Πολιτική Υγείας

Η Νιγηρία θα εμβολιάσει 7,7 εκατ. κορίτσια για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Η Νιγηρία θα εμβολιάσει 7,7 εκατ. κορίτσια για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Η UNICEF έχει προμηθευτεί σχεδόν 15 εκατομμύρια εμβόλια HPV για λογαριασμό της κυβέρνησης της Νιγηρίας.

Η Νιγηρία εισήγαγε σήμερα το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο σύστημα ανοσοποίησης ρουτίνας της, με στόχο να προσεγγίσει 7,7 εκατομμύρια κορίτσια -ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μόνο γύρο εμβολιασμού HPV στην περιοχή της Αφρικής– σε μια προσπάθεια εμβολιασμού κατά του ιού που προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ποια κορίτσια θα εμβολιαστούν στη Νιγηρία;

Τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών θα λάβουν μία μόνο δόση του εμβολίου, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τους τύπους HPV 16 και 18 που είναι γνωστό ότι προκαλούν τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Στη Νιγηρία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών. Το 2020 – το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – η χώρα κατέγραψε 12.000 νέα κρούσματα και 8.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η απώλεια περίπου 8.000 Νιγηριανών γυναικών ετησίως από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί είναι εντελώς απαράδεκτη», λέει ο Muhammad Ali Pate, ο συντονιστής υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κυρίως από τον HPV και οι γονείς μπορούν να αποφύγουν τον σωματικό και οικονομικό πόνο προστατεύοντας τα παιδιά τους με μία μόνο δόση του εμβολίου. Η διάσωση ζωών και η παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων για την υγεία και η προστασία της ευημερίας των Νιγηριανών είναι κεντρικής σημασίας για την Ανανεωμένη Ατζέντα Υγείας του Προέδρου Bola Ahmed Tinubu.

Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού είναι μια ευκαιρία να προστατεύσουμε τα κορίτσια μας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ως γονέας ο ίδιος, έχω τέσσερις κόρες, όλες έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο HPV για την προστασία τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους γονείς να διασφαλίσουν υπεύθυνα ότι αυτή η γενιά των κοριτσιών μας θα διαταράξει τις απώλειες ζωών που μπορούν να προληφθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πέρα από άλλες ανείπωτες δυσκολίες, απώλειες και πόνους».

Μια πενθήμερη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού σε σχολεία και κοινότητες θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας παρουσίασης σε 16 πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα ενσωματωθεί σε προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας στις εγκαταστάσεις υγείας. Η δεύτερη φάση της εισαγωγής του εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024 σε 21 πολιτείες.

Δωρεάν παροχή του εμβολίου

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την υποστήριξη της Gavi, της Vaccine Alliance, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων εταίρων.

Με την υποστήριξη του γραφείου της ΠΟΥ στη Νιγηρία και άλλων εταίρων, περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής στην προετοιμασία για την εκστρατεία και την επακόλουθη παράδοση εμβολίου σε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας. Τοποθεσίες εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί και στις 4163 πτέρυγες και στις 16 πολιτείες που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει πίσω κανένα κατάλληλο κορίτσι. Έχουν επίσης δημιουργηθεί κινητές μονάδες εμβολιασμού για να διασφαλιστεί ότι οι απομακρυσμένες κοινότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στις προσπάθειες της Νιγηρίας να μειώσει το βάρος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – έναν από τους λίγους καρκίνους που μπορούν δυνητικά να εξαλειφθούν μέσω του εμβολιασμού», δήλωσε ο Δρ Walter Kazadi Mulombo, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Νιγηρία. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση να αυξήσει την πρόσβαση στο εμβόλιο HPV για την προστασία της υγείας και της ευημερίας της επόμενης γενιάς γυναικών».

Ο ΠΟΥ συνιστά ο εμβολιασμός κατά του HPV να περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των χωρών όπου ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, όπου η οικονομικώς αποδοτική και βιώσιμη εφαρμογή του είναι εφικτή. Ως εκ τούτου, η Νιγηρία έχει δώσει προτεραιότητα στην προσθήκη του εμβολίου στο πρόγραμμα ρουτίνας εμβολιασμού της χώρας. Οι παγκόσμιες ελλείψεις προμηθειών έχουν επιβραδύνει τις εισαγωγές εμβολίων που υποστηρίζονται από το Gavi.

Αυτά τα ζητήματα προμήθειας μειώνονται τώρα χάρη στις πολυετείς προσπάθειες διαμόρφωσης της αγοράς για την ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής αγοράς εμβολίων HPV και της σύστασης για μία δόση. Αναγνωρίζοντας αυτή την κρίσιμη ευκαιρία να προσεγγίσουν περισσότερα κορίτσια με υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιας προμήθειας εμβολίων HPV και ανανεωμένη δυναμική προς την επιτάχυνση των προσπαθειών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το συμβούλιο της Gavi ενέκρινε την αναζωογόνηση του προγράμματος εμβολιασμού HPV με επένδυση άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2025.

Με την πρόσθετη χρηματοδότηση, η Gavi και οι συνεργάτες της έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσουν πάνω από 86 εκατομμύρια κορίτσια έως το 2025, με στόχο να αποτρέψουν περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια μελλοντικούς θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Καθημερινά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλεί βαθιά απώλεια και καταστροφή σε οικογένειες σε όλη τη Νιγηρία. Επίσης, επηρεάζει δυσανάλογα τη ζωή των γυναικών. Κι όμως, είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Με το εμβόλιο HPV τώρα διαθέσιμο στη Νιγηρία για επιλέξιμα έφηβα κορίτσια χωρίς κόστος, οι κοινότητες έχουν πλέον το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το έθνος έχει την ευκαιρία, συλλογικά να σώσει εκατομμύρια ζωές», λέει ο Thabani Maphosa, Διευθύνων Σύμβουλος της Country. Παράδοση προγραμμάτων στο Gavi.

Εμβόλια HPV η UNICEF

Η UNICEF έχει προμηθευτεί σχεδόν 15 εκατομμύρια εμβόλια HPV για λογαριασμό της κυβέρνησης της Νιγηρίας. Παράλληλα, το παιδικό πρακτορείο παρήγαγε ενημερωτικό υλικό, όπως ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κουδουνίσματα σε πολλές τοπικές γλώσσες για να διαλύσει την παραπληροφόρηση και τις φήμες. Για την προώθηση της προσέγγισης, η UNICEF υποστήριξε επίσης τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις έρευνες με δύο γύρους αξιολογήσεων ετοιμότητας για την κατανόηση των συναισθημάτων του πληθυσμού για τον HPV και το εμβόλιο. Επιπλέον, η UNICEF έχει διευκολύνει την υλικοτεχνική υποστήριξη για εκστρατείες εμβολιασμού και έχει διανείμει εξοπλισμό ψυχρής αλυσίδας για τη συντήρηση των εμβολίων.

“Στην κοινή μας αναζήτηση για ένα λαμπρό μέλλον, η εισαγωγή του εμβολίου HPV στη Νιγηρία αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες βήμα προς την προστασία των κοριτσιών μας από τις αρπαγές του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το εμβόλιο δεν προλαμβάνει απλώς μια ασθένεια, αλλά υπόσχεται μια ζωή όπου οι νέοι μας Οι γυναίκες μπορούν να ευδοκιμήσουν, χωρίς να επιβαρύνονται από το φάσμα αυτού του σοβαρού ενδιαφέροντος για την υγεία.

Η UNICEF, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους εταίρους, είναι περήφανη που είναι βασικός εταίρος σε αυτήν την πρωτοβουλία, διασφαλίζοντας ότι κάθε κορίτσι που πληροί τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τις περιστάσεις της, έχει πρόσβαση σε αυτήν την παρέμβαση που σώζει ζωές. Μαζί, γράφουμε μια αφήγηση ελπίδας, ανθεκτικότητας και μιας πιο υγιούς Νιγηρίας”, λέει ο Cristian Munduate, εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Νιγηρία αγωνίζεται να περιορίσει ένα εφιαλτικό ξέσπασμα διφθερίτιδας

Ο ΠΟΥ εκπέμπει SOS για μια αποτρεπτέα παγκόσμια απειλή

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των μολυσματικών ασθενειών πρέπει να επεκταθούν πέρα από την πρώιμη παιδική ηλικία

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα mpox δεν αποτελούν πια κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

Τους διαγωνισμούς για τα έργα ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με αναθέτουσα αρχή την 7η Υγειονομική Περιφέρεια του Υπουργείου Υγείας.

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.