Πολιτική Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Καταργεί την Πορτογαλία από τη λίστα ταξιδιών λόγω ανησυχιών σχετικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Ηνωμένο Βασίλειο: Καταργεί την Πορτογαλία από τη λίστα ταξιδιών λόγω ανησυχιών σχετικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αντέδρασε με απογοήτευση στην ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι μια μετάλλαξη της παραλλαγής δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη ότι αφαιρεί την Πορτογαλία από τη λίστα των ταξιδιωτικών προορισμών που είναι ασφαλείς για την COVID, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται σε διακοπές εκεί αντιμετωπίζουν την προοπτική επιστροφής σε 10 ημέρες από την καραντίνα. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε ότι η «δύσκολη απόφαση» προκλήθηκε από την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στην Πορτογαλία και ανησυχεί για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανθεκτικές στα εμβόλια. Είπε ότι μια μετάλλαξη της παραλλαγής δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Είπε “υπάρχει ένα είδος μετάλλαξης από το Νεπάλ, της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής, που έχει ανιχνευθεί και απλά δεν γνωρίζουμε τη δυνατότητα να είναι μια μετάλλαξη που θα καταστρέφει το εμβόλιο και απλά δεν θέλουμε να πάρουμε τον κίνδυνο καθώς θα μπορείτε να έρθετε στις 21 Ιουνίου “- την ημερομηνία που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει να άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς του κορωνοϊού.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη στις 4 π.μ.

Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Ισραήλ και των Νήσων Φώκλαντ, παραμένουν στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, ξεκινώντας την Τρίτη, η Βρετανία προσθέτει επτά χώρες – Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Αίγυπτο, Σρι Λάνκα, Σουδάν και Τρινιντάντ και Τομπάγκο – στην “κόκκινη λίστα” με μέρη με σοβαρά κρούσματα COVID-19.

Απαγορεύονται όλα τα εκτός ταξιδιού απαραίτητα σε χώρες της κόκκινης λίστας και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από οποιαδήποτε από αυτές πρέπει να περάσουν 10 ημέρες σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας εγκεκριμένο από την κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σχεδόν 128.000 θανάτους από κορωνοϊούς, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη.

Μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο έδωσε δύο δόσεις εμβολίου σε περισσότερους από τους μισούς ενήλικους πληθυσμούς και έφερε νέες μολύνσεις και θανάτους.

Ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται και πάλι καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας είπε ότι το στέλεχος ήταν πλέον κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετατοπίζοντας μια παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη νοτιοανατολική Αγγλία και ονομάστηκε άλφα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πρακτορείο είπε ότι τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο από την παραλλαγή δέλτα.

Η Πορτογαλία είναι ένας σημαντικός προορισμός για Βρετανούς που αναζητούν τον ήλιο και ήταν ο μόνος μεγάλος τουριστικός προορισμός στην «πράσινη λίστα» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, για μέρη που μπορούν να επισκεφθούν χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν κατά την επιστροφή.

Ο τουρισμός, κυρίως από Βρετανούς επισκέπτες, αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας της νότιας Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας είπε ότι “δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική” πίσω από τη βρετανική απόφαση.

“Η Πορτογαλία συνεχίζει να χαλαρώνει το κλείδωμά της, με σύνεση και σταδιακά, με σαφείς κανόνες για την ασφάλεια όσων διαμένουν εδώ ή μας επισκέπτονται”, ανέφερε σε ένα tweet.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αντέδρασε με απογοήτευση στην ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Οι υπουργοί πέρασαν τον περασμένο μήνα χαιρετίζοντας την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, μόνο για να τα κλείσουν τρεις εβδομάδες αργότερα όλα εκτός από την εγγύηση ενός άλλου χαμένου καλοκαιριού για τον ταξιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow Airport John Holland-Kaye.

Ο Andrew Flintham, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI UK, δήλωσε ότι η απομάκρυνση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα “θα προκαλέσει αμέτρητη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών.” “Είμαστε καθησυχασμένοι ότι θα δημιουργηθεί μια πράσινη λίστα παρακολούθησης και θα δοθεί ειδοποίηση μιας εβδομάδας, ώστε οι ταξιδιώτες να μην χρειάζεται να βιαστούν πίσω στο σπίτι τους”, είπε. “Έχουν αποτύχει σε αυτήν την υπόσχεση.” Μαζί με τα έθνη που χαρακτηρίζονται κόκκινα ή πράσινα, η βρετανική κυβέρνηση έχει ταξινομήσει δεκάδες χώρες «amber list», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ταξιδιώτες από ποροκαλί χώρες πρέπει να συμπληρώσουν μια καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πορτογαλία – Ισπανία ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους

Πορτογαλία: Δραματική η κατάσταση με την πανδημία - Σκέψεις για αποστολή ασθενών στην Αυστρία

Σε απόγνωση οι γιατροί στα νοσοκομεία της Πορτογαλίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επένδυση 2,1 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων για την COVID -19 και τις μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες

"Η χρηματοδότηση θα παράσχει σημαντικούς πόρους στα τμήματα δημόσιας υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία κάθε τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ, ειδικά εκείνων που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, σε μια εποχή που θα πληγούν σκληρά", δήλωσε η Walensky.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο SOBERANA 02 είναι ασφαλές για τη χορήγησή του σε παιδιά και εφήβους και ότι το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων", ανέφερε το Ινστιτούτο Finlay.

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»