Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός: Εμβολιασμός παιδιών από 12 έως 15 ετών [vid]

Κορωνοϊός: Εμβολιασμός παιδιών από 12 έως 15 ετών [vid]

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψιν τον υψηλότερο κίνδυνο που διατρέχουν από τον κορωνοϊό παιδιά με υποκείμενα προβλήματα - Τι έδειξαν οι έρευνες στα εμβόλια mRNA - Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Κορωνοϊός: Με τάχιστους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων κατά της COVID-19, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου, μετά τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) αλλά και την έγκριση, προ τριών ημερών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της ειδικής Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με εμβόλια mRNA, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ζήτημα του παιδικού εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Για την απόφαση θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα για τη εξέλιξη της νόσου στα παιδιά, ο ρόλος τους στη διασπορά του SARS-CoV-2, τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα στην εκπαίδευση και άλλου τύπου δραστηριότητες από τον εμβολιασμό, η αποδοχή των εμβολίων και η συναίνεση από τους γονείς και η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.

Για τα δύο τελευταία στοιχεία ιδιαίτερα, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μελέτη που οδήγησε στο «πράσινο φως» από τους EMA και CHMP για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών, η οποία διαπίστωσε:

-100% σχεδόν αποτελεσματικότητα του εμβολίου

-κανένα από τα 1.005 εμβολιασθέντα παιδιά σε σύνολο 2.260 που συμμετείχαν στην έρευνα δεν νόσησε σε αντίθεση με 16 παιδιά από τα 978 της ομάδας μαρτύρων

-συνήθεις μόνο ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι τυπικές των παιδικών εμβολίων.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο μικρός αριθμός του ερευνητικού δείγματος δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες παρενέργειες.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας για το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα κάτω των 30 ετών που ελέγχονται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί συνάφεια με το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Επιτροπή θα λάβει ακόμα υπ’ όψιν τον υψηλότερο κίνδυνο που διατρέχουν παιδιά με υποκείμενα προβλήματα – βασικό κριτήριο πίσω από την απόφαση του EMA-, και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για προτεραιοποίηση των ενηλίκων στις επιχειρήσεις εμβολιασμού.

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αναπροσαρμογή στο εμβολιαστικό σχέδιο για όσους έχουν αναρρώσει από COVID-19 προέβη η κυρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τις οποίες η μία δόση στους έξι μήνες από τη νόσηση θα ορίζεται χρονικά από την πρώτη θετική διάγνωση με rapid ή pcr test(μοριακό) που έχει καταγραφεί στο μητρώο COVID του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και όχι από αποτελέσματα self-test ή τεστ αντισωμάτων. Όπως σημείωσε, οι οδηγίες δεν αφορούν άτομα της ομάδας σοβαρών νοσημάτων Α που έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό και θα κινηθούν βάσει των ειδικών για αυτά οδηγιών.

Στον απολογισμό της εμβολιαστικής εκστρατείας σε αριθμούς προχώρησε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η οποία φτάνει σχεδόν τα 5,6 εκατ. εμβόλια -3.648.009 με μία δόση και 2.058.287 με δύο- και τα στοιχεία για την πρόσφατη επέκταση των εμβολίων αποτιμώνται σε:

Εμβολιασμό στο 20,5% με μία τουλάχιστον δόση και 107.000 ραντεβού (σύνολο 36%) για τους 35-39 (άνοιγμα πλατφόρμας για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στις 26 Μαΐου)

Εμβολιασμό στο 17% με μία τουλάχιστον δόση και 63.000 ραντεβού (σύνολο 29%) για τους 30-34 (άνοιγμα πλατφόρμας για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στις 29 Μαΐου).

Όσον αφορά τη συνολική απορροφητικότητα των εμβολίων, ανακοίνωσε για:

-Pfizer, έχουν διενεργηθεί 3.923.064 από 4.268.550 διαθέσιμες δόσεις (91,65%)

-Moderna, 545.015 από 613.700 διαθέσιμες δόσεις (89%)

-AstraZeneca, 949.614 από 1.351.000 διαθέσιμες δόσεις (70,3%)

-Johnson&Johnson, 104.262 από 132.000 διαθέσιμες δόσεις (79%)

ενώ το σχέδιο των παραλαβών προβλέπει:

-Pfizer 2.070.900 δόσεις

-Moderna 308.400δόσεις

-AstraZeneca από 400.000 – 500.000 δόσεις

Για την Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ακόμα αναμένεται το τελικό πλάνο παραδόσεων και ότι θα ξεκινήσουν νέα ραντεβού με το εν λόγω σκεύασμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς αναμένονται άλλες 78.000 δόσεις στις 3 Ιουνίου με τις 78.000 στις 25 Μαΐου. Μέχρι στιγμής, η ηλικιακή ομάδα 18-29 εμβολιάζεται μόνο με το συγκεκριμένο εμβόλιο και μόλις επιβεβαιωθούν οι παραλαβές από τις εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα.

Στους 1.714 οι θάνατοι τον Μάιο

Με μια επώδυνη αύξηση στον αριθμό θανάτων λόγω COVID-19, στους 41 από 30 χθες, αποχωρεί ο Μάιος, κατά τον οποίο 1.714 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ήταν ωστόσο και ο μήνας που η πανδημία εισήλθε σε τροχιά υποχώρησης. Αν και οι Δευτέρες δεν αποτυπώνουν την καθαρή επιδημιολογική εικόνα, αρκεί η σύγκριση των 1.007 νέων κρουσμάτων από 22.986 τεστ με τα 1.381 κατόπιν 21.175 ελέγχων την περασμένη Δευτέρα για να φανεί ευκρινώς η μείωση της διασποράς, πτωτική τάση που συντηρείται και στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων που έπεσαν στους 481 από 497 χθες και 563 μία εβδομάδα πριν στις 24 Μαΐου.

Με την Αττική πρώτη με 513 νέα κρούσματα και τριψήφιο μόνο στο κέντρο (175), τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 107, η έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει επιδημιολογική νηνεμία στη χώρα, με τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Λάρισας, Χανίων και Αιτωλοακαρνανίας να ακολουθούν με 31, 30, 26 και 21 νέα κρούσματα αντίστοιχα να ακολουθούν. Τέλος, τα νοσοκομεία της χώρας που, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα επιστρέψουν στην προ πανδημίας λειτουργίας τους τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, εισήχθησαν χθες 151 νέοι ασθενείς μεCOVID-19, μείωση κατά 28,5% περίπου από την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιους όρους θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Ατμόσφαιρα με στόχο την ενθάρρυνση των μαθητών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού στα σχολεία των ΗΠΑ

Μελέτες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου covid-19 της Phizer όταν συγχορηγείται με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.