Πολιτική Υγείας

Κάνναβη: Η νομιμοποίησή της στη Γερμανία πυροδοτεί εκκλήσεις για την προστασία των νέων

Κάνναβη: Η νομιμοποίησή της στη Γερμανία πυροδοτεί εκκλήσεις για την προστασία των νέων

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του 2021, το 8,8 τοις εκατό των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών παραδέχτηκε ότι κατανάλωσε κάνναβη τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12-17 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 10 τοις εκατό.

Κάνναβη: Το κάπνισμα κάνναβης θα είναι σύντομα νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών στη Γερμανία, αλλά οι ειδικοί στον εθισμό ζητούν περισσότερες προσπάθειες πρόληψης για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι προστατεύονται από τους κινδύνους της χρήσης κάνναβης.

Σύμφωνα με έναν από τους πιο φιλελεύθερους νόμους για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, οι ενήλικες στη Γερμανία θα επιτρέπεται από την 1η Απριλίου να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης πάνω τους και να καλλιεργούν έως και τρία φυτά μαριχουάνας στο σπίτι. «Από την άποψή μας, ο νόμος όπως είναι γραμμένος είναι μια καταστροφή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Katja Seidel, θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο Βερολίνο. «Η πρόσβαση στο προϊόν θα είναι ευκολότερη, η εικόνα του θα αλλάξει και θα ομαλοποιηθεί, ειδικά στους νέους», είπε η Σεϊντέλ, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει αύξηση στη χρήση κάνναβης «τουλάχιστον αρχικά». Η κυβέρνηση λέει ότι η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας θα χτυπήσει τη μαύρη αγορά και θα μειώσει τη διάδοση της μολυσμένης κάνναβης. Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, γιατρός ο ίδιος, αναγνωρίζει ότι η κάνναβη μπορεί να είναι «επικίνδυνη» ειδικά για άτομα κάτω των 25 ετών των οποίων ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οι ειδικοί στην ιατρική λένε ότι η χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης και σχιζοφρένειας. Ο Lauterbach έχει υποσχεθεί μια μεγάλη εκστρατεία για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, αλλά παραμένει ασαφές πόσα χρήματα σχεδιάζει να δαπανήσει η κυβέρνηση και πόσο αποτελεσματική θα είναι. Η νέα νομοθεσία έχει ορισμένες διασφαλίσεις για την προστασία των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων (328 πόδια) από σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδική χαρά ή αθλητικό κέντρο.

Προσεγγίζοντας τους νέους

Η Seidel, ο οποίος εργάζεται στον οργανισμό απεξάρτησης από τα ναρκωτικά Tannenhof Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, είναι ένα από τα δύο μόνο μέλη του προσωπικού που επισκέπτονται σχολεία στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές για να μιλήσουν σε νέους για τον εθισμό και την πρόληψη των ναρκωτικών. Για να προσεγγιστούν όλοι οι μαθητές στην περιοχή, θα χρειαστούν «τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στο Βερολίνο, το οποίο διευθύνεται από τις τοπικές αρχές, θέλει επίσης να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την ευαισθητοποίηση. Δεν θα έπρεπε οι μαθητές να μαθαίνουν για τους κινδύνους της κατανάλωσης κάνναβης «απλά τυχαία», είπε η Janis Schneider, η οποία εργάζεται για το κέντρο. Ο υπουργός Υγείας Lauterbach υποσχέθηκε ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης θα εξηγήσει, για παράδειγμα, «ότι τα παιδιά και οι νέοι που αρχίζουν να καπνίζουν κάνναβη είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από το λύκειο». Το ομοσπονδιακό κέντρο αγωγής υγείας, που συνδέεται με το υπουργείο Υγείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα αναλάβει την ευθύνη του επεκτείνοντας τις προσφορές πρόληψης». Ωστόσο, η προγραμματισμένη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης δεν έπεισε τους επικριτές. «Δεν έχει απήχηση σε αυτούς, δεν θα λειτουργήσει ποτέ», δήλωσε ο Μπόρις Νόμπλιχ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Tannenhof Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. «Αυτό που λειτουργεί είναι κάποιος που μπαίνει μέσα, τους μιλάει για έναν καφέ, χωρίς δάσκαλο εκεί», είπε. Η νότια πολιτεία της Βαυαρίας, εν τω μεταξύ, δοκιμάζει ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του θέματος στην τάξη.

Κιτ πρόληψης

Στο Βερολίνο, το προσωπικό της οργάνωσης Tannenhof φέρνει μαζί του ένα «κιτ» πρόληψης στις επισκέψεις του στο σχολείο: μια πράσινη βαλίτσα με ένα φύλλο κάνναβης. Περιέχει ενημερωτικά φύλλα, παιχνίδια και υλικό για δραστηριότητες. Ζητείται από τους μαθητές να εισάγουν χρωματιστές μπάλες σε δύο σωλήνες που αντιπροσωπεύουν επιχειρήματα υπέρ και κατά της χρήσης κάνναβης, με αποτέλεσμα μια οπτική αναπαράσταση των μειονεκτημάτων που υπερτερούν των πλεονεκτημάτων μακροπρόθεσμα. “Περνάμε τουλάχιστον τρεις ώρες μαζί τους σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να μην αυτολογοκρίνονται”, δήλωσε ο Pascal Noack από το Tannenhof Berlin-Brandenburg. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του 2021, το 8,8 τοις εκατό των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών παραδέχτηκε ότι κατανάλωσε κάνναβη τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12-17 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 10 τοις εκατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα κάνναβης

Τα νέα τεστ για τα ναρκωτικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές

Η Ιαπωνία επανεξετάζει την αυστηρή της στάση απέναντι στην ιατρική μαριχουάνα.

Η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί με τη νομιμοποίηση και τα lockdown για την COVID, αναφέρει ο ΟΗΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.