Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

HIV: Ομάδα παιδιάτρων των ΗΠΑ αναιρεί την εδώ και δεκαετίες απαγόρευση του θηλασμού για τα άτομα με τον ιό

HIV: Ομάδα παιδιάτρων των ΗΠΑ αναιρεί την εδώ και δεκαετίες απαγόρευση του θηλασμού για τα άτομα με τον ιό

Στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, οι ειδικοί είχαν συστήσει να μην θηλάζετε, επειδή η ευρεία διαθεσιμότητα ασφαλούς νερού, φόρμουλας και γάλακτος ανθρώπινου δότη θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, είπε ο Yee. Αυτό απογοήτευσε τους ανθρώπους με HIV που τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά την επιλογή του θηλασμού.

HIV: Τα άτομα με HIV μπορούν να θηλάζουν τα μωρά τους, αρκεί να λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν αποτελεσματικά τον ιό που προκαλεί το AIDS, δήλωσε τη Δευτέρα κορυφαία ομάδα παιδιάτρων των ΗΠΑ σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής. Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής αντιστρέφει τις συστάσεις που είχε σε εφαρμογή από την έναρξη της επιδημίας του HIV στη δεκαετία του 1980. Αναγνωρίζει ότι τα φάρμακα ρουτίνας που συνταγογραφούνται μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του μητρικού γάλακτος σε λιγότερο από 1%, δήλωσε η Δρ Λίζα Αμπουόγκι, ειδικός στον παιδιατρικό ιό HIV στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Τα φάρμακα είναι τόσο καλά τώρα και τα οφέλη για τη μαμά και το μωρό είναι τόσο σημαντικά που βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε κοινή λήψη αποφάσεων», είπε ο Abuogi. Τα φάρμακα, γνωστά ως αντιρετροϊκή θεραπεία, δεν εξαλείφουν κάθε κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του μητρικού γάλακτος. Η αποφυγή του θηλασμού είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, είπε ο Abuogi. Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες των μωρών, επειδή η έρευνα δείχνει ότι η εναλλαγή μεταξύ μητρικού γάλακτος και φόρμουλας μπορεί να διαταράξει το έντερο του βρέφους με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Περίπου 5.000 άνθρωποι που έχουν HIV γεννούν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σχεδόν όλοι παίρνουν φάρμακα για την καταστολή του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είπε ο Abuogi, αν και τα επίπεδα του ιού μπορούν να ανακάμψουν εάν δεν παραμείνουν σε αυτά.

Πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα φάρμακα πριν από μια δεκαετία, περίπου το 30% των μολύνσεων από τον ιό HIV που μεταδίδονταν από τις μητέρες στα μωρά εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δήλωσε η Δρ. Lynne Mofenson, σύμβουλος του Ιδρύματος Παιδιατρικού AIDS Elizabeth Glaser. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου 2.000 μολύνσεις εμφανίζονταν σε βρέφη των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σήμερα, είναι λιγότερο από 30. Η πολιτική AAP έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο αφότου τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αντέστρεψαν τις μακροχρόνιες συστάσεις κατά του θηλασμού από άτομα με HIV. Αυτή η καθοδήγηση είπε ότι τα άτομα που έχουν σταθερή καταστολή του ιού θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τις επιλογές τους. Τονίζει επίσης ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει να ειδοποιούν τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας εάν ένας γονέας με HIV επιδιώκει να θηλάσει.

Ο στόχος είναι να ακούμε τους ασθενείς «και όχι να τους κατηγορούμε ή να τους ντροπιάζουμε», είπε η Δρ Λιν Γιε, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern που βοήθησε στη σύνταξη της καθοδήγησης του NIH. Ο θηλασμός παρέχει ιδανική διατροφή για τα μωρά και τα προστατεύει από ασθένειες και καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο της μητέρας για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά από το 2010 οι γυναίκες με HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες να θηλάζουν τα βρέφη τους και να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Η καθοδήγηση στάθμισε τον κίνδυνο να αποκτήσουν τα βρέφη HIV μέσω του θηλασμού και τον κίνδυνο να πεθάνουν μωρά από υποσιτισμό, διάρροια και πνευμονία σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ασφαλή υποκατάστατα για το μητρικό γάλα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, οι ειδικοί είχαν συστήσει να μην θηλάζετε, επειδή η ευρεία διαθεσιμότητα ασφαλούς νερού, φόρμουλας και γάλακτος ανθρώπινου δότη θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, είπε ο Yee. Αυτό απογοήτευσε τους ανθρώπους με HIV που τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά την επιλογή του θηλασμού.

Η Ci Ci Covin, 36 ετών, από τη Φιλαδέλφεια, είπε ότι διαγνώστηκε με HIV σε ηλικία 20 ετών και δεν της επιτρέπεται να θηλάσει το πρώτο της παιδί, τη Zion, που είναι τώρα 13 ετών. «Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς και η αδερφή μου που ζει σε ένα μέρος όπως η Κένυα, η οποία μοιάζει με εμένα με το ίδιο χρώμα καφέ δέρμα, είχε την επιλογή να θηλάσει και πώς η επιλογή μου ήταν εντελώς αρνητική», είπε. Το να μην μπορεί να θηλάσει τον γιο της οδήγησε την Covin σε μια σπείρα επιλόχειας κατάθλιψης, είπε. Όταν έμεινε έγκυος στην 2χρονη πλέον κόρη της, Zuri, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής της τη βοήθησε να θηλάσει με επιτυχία για επτά μήνες. Η Covin πήρε τις συνταγές της σύμφωνα με τις οδηγίες και επίσης έδωσε στο μωρό φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης. «Το μητρικό γάλα έχει όλα όσα θα χρειαζόταν το μωρό μου», είπε η Κόβιν. «Αυτό είναι ένα όμορφο πράγμα». Ο Abuogi είπε ότι η έκθεση AAP παρέχει κρίσιμη καθοδήγηση για παιδιάτρους, νοσηλευτές και ειδικούς γαλουχίας που εργάζονται απευθείας με παιδιά και οικογένειες. Ορισμένοι πάροχοι βοηθούσαν ήδη άτομα που έλαβαν θεραπεία για HIV να θηλάσουν τα μωρά τους, παρά τις προηγούμενες συστάσεις. Η νέα καθοδήγηση θα πρέπει να επεκτείνει την πρακτική, ελπίζουμε γρήγορα, είπε ο Abuogi. «Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση γιατί δεν αλλάζουν μόνο οι γιατροί και οι πάροχοι», είπε ο Abuogi. «Οι ασθενείς μας το πιέζουν και αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρωτοβουλία βελτίωσης της ποιότητας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενισχύει τα πρώιμα ποσοστά εμβολίων HPV

Νέα έρευνα εντοπίζει την εξάπλωση του HIV από και προς την Ινδονησία

Εθνικό  Σχέδιo Δράσης για τον HIV: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon