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολλές μέρες για να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα – είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα μεταξύ 5 και 17 Ιανουαρίου δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα της Covid-19, αν και η εκ των υστέρων ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκατοντάδες άτομα είχαν μολυνθεί. Κι αυτό με τη σειρά του συνέτεινε στην καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών, όπως η προειδοποίηση της κοινής γνώμης, η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Μια μελέτη εκτιμά ότι αν είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα δύο εβδομάδες νωρίτερα, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είχε μειωθεί κατά 86%. Όταν έφθασαν τα διαγνωστικά τεστ από τις τρεις εταιρείες της Σαγκάης, πολλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και έδιναν ανακριβή αποτελέσματα, χώρια που το προσωπικό των νοσοκομείων δίσταζε να χρησιμοποιήσει test kits άλλων εταιρειών, αφού δεν είχαν την έγκριση του CDC της Κίνας. Έτσι, με λιγοστά διαθέσιμα τεστ – και πολλά εξ’ αυτών αναποτελεσματικά , μόνον ένας στους 19 φορείς στην Ουχάν υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαγνώστηκε θετικός μέχρι τις 31 Ιανουαρίου σύμφωνα με υπολογισμούς του Imperial College του Λονδίνου. Άλλοι πολίτες που δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις, ή βγήκαν εσφαλμένα αρνητικοί, επέστρεφαν στα σπίτια τους διασπείροντας πιθανώς τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μεταλλάξεις και η πιθανή αντίσταση του κορωνοϊού

Ο μαζικός έλεγχος της Γιουχάν εντοπίζει ασυμπτωματικούς

Αποκαλυπτική έρευνα για τις ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε από τον Δεκέμβρη του 2019

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επένδυση 2,1 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων για την COVID -19 και τις μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες

"Η χρηματοδότηση θα παράσχει σημαντικούς πόρους στα τμήματα δημόσιας υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία κάθε τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ, ειδικά εκείνων που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, σε μια εποχή που θα πληγούν σκληρά", δήλωσε η Walensky.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο SOBERANA 02 είναι ασφαλές για τη χορήγησή του σε παιδιά και εφήβους και ότι το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων", ανέφερε το Ινστιτούτο Finlay.

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»