Πολιτική Υγείας

Η απειλή για την παγκόσμια υγεία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και οι προειδοποιήσεις

Η απειλή για την παγκόσμια υγεία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και οι προειδοποιήσεις

Ως μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019 χαρακτήρισε ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την “διστακτικότητα εμβολιασμού” (δηλαδή την απροθυμία, ή άρνηση εμβολιασμού, παρά τη διαθεσιμότητα εμβολίων).

Αν το ποσοστό εμβολιασμού σε μια κοινωνία ανθρώπων πέσει κάτω από ένα ποσοστό, τότε χάνεται και η “προστασία της αγέλης”, όπως ονομάζεται, έναντι της κάθε δεδομένης νόσου. Αυτό σημαίνει ότι με το να εμβολιάζονται όσο περισσότερα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων, τόσο πιο προστατευμένα είναι και τα μέλη που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή που είναι πιο ευάλωτα άτομα λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο εκείνον που τα κάνει, αλλά και τον συνάνθρωπό του, που έχει πιο εξασθενημένο και ευάλωτο οργανισμό!

Κίνδυνος επανεμφάνισης τριών μολυσματικών ασθενειών

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από σοβαρό βήχα, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 10 εβδομάδες, ή και περισσότερο. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στον Μεσαίωνα. Ένα εμβόλιο κατά του κοκκύτη αναπτύχθηκε το 1914. Στη δεκαετία του 1940, το εμβόλιο του κοκκύτη συνδυάστηκε με εκείνο για τον τέτανο και την διφθερίτιδα, για να σχηματιστεί το τριπλό εμβόλιο DTP, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι 80-90% αποτελεσματικό.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις κοκκύτη τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σε αριθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1950! Οι εμπειρογνώμονες έχουν συνδέσει αυτή την αύξηση με περιοχές όπου καταγράφονται υψηλά επίπεδα αρνήσεως εμβολιασμού, καθώς και στην απουσία μακροπρόθεσμης προστασίας, ή απώλεια της “προστασίας της αγέλης”. Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος για τα μωρά, τα οποία μπορούν να σταματήσουν να αναπνέουν καθώς βήχουν και να πεθάνουν.

Διφθερίτιδα

Πριν βγει το εμβόλιο τη δεκαετία του 1920, η διφθερίτιδα ήταν μια θανατηφόρα παιδική νόσος. Μετά το εμβόλιο τα ποσοστά διφθερίτιδας μειώθηκαν γρήγορα. Όπως και ο κοκκύτης, το εμβόλιο διφθερίτιδας έχει ποσοστό προστασίας σχεδόν 95% και απαιτείται επανάληψη ανά δεκαετία για την εξασφάλιση της ανοσίας. Η διφθερίτιδα μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές και τον θάνατο. Έως και ένα στα πέντε μικρά παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πεθαίνουν, αν κολλήσουν διφθερίτιδα. Η διφθερίτιδα καταστρέφει τον υγιή ιστό στο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και πνευμονική ανεπάρκεια.

Η τοξίνη μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλώντας παράλυση και σοβαρή βλάβη στην καρδιά, τα νεύρα και τους νεφρούς. Η… αναβίωση της διφθερίτιδας λόγω της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική καθώς το ποσοστό θνησιμότητας έχει αλλάξει πολύ λίγο τα τελευταία 50 χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί επικίνδυνη νόσο παγκοσμίως.

Παρωτίτιδα

Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πολλά κρούσματα παρωτίτιδας το 2016, με 6.366 διαπιστωμένα περιστατικά. Αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (που παρέχει προστασία κατά 88%) μειώνεται σταδιακά στο πέρασμα των ετών, εξακολουθεί να μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Πριν από την ανάπτυξη του εμβολίου, οι παρωτίτιδες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των περιπτώσεων ιϊκής μηνιγγίτιδας. Άλλες σπάνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν την φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων (που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα), το πρήξιμο του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) και την κώφωση σε ένα, ή και στα δύο αυτιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο διάθεσης κλινών από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα για μάσκα και αποστάσεις - Το νέο ΦΕΚ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωπικό των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βοηθήσει το Σασκάτσουαν λόγω της κρίσης COVID-19 στα νοσοκομεία

Το δεύτερο στάδιο θα περιλάμβανε τη διαβούλευση γιατρών με ηθικολόγους σχετικά με το ποιος λαμβάνει και ποιος δεν λαμβάνει σωτήρια φροντίδα. «Είναι απολύτως σοκαριστικό και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει το Σασκάτσουαν», είπε η Δρ Κάθριν Σμαρτ, πρόεδρος του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, από το σπίτι της στο Γουάιτχορς.

Οι στρατηγικές καλοκαιρινής κατασκήνωσης των CDC που στοχεύουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID οδήγησαν σε «σχεδόν μηδενικές» μεταδόσεις.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι πολυεπίπεδες στρατηγικές πρόληψης (για παράδειγμα, οι συχνές δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου, η κάλυψη, η φυσική απόσταση και η τροποποίηση δραστηριότητας) συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής και εξάπλωσης της COVID-19 σε χώρους θερινής κατασκήνωσης νέων.

Η αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19 στο νοσοκομείο αποτρέπεται από φίλτρα αέρα, προτείνει μια μελέτη

Ανεξάρτητα από αυτό, γράφει ο Morris, "Συνολικά πιστεύω ότι αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των λοιμώξεων, και χρειαζόμαστε επείγουσες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι το φιλτράρισμα του αέρα μειώνει τη μόλυνση από το νοσοκομείο, και από ό,τι έχουμε διαπιστώσει φαίνεται πιθανό να συμβαίνει".

Αρνητές του εμβολίου covid-19 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κονέκτικατ

Η μεγαλύτερη εστία αναφέρθηκε στο Χάρτφορντ, όπου 69 κρατούμενοι βρέθηκαν πρόσφατα θετικοί, συμπεριλαμβανομένων 11 που νοσηλεύονται στη μονάδα απομόνωσης MacDougall-Walker του συστήματος των φυλακών και ένας άλλος που μεταφέρθηκε σε εξωτερικό νοσοκομείο, είπε ο Μπανεβίτσιους.

Ο FDA εγκρίνει χάπι για τον οξύ πόνο όταν οι εναλλακτικές θεραπείες αποτυγχάνουν να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση

Οι συνταγογράφοι θα πρέπει να συζητήσουν τη ναλοξόνη (Narcan) με τους ασθενείς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφήσουν τον ανταγωνιστή των οπιοειδών ναλοξόνη με βάση τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς για υπερδοσολογία. Πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μελέτη για την δυσανάλογη κατανομή κονδυλίων σε νοσοκομεία σύμφωνα με τον νόμο του Κογκρέσου των ΗΠΑ "Cares"

Για μελλοντικές εκταμιεύσεις, οι ερευνητές προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση. Προτείνουν ότι «καθώς εξελίσσεται η πανδημία COVID-19, οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να εξετάσουν τα αποτελέσματα της διαφοροποιημένης χρηματοδότησης του νόμου CARES σχετικά με τις νοσοκομειακές επενδύσεις, τις τεχνολογίες και τη συμπεριφορά».