Πολιτική Υγείας

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα: Η Αυστραλία θωρακίζεται μπροστά σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα: Η Αυστραλία θωρακίζεται μπροστά σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα: Λιγότερο από το 1% των ατόμων που έχουν μολυνθεί μπορεί να αναπτύξουν μια σοβαρή ασθένεια όπως η εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή των εγκεφαλικών ιστών.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι αγοράζει επιπλέον εμβόλια για την καταπολέμηση του δυνητικά θανατηφόρου ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στις πληγείσες από τις πλημμύρες ανατολικές ακτές για πρώτη φορά. Αν και στο παρελθόν είχε περιοριστεί στον τροπικό βορρά, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα ταξίδεψε νότια ως τη Νότια Αυστραλία από τα τέλη Φεβρουαρίου, μολύνοντας 17 ανθρώπους και οδηγώντας σε δύο επιβεβαιωμένους θανάτους, σύμφωνα με τις κρατικές υγειονομικές αρχές. Πιο ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων έχουν φέρει μεγαλύτερο αριθμό κουνουπιών στην ανατολική Αυστραλία, καθώς η χώρα μάχεται με υψηλότερες θερμοκρασίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία.

Είναι θεραπεύσιμη η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο, η οποία μεταδίδεται μόνο από τσιμπήματα κουνουπιών. Λιγότερο από το 1% των ατόμων που έχουν μολυνθεί μπορεί να αναπτύξουν μια σοβαρή ασθένεια όπως η εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή των εγκεφαλικών ιστών, δήλωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία στον αυχένα, σοβαρό πονοκέφαλο και κώμα και “πιο σπάνια, μόνιμες νευρολογικές επιπλοκές ή θάνατο”, προειδοποίησε. Τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας της Αυστραλίας δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 69 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (51 εκατομμύρια δολάρια) σε μέτρα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς επιπλέον 130.000 δόσεων εμβολίου, ενίσχυσης των 15.000 που υπάρχουν τώρα και βελτιωμένης επιτήρησης.

Τα εμβόλια—το Imojev που παράγεται από τη Sanofi-Aventis Australia και η JEspect που κατασκευάζει η Seqirus—θα στοχεύουν σε άτομα που εργάζονται κοντά σε κουνούπια και χοίρους, τα οποία είναι ευάλωτα στη μόλυνση. Οι πολιτείες της Αυστραλίας που επιβεβαίωσαν λοιμώξεις από ιαπωνική εγκεφαλίτιδα περιελάμβαναν τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία, οι οποίες δεν είχαν αναφέρει ποτέ τοπικά επίκτητες λοιμώξεις. Το Κουίνσλαντ, που επίσης επηρεάστηκε από την εξάπλωση, είχε αναφέρει στο παρελθόν μόνο ένα κρούσμα.

Καιρικές συνθήκες με πολλή υγρασία

Η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα είναι μια κοινή αιτία ιογενών λοιμώξεων του εγκεφάλου στην Ασία, δήλωσε ο διευθυντής παθολογίας δημόσιας υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Dominic Dwyer. “Δεν έχει έρθει με το πλοίο ή το αεροπλάνο όπως η COVID-19, αλλά πιθανώς από αποδημητικά πουλιά που επισκέπτονται τις εσωτερικές πλωτές οδούς και μετά από κουνούπια, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί στην ανατολική Αυστραλία με τις πιο υγρές συνθήκες, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες”, έγραψε σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην Sydney Morning Herald.

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας αναδύεται από μια καταστροφή δύο εβδομάδων βροχής και πλημμύρας που σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους καθώς κατέκλυσε μια σειρά από πόλεις και παρέσυρε αυτοκίνητα από τους δρόμους. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους κυκλώνες και τις ξηρασίες στην Αυστραλία πιο συχνές και πιο έντονες. Οι χοίροι μπορεί να ενισχύσουν την παρουσία του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας εάν τα μολυσμένα ζώα τσιμπηθούν ξανά από κουνούπια, λένε οι επιστήμονες. Ο Dwyer είπε ότι δεν ήταν γνωστό εάν οι άγριοι χοίροι είχαν κάποιο ρόλο στη διάδοσή του.

Ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Λίτλπρουντ, δήλωσε ότι τα κουνούπια παγιδεύονται σε όλα τα μολυσμένα χοιροστάσια. “Ένα εθνικό σχέδιο επιτήρησης αναπτύσσεται για τον εντοπισμό και τον εντοπισμό μολυσμένων κουνουπιών, πτηνών, χοίρων – συμπεριλαμβανομένων άγριων χοίρων – αλόγων και ανθρώπων”, είπε. Τόνισε ότι το χοιρινό κρέας που παράγεται στο εμπόριο ήταν ασφαλές για κατανάλωση. “Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων”, είπε ο Littleproud. Οι κρατικές κυβερνήσεις συμβούλευαν τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών, μεταξύ άλλων:

  • καλύπτοντας το εκτεθειμένο δέρμα
  • χρησιμοποιώντας απωθητικά
  • αφαιρώντας δοχεία με νερό όπου μπορούν να αναπαραχθούν
  • μένοντας σε εσωτερικούς χώρους την αυγή και το σούρουπο
  • αποφεύγοντας τα έντομα σε υγρότοπους και θαμνώδεις περιοχές
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή άτομα με νευρολογικές παθήσεις;

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Τουλάχιστον οκτώ κρατικά υγειονομικά τμήματα των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο του ιού του Δυτικού Νείλου

Διαγνώστηκαν τα 3 πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.