Πολιτική Υγείας

Κομισιόν πανδημία: Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Κομισιόν πανδημία: Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Κομισιόν πανδημία: Στην επισκόπηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς και αναφορές για τους δυνητικούς κινδύνους προχωρεί η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά την Κομισιόν, τα κέρδη των τραπεζών είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση και αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Οι προοπτικές κέρδους αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες και θα περιορίσουν την ικανότητα δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων. Ωστόσο, οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κόστος κινδύνου των τραπεζών και απελευθερώνουν χώρο στους ισολογισμούς των τραπεζών για νέο δανεισμό, παρά το γεγονός ότι οι τιτλοποιήσεις συνεπάγονται μια εφάπαξ απώλεια κεφαλαίου», σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει πως η άρση του καθεστώτος αναστολής καταβολής δόσεων δανείων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απομειώσεις, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Όπως σημειώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μόλις μόνο 1 δισ. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 35,8%, και παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.Κατά τους θεσμούς, η βελτίωση το 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και στην περιορισμένη εισροή νέων κόκκινων δανείων χάρη στην ισχύουσα αναστολή. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως τα δάνεια υπό αναστολή καταβολής δόσεων ανήλθαν σε 20,8 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή άνω του 12% των χορηγήσεων και κατανέμονται ισόποσα μεταξύ επιχειρηματικών και νοικοκυριών.

«Το μεγάλο ποσό των δανείων που είναι σε αναστολή καταβολής δόσεων και το ανεπαρκέςιστορικό των τραπεζών σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων δείχνουν πως υπάρχει ένας ουσιώδης κίνδυνος για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, καθώς η αναστολή έληξε ως επί το πλείστον στα τέλη του 2020», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς επιδότησης δόσεων δανείων (Γέφυρα) που δημιουργήθηκε για οφειλέτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό θα μετριάσει τον κίνδυνο. Σημειώνεται δε πως το πρόγραμμα Γέφυρα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων διασφαλίσεων για τον ηθικό κίνδυνο.

Τέλος, η ΕΕ προχωρεί στην αποκάλυψη πως η τροποποίηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει ως ιδιώτης επενδυτής σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στις οποίες διατηρεί συμμετοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα υποδεχτούμε φέτος τους επισκέπτες στην χώρα μας

Αυτές οι χώρες είναι υπέρ της ελληνικής πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίκής Επιτροπής και Phizer/Biontech για επιπλέον εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Κοινωνική Αποστολή της Νέας Υόρκης  εξυπηρετεί τα πιο αδικημένα παιδιά της πόλης από το 1812

Μέσα στην πανδημία COVID-19, η κα Shafiroff ενθαρρύνει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν δωρεές στο τοπικό τους ντουλάπι τροφίμων. «Γνωρίζω ότι ο σύζυγός μου και εγώ πρόσφατα δωρίσαμε 10.000 γεύματα στην Καρδιά του Hamptons, το οποίο είναι ένα ντουλάπι τροφίμων στο Hamptons, επειδή αισθανόμαστε τόσο έντονα για την παροχή τροφής και για να είμαστε μέρος της λύσης»

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στο γηροκομείο του Κεντάκι που συνδέεται με την παραλλαγή R.1, προκαλεί ανησυχία για την επίδραση του εμβολίου

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC προτρέπουν τη χρήση εμβολιασμού COVID-19 μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται σε εξειδικευμένες νοσηλευτικές εγκαταστάσεις για την προστασία των κατοίκων και την πρόληψη της μετάδοσης ιών.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών – Διεύρυνση ωραρίου

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί, διαβεβαίωσε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έχουμε κάνει και στη χώρα μας πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμούς με ελάχιστα συμβάντα δήλωσε γενικά για τα εμβόλια.

Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβουλίες για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Ζωή Ράπτη: Η συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός 5ετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Βασίλης Κικίλιας: Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 με AstraZeneca – Εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά κέντρα

Βασίλης Κικίλιας: Με έντονο συναισθηματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας μίλησε για όλους τους ανθρώπους που έχουν χαθεί από τον φονικό ιό και το δράμα που περνούν οι οικογένειές τους, καθώς και για την αδιάκοπη προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, καταλήγοντας ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν όλοι οι πολίτες εμβολιαστούν.