Πολιτική Υγείας

Καναδοί: Διχάζονται για την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης

Καναδοί: Διχάζονται για την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης

Καναδοί: Το 39% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην πληρωμή για ιατρική περίθαλψη, ενώ οι υπόλοιποι είτε υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση είτε είναι προσεκτικοί αλλά περίεργοι για την ιδέα.

Μια νέα δημοσκόπηση του Angus Reid δείχνει ότι το 39% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην πληρωμή για ιατρική περίθαλψη, ενώ οι υπόλοιποι είτε υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση είτε είναι προσεκτικοί αλλά περίεργοι για την ιδέα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ρώτησε λίγο περισσότερους από 2.000 Καναδούς στις αρχές Φεβρουαρίου και διαπίστωσε ότι ανήκαν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: καθαριστές δημόσιας υγείας, υποστηρικτές ιδιωτικής περίθαλψης ή περίεργοι αλλά διστακτικοί για πιθανές αλλαγές.

Το 39% των Καναδών εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία, που σημαίνει ότι βλέπουν «λίγο έως καθόλου χώρο για ιδιωτικοποίηση» και πιστεύουν ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα «επιδείνωνε μόνο τις τρέχουσες προκλήσεις» στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής περίθαλψης αντιπροσώπευαν το 28% των ερωτηθέντων και αυτή η ομάδα πιστεύει ότι η αυξημένη ιδιωτικοποίηση ή τα υβριδικά μοντέλα είναι μια «απαραίτητη εξέλιξη» για τη βέλτιστη φροντίδα.

Το περίεργο αλλά διστακτικό πλήθος (33%) λέει ότι βλέπει τη δυνητική αξία στη σύναψη συμβάσεων με κερδοσκοπικούς γιατρούς και την πληρωμή για εγχειρήσεις, αλλά ανησυχεί βαθιά για την πρόσβαση των Καναδών με χαμηλό εισόδημα και για πιθανές ελλείψεις προσωπικού. Ο χειρουργός του Τορόντο, Ντέιβιντ Ούρμπαχ, ανησυχεί ότι η αύξηση στις ιδιωτικές κλινικές θα μπορούσε να δελεάσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να απομακρυνθούν από τον δημόσιο τομέα, αναζητώντας καλύτερες αμοιβές, οδηγώντας σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στα νοσοκομεία και μειωμένη ποιότητα περίθαλψης.

«Ανησυχώ πραγματικά ότι οι άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ορισμένων από αυτές τις αλλαγές», είπε ο Urbach. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έρχονται καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πρωθυπουργοί του Καναδά αναλύουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας μεταφοράς υγειονομικής περίθαλψης αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία παρουσιάζεται από την Οτάβα ως λύση γενεών για ένα προβληματικό σύστημα.

Το Οντάριο είναι η τελευταία επαρχία που χρηματοδοτεί δημόσια χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές για να βοηθήσει στην εξάλειψη των μακρών λιστών αναμονής που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19. Η Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν είχαν κάνει στο παρελθόν το ίδιο. Στη Βρετανική Κολομβία, οι υγειονομικές αρχές ανέθεσαν 27,2 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές κλινικές το 2021. Σύμφωνα με το B.C. Υπουργός Υγείας Adrian Dix, υπήρξαν περισσότερες από 13.000 συμβεβλημένες χειρουργικές επεμβάσεις ή το 4% των συνολικών χειρουργικών επεμβάσεων, που έγιναν ιδιωτικά εκείνο το έτος.

Οι αριθμοί του Angus Reid δείχνουν ότι οι Καναδοί είναι επίσης διχασμένοι ως προς το τι πραγματικά θεωρείται ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Πάνω από τους μισούς (51%) των ερωτηθέντων είπαν ότι οι ιδιωτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε κλινικές που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ το 33 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Όσον αφορά την πληρωμή από την τσέπη για θεραπεία, υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση, με επτά στους 10 ερωτηθέντες να λένε ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καναδάς: Μεγάλες καθυστερήσεις πρόσβασης φροντίδας για τις σπάνιες ασθένειες

Καναδάς: Ο Τριντό υπογράφει 10ετή συμφωνία υγειονομικής περίθαλψης $46 δισ.

Ίσως υποτιμούμε τις δυνατότητες μνήμης των παιδιών

Καναδάς: Οι οδηγίες χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ εγείρουν συζητήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.