Πολιτική Υγείας

HΠA FDA: Προειδοποιεί για πιθανή σύνδεση εμβολίων Johnson & Johnson COVID-19 με σπάνια διαταραχή

HΠA FDA: Προειδοποιεί για πιθανή σύνδεση εμβολίων Johnson & Johnson COVID-19 με σπάνια διαταραχή

Το σύνδρομο εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στα 100.000 άτομα και στις ΗΠΑ είναι πιο συχνό σε άνδρες και άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

HΠA FDA: Η προειδοποίηση έρχεται μετά από 100 προκαταρκτικές αναφορές του Guillain-Barre με φόντο περίπου 12,5 εκατομμύρια παραλήπτες εμβολίων Johnson & Johnson Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε μια νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο COVID-19  Johnson & Johnson και μια πιθανή σύνδεση με το Guillain-Barré, μια σπάνια αυτοάνοση νευρική διαταραχή. Η υπηρεσία αναθεώρησε τα συνοδευτικά δελτία του εμβολίου για να αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο της διαταραχής μετά τον εμβολιασμό.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από περίπου 100 προκαταρκτικές αναφορές περιπτώσεων Guillain-Barré με φόντο περίπου 12,5 εκατομμύρια δόσεων Johnson & Johnson που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με δήλωση της FDA τη Δευτέρα.

Από το σύνολο, 95 περιπτώσεις ήταν σοβαρές και αφορούσαν νοσηλεία, με μία αναφερόμενη για θάνατο.

Ωστόσο, η FDA σταμάτησε να συνδέει την αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου και της σπάνιας διαταραχής.

“Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου Janssen και αυξημένου κινδύνου GBS, δεν αρκεί η δημιουργία αιτιώδους σχέσης”, αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας αργότερα,

“Είναι σημαντικό ότι η FDA έχει αξιολογήσει τις διαθέσιμες πληροφορίες για το Εμβόλιο COVID- 19 της Janssen και συνεχίζει να βρίσκει τα γνωστά και πιθανά οφέλη που ξεπερνούν σαφώς τους γνωστούς και πιθανούς κινδύνους. ” Η ενημερωμένη προειδοποίηση συμβουλεύει την άμεση ιατρική φροντίδα σχετικά με συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, όπως «αίσθημα αδυναμίας ή μυρμήγκιασμα (ειδικά στα πόδια ή τα χέρια), επιδείνωση ή εξάπλωση σε άλλα μέρη του σώματος, δυσκολία στο περπάτημα, δυσκολία με κινήσεις του προσώπου, όπως ομιλία, μάσημα ή κατάποση , διπλή όραση ή αδυναμία κινήσεων των ματιών ή δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή στη λειτουργία του εντέρου. ”

Η Johnson & Johnson έχει συνομιλήσει με τη FDA και άλλους ρυθμιστές για τις σπάνιες περιπτώσεις, δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση τη Δευτέρα.

“Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή και το ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων υπερβαίνει το μικρό ιστορικό κατά ένα μικρό βαθμό”, διαβάζει η δήλωση της Johnson & Johnson, η οποία επίσης προτρέπει την ευαισθητοποίηση για σημεία και συμπτώματα σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών για έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία. Ένας εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε επίσης στην Fox News ότι το CDC και η FDA παρακολουθούν αναφορές για το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 Janssen της Johnson & Johnson.

“Οι αναφορές του GBS μετά την παραλαβή του εμβολίου COVID-19 J & J / Janssen στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίου (VAERS) είναι σπάνιες, αλλά πιθανότατα υποδεικνύουν έναν μικρό πιθανό κίνδυνο αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας μετά από αυτό το εμβόλιο”, Kristen Nordlund, ανακοίνωση υγείας ειδικός και ειδικός βοηθός του διευθυντή επικοινωνιών στο CDC, έγραψε στο Fox News μέσω email.

“Αυτές οι περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε άνδρες, πολλοί ηλικίας 50 ετών και άνω.” Ο Nordlund και η FDA δήλωσαν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν παρόμοια τάση με τα εμβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech και Moderna), μετά από περισσότερες από 321 εκατομμύρια δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το CDC σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα σε προσεχή συνάντηση, είπε, αν και δεν είναι άμεσα σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Σύμφωνα με το CDC, το Guillain-Barré συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου βλάπτει τα νεύρα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλυση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες έως χρόνια, και ενώ τα περισσότερα θα συνεχίσουν να αναρρώνουν πλήρως, μερικά έχουν μείνει με μόνιμη νευρική βλάβη.

Οι αιτίες για το σπάνιο σύνδρομο περιλαμβάνουν πρόσφατη αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη εβδομάδες πριν από τα συμπτώματα ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και ο ιός Zika.

“Πολύ σπάνια, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει GBS τις ημέρες ή τις εβδομάδες μετά τη λήψη ορισμένων εμβολίων”, αναφέρει το πρακτορείο.

Το σύνδρομο εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στα 100.000 άτομα και στις ΗΠΑ είναι πιο συχνό σε άνδρες και άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Δεν είναι μεταδοτική, αλλά η εμφάνιση μικροβίων που συνδέονται με το GBS μπορεί να οδηγήσει σε συστάδες. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ανταλλαγή πλάσματος και εγχύσεις αντισωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Guillain Barre Κορωνοϊός : Πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου με την νόσο

Υπάρχει σύνδεση νόσου covid-19 με νευρολογικές επιπλοκές;

Σύνδρομο Guillain-Barré: Έξαρση στο Ελ Σαλβαδόρ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοψία Υφυπουργού Υγείαςστους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Αγία Όλγα»

Βαρτζόπουλος Αγία Όλγα: Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοίκηση του Γ.Ν Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγ. Όλγα»

Κωνσταντοπούλειο: Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου. 

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική πολιτική

Γερμανία: Τα μέτρα, ως απάντηση σε μια ξαφνική εισροή αιτούντων άσυλο, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου κατά την οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα εξωτερικά σύνορα και την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων μετανάστευσης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. 

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]