Πολιτική Υγείας

Κοντοζαμάνης Γιατροί: Κίνητρα για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ και την ανάσχεση φυγής τους στο εξωτερικό

Κοντοζαμάνης Γιατροί: Κίνητρα για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ και την ανάσχεση φυγής τους στο εξωτερικό

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση και η ένταξη αυτών των γιατρών που έρχονται από το εξωτερικό στο ΕΣΥ, ξεκαθάρισε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένου πλαισίου, που θα συνυπολογίζονται τα προσόντα τους ώστε να μην δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες.

Κοντοζαμάνης Γιατροί: Πλαίσιο κινήτρων για την επιστροφή γιατρών από το εξωτερικό και την ανάσχεση του κύματος φυγής θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και την αξιολόγησή τους. Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που είπε ότι η ελληνική Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για την επιστροφή γιατρών οι οποίοι έχουν κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά τους επιφυλάσσονται θέσεις που δεν είναι αντάξιες της πορείας που έχουν διαγράψει.

«Για να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς στη χώρα, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, θα πρέπει να τους εκπαιδεύουμε και μετεκπαιδεύουμε διαρκώς, και βεβαίως να τους αξιολογούμε», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι η έννοια της αξιολόγησης, «δεν έχει την έννοια της τιμωρίας, αλλά της βελτίωσης», προκειμένου «να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς και το καλύτερο σύστημα υγείας».

Στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, πολλές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές, γιατί προτού καν κάποιος γιατρός ολοκληρώσει την ειδικότητά του στην Ελλάδα, φεύγει στο εξωτερικό, είπε ο υφυπουργός Υγείας και παρατήρησε: «Η ελληνική Πολιτεία σπουδάζει την ελληνική νεολαία και η πλειονότητά αυτών φεύγει στο εξωτερικό για να συνεχίσει την καριέρα της. Ή πολλές φορές γιατροί τελειώνουν στην Ελλάδα την ειδικότητά τους και φεύγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Πρέπει λοιπόν συνολικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Έχουμε ανάγκη από επιστήμονες κύρους στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έχει ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του από το 1983 που ιδρύθηκε, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα φυγής, όχι μόνο ιατρικού προσωπικού αλλά και λοιπού προσωπικού από το σύστημα υγείας και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, οι νέοι γιατροί, οι νέοι επιστήμονες, να μείνουν στη χώρα, να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα τους».

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και σχετίζεται και με την αξιολόγηση του δυναμικού μας στο ΕΣΥ, γιατί πραγματικά οι πολύ καλοί γιατροί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε καλές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σημείωσε ωστόσο, πως «βεβαίως χρειαζόμαστε, όχι μόνο διευθυντές ή συντονιστές διευθυντές, αλλά χρειαζόμαστε και Επιμελητές Β. Χρειαζόμαστε και στρατιώτες όχι μόνο στρατηγούς».

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση και η ένταξη αυτών των γιατρών που έρχονται από το εξωτερικό στο ΕΣΥ, ξεκαθάρισε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένου πλαισίου, που θα συνυπολογίζονται τα προσόντα τους ώστε να μην δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες.

«Το ΕΣΥ είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τον ελληνικό λαό. Συνεπώς θα πρέπει να αλλάζει και να μεταρρυθμίζεται προς όφελος των πολιτών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που αξιοποίησε τη συζήτηση προκειμένου να αναφερθεί και στη στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουμε ότι ο διχασμός, η πόλωση δεν βοηθάει πουθενά. Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτή τη γενική κρίση, είτε είναι η 28η Οκτωβρίου, είτε είναι 25η Μαρτίου, είτε είναι Πάσχα, είτε το Πολυτεχνείο, τις τιμούμε ξεχωριστά υπό αυτές τις συνθήκες ενός πολέμου, με έναν τρόπο που τιμά τους αγωνιστές αλλά προστατεύει και τους πολίτες», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Nωρίτερα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης ώστε να δοθεί πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και ιατρικό προσωπικό, ώστε να εργαστεί στις άγονες, απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστολή ΠΙΣ για προτάσεις ενίσχυσης συστήματος υγείας

Πανδημία και υγειονομικά συστήματα στο λυκόφως του 2020

Ενίσχυση του Νοσοκομείου "Σωτηρία"με έμπειρους γιατρούς σε ΜΕΘ λόγω covid-19

O κορωνοϊός "θερίζει" και τους νέους

Σχεδόν βέβαιη η παράταση του lockdown - Δύο νέοι άνδρες ηλικίας 25 και 39 ετών έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο - 117 ασθενείς κάτω των 65 ετών στα νοσοκομεία

Κικίλιας: Προσπάθεια για αποζημίωση της επαναστατικής θεραπείας για την κυστική ίνωση

Δεν σταματάμε, όμως, στο φάρμακο. Όπως είχα δεσμευτεί, συνεχίζουμε την προσπάθεια στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπτυξη του νέου σύγχρονου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Kέντρου στο Ωνάσειο

Απογοητευτικός ο αριθμός της συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στη μάχη του ΕΣΥ

Στ. Πέτσας: Μόνο 8 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο συναγερμό του Υπ. Υγείας. Στην σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος τύπου μίλησε για την ενίσχυση του ΕΣΥ , συγκεκριμένα αναφέροντας την παροχή εξοπλισμού, τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. 

Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία - Οι αποκαλύψεις της Υπ. Παιδείας

Ο τρόπος πάντως που θα γίνει η άρση των μέτρων στην περίπτωση που εξομαλυνθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μειωθεί η διασπορά του ιού, αναμένεται να απασχολήσει την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς - οδοντιάτρους

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σημειώνει ότι μετά από έντονη διαμαρτυρία, γιατροί και οδοντίατροι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αυτών που θα λάβουν στήριξη - «Πλήττονται οικονομικά παρά την υγειονομική κρίση»

Γεφυρώθηκε το χάσμα κυβέρνησης - ιδιωτικών κλινικαρχών

Και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, έχει επιστρατευθεί στη διαχείριση του προβλήματος με τα δημόσια νοσοκομεία. Αναφέρει ότι ξεκινά ταχεία εκπαίδευση του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών στη νοσηλεία Covid -19 ασθενών:

Παπαευαγγέλλου-Κορωνοϊός: Αρχίζει να αποδίδει το lockdown

Σταθεροποίηση της επιδημίας υπάρχει την εβδομάδα που διανύουμε καθώς το γενικευμένο lockdown αποδίδει,όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αττική, Τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σε Λάρισα, Πέλλα.