Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Ευρώπη Σήμερα: Τα μέτρα κάθε χώρας στη μάχη κατά του COVID

Κορωνοϊός Ευρώπη Σήμερα: Τα μέτρα κάθε χώρας στη μάχη κατά του COVID

Κορωνοϊός Ευρώπη Σήμερα: Η ανταπόκριση της Ευρώπης στην πανδημία κορωνοϊού ποικίλλει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό.

Μερικές χώρες έχουν χαλαρώσει τους προηγούμενους περιορισμούς μόνο για να τους επιβάλουν εκ νέου και ακόμη και να τους αυστηροποιήσουν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του Covid-19 κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γαλλία: Εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Γαλλία χαλάρωσε το εθνικό lockdown που ισχύει από τα τέλη Οκτωβρίου. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώσουν φόρμα για να πουν γιατί βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ωστόσο, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Θα υπάρχει εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 20:00 και 06:00, η ​​οποία θα αρθεί για την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά όχι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, το νωρίτερο.

Γερμανία: Εθνικό lockdown

Η Γερμανία θα εισέλθει σε νέο εθνικό lockdown στις 16 Δεκεμβρίου, που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου. Θα κλείσουν μη απαραίτητα καταστήματα, επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και σχολεία. Εστιατόρια, μπαρ και κέντρα αναψυχής θα παραμείνουν επίσης κλειστά. Μέχρι πέντε άτομα (από το πολύ δύο νοικοκυριά) επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Αυτό θα χαλαρωθεί από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, όπου ένα νοικοκυριό θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει έως και τέσσερα στενά μέλη της οικογένειας από άλλα νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών.

Ιταλία: Απαγορεύεται το ταξίδι μεταξύ περιοχών

Πολλές περιοχές της Ιταλίας βρίσκονται σε μερικό lockdown, σε ένα σύστημα τριών επιπέδων (κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες ζώνες). Η κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε ταξίδι μεταξύ διαφορετικών περιοχών μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου. Απαγορεύεται επίσης στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, εκτός εάν πρόκειται για εργασία, ιατρικούς λόγους ή έκτακτες ανάγκες. Υπάρχει επίσης εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00. Στις κόκκινες ζώνες – περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις – έχουν κλείσει όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα, καθώς και κομμωτήρια. Εργοστάσια και βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, παρέμειναν ανοιχτά. Σε πορτοκαλί ζώνες, εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, αλλά είναι ανοιχτά κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς. Στις κίτρινες ζώνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00, αλλά τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι πισίνες είναι κλειστά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ισπανία: Νέοι κανόνες για τα Χριστούγεννα

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, τα ταξίδια μεταξύ περιοχών επιτρέπονται μόνο για να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά θα περιορίζονται σε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η Ισπανία υπόκειται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας (μεταξύ 23:00 και 06:00) έως τις αρχές Μαΐου 2021. Τα άτομα επιτρέπεται εκείνη την περίοδο μόνο να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φάρμακα ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ή παιδιά. Οι περιφερειακοί ηγέτες μπορούν να τροποποιήσουν τις ώρες απαγόρευσης και μπορούν επίσης να κλείσουν τα περιφερειακά σύνορα για ταξίδια. Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των έξι ετών πρέπει να φοράει κάλυμμα προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε εθνικό επίπεδο. 

Δανία: Όρια στις συγκεντρώσεις

Η Δανία επέβαλε μερικό lockdown στις κύριες πόλεις – Κοπεγχάγη, Ώρχους και Οντένσε – και δεκάδες άλλες περιοχές από τις 9 Δεκεμβρίου. Σε όλη τη χώρα, οι πωλήσεις αλκοόλ μετά τις 22:00 απαγορεύονται έως τις 3 Ιανουαρίου. Το πολύ 10 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και αυτό θα ισχύει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι αρχές προτρέπουν τους ανθρώπους να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Άλλοι τοπικοί περιορισμοί, όπως το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές από τις 22:00, ισχύουν επίσης έως τις 3 Ιανουαρίου.

Βέλγιο: Κανόνες για τις κατ ‘οίκον επισκέψεις

Οι κανόνες επιτρέπουν σε ένα άτομο να επισκεφτεί το σπίτι σας (πάντα το ίδιο άτομο) – τη λεγόμενη “στενή επαφή”. Εάν ζείτε μόνοι σας, σας επιτρέπεται να συναντήσετε ένα άλλο άτομο στο σπίτι σας, αλλά ποτέ ταυτόχρονα με την “στενή επαφή” σας. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, ο κανόνας αυτός θα χαλαρωθεί και θα επιτραπεί στους μεμονωμένους ανθρώπους να έχουν τη «στενή επαφή» τους και ένα άλλο άτομο να τους επισκεφτεί ταυτόχρονα. Για εξωτερικές συναντήσεις, παραμένει ο κανόνας των τεσσάρων. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα υπάρξει απαγόρευση πυροτεχνημάτων, αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μειωθεί, από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. Όλα τα καταστήματα άνοιξαν ξανά την 1η Δεκεμβρίου, αλλά οι αρχές λένε να ψωνίζει ο καθένας μόνος του και όχι περισσότερο από 30 λεπτά. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν προσωπικές υπηρεσίες όπως η κομμωτική παραμένουν κλειστές, όπως και όλα τα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται παντού.

Ολλανδία: Νέο lockdown

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου, όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, κινηματογράφοι, κομμωτήρια, γυμναστήρια και σχολεία θα είναι κλειστά. Στα νοικοκυριά επιτρέπονται μόνο δύο άτομα επισκέπτες. Οι περιορισμοί θα είναι ελαφρώς χαλαροί για τις τρεις ημέρες των Χριστουγέννων, επιτρέποντας σε τρεις επισκέπτες ανά νοικοκυριό, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 13 ετών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υπάρξει απαγόρευση πυροτεχνημάτων. Η κυβέρνηση αποτρέπει όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό έως τα μέσα Μαρτίου.

Σουηδία: Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν νωρίς

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συνιστάται στους Σουηδούς να συναντήσουν έως και οκτώ άτομα, να συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι δυνατόν και να αποφύγουν το ταξίδι με τρένο ή λεωφορείο. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όλα τα μπαρ και εστιατόρια με άδεια χρήσης πρέπει να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 22:00 και να κλείσουν έως τις 22:30. Οι μαθητές άνω των 16 ετών προσαρμόζονται σε διαδικτυακά μαθήματα από τις 7 Δεκεμβρίου. Στην περιοχή της Στοκχόλμης, το μέτρο αυτό επεκτάθηκε σε άτομα ηλικίας 13 έως 15 ετών, από τις 14 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξασφάλιση εμβολίων στις μη προνομιούχες χώρες από τον μηχανισμό covax

Εμβόλια ίσα - ίσα για τους γιατρούς - Σε λίστα αναμονής ο κόσμος

Η ημερομηνίες - "κλειδιά" στην εξέλιξη της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea. 

Μεγάλη αναμονή καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τους νεότερους κατά της Covid

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών που συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εξέτασε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά που διεξήχθησαν από τη Pfizer και τη Moderna και έκρινε ότι και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.