Πολιτική Υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι άμεσοι εμβολιασμοί θα μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι άμεσοι εμβολιασμοί θα μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέωση του Υπουργείου Υγείας, παρέθεσε τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι παρατηρείται σταθερότητα στις νέες μολύνσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι θάνατοι. Ειδικότερα, από τις 47 χώρες της Ευρώπης, οι 33 παρουσιάζουν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Επιδείνωμενη ωστόσο είναι η κατάσταση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε 40% μειώση των διαγνώσεων κι έτσι μειώνεται περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ θετικά στην Covid-19 έχουν δηλωθεί 35.000 δείγματα.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ο επιδημιολόγος είπε πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία και ακολούθως το Η.Β, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δέλτα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποδοτικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είπε πως στη χώρα παρότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης (κάτω των 10), έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και δεν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων σύντομα.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 8,5 εκατομμ. εμβολιασμοί

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση Τύπου, υπήρξε μια απόφαση του ΠΦΣ για συνέχιση της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία. Όσον αφορά ωστόσο την Αττική, εφόσον ο οικείος φαρμακευτικός Σύλλογος συνεχίσει να αρνείται τη διανομή των self tests, η κυβέρνηση έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης. Κατά την εκτίμησή του, πρόσθεσε, υπερισχύει η απόφαση του ΠΦΣ.

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης παρέθεσε τους αριθμούς των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 7 εκατομμ. 514 χιλιάδες εμβολιασμοί, με τις εκτιμήσεις από τα προγραμματισμένα ραντεβού να δεικνύουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα φτάσει τους 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μεταξύ 25 ως 55 ετών

Νίκος Χαρδαλιάς: Αίρεται από αύριο (24/06) η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

23/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της COVID-19

Κίνα Covid: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας (CDC), ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και στη συνέχεια μειώθηκε ραγδαία κατά περισσότερο από 70%.

Νέα λίστα με φάρμακα για την προστασία του πληθυσμού από έκτακτες καταστάσεις μόλυνσης από πυρηνικά

Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών απαντήσεων στην απειλή της ραδιενέργειας, είναι απαραίτητος για μια εναρμονισμένη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας. Ως Οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).