Πολιτική Υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι άμεσοι εμβολιασμοί θα μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι άμεσοι εμβολιασμοί θα μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέωση του Υπουργείου Υγείας, παρέθεσε τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι παρατηρείται σταθερότητα στις νέες μολύνσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι θάνατοι. Ειδικότερα, από τις 47 χώρες της Ευρώπης, οι 33 παρουσιάζουν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Επιδείνωμενη ωστόσο είναι η κατάσταση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε 40% μειώση των διαγνώσεων κι έτσι μειώνεται περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ θετικά στην Covid-19 έχουν δηλωθεί 35.000 δείγματα.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ο επιδημιολόγος είπε πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία και ακολούθως το Η.Β, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δέλτα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποδοτικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είπε πως στη χώρα παρότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης (κάτω των 10), έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και δεν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων σύντομα.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 8,5 εκατομμ. εμβολιασμοί

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση Τύπου, υπήρξε μια απόφαση του ΠΦΣ για συνέχιση της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία. Όσον αφορά ωστόσο την Αττική, εφόσον ο οικείος φαρμακευτικός Σύλλογος συνεχίσει να αρνείται τη διανομή των self tests, η κυβέρνηση έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης. Κατά την εκτίμησή του, πρόσθεσε, υπερισχύει η απόφαση του ΠΦΣ.

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης παρέθεσε τους αριθμούς των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 7 εκατομμ. 514 χιλιάδες εμβολιασμοί, με τις εκτιμήσεις από τα προγραμματισμένα ραντεβού να δεικνύουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα φτάσει τους 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μεταξύ 25 ως 55 ετών

Νίκος Χαρδαλιάς: Αίρεται από αύριο (24/06) η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

23/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.