Πολιτική Υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: 4% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά στην Ευρώπη

Γκίκας Μαγιορκίνης: 4% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά στην Ευρώπη

Γκίκας Μαγιορκίνης: Όπως είπε ο επιδημιολόγος μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 185 εκατομμ. μολύνσεις και περισσότεροι από 4 εκατομμ. θάνατοι παγκοσμίως, ενώ ειδικότερα στην Ευρώπη καταγράφονται 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4 % αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά. 

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε τα στοιχεία της πανδημίας ανά τον κόσμο. Όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 185 εκατομμ. μολύνσεις και περισσότεροι από 4 εκατομμ. θάνατοι. Στην Ευρώπη καταγράφονται 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4 % αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά.

Ειδικότερα, όπως είπε καταγράφονται 52.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 870 θάνατοι ανά ημέρα. Αυτή την εβδομάδα 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ κρισιμότερη όπως είπε είναι η κατάσταση σε Ισπανία, Η.Β και Πορτογαλία

Σημαντικότατη η αύξηση σε κρούσματα στην Ελλάδα, ωστόσο αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας, όπως είπε. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 21%.

Χαρακτηριστικό της αύξησης στα κρούσματα, όπως υπογράμμισε, είναι ότι καταγράφηκαν 2,5 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

Κυρίαρχη η μετάλλαξη δέλτα σε ΗΠΑ και Αγγλία

Σχετικά με την μετάλλαξη δέλτα, ο επιδημιολόγος ανέφερε πως εντοπίζεται πλέον σε τουλάχιστον 100 χώρες, ενώ έχει επικρατήσει στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Η μετάλλαξη δέλτα θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες, εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης. Φαίνεται πως ο εμβολιασμός έχει προστατέψει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας αρκετών χωρών από εισροή βεβαρυμμένων περιστατικών ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ισοδυναμεί με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και την συμμετοχή μας σε αυτόν, είπε ο επιδημιλόγος, καλώντας όσους δεν το έχουν κάνει ήδη να εμβολιαστούν.

Η μάσκα δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι όποιος φοράει μάσκα συμβάλλει λιγότερο στον έλεγχο της πανδημίας από έναν εμβολιασμένο. «Να μην έχουμε την εντύπωση ότι η μάσκα υποκαθιστά τον εμβολιασμό. Τίποτα δεν τον υποκαθιστά και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάνα Παπαευαγγέλου: Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες κάτω των 35 ετών

Αντιμετωπίστε το PMS με γιόγκα και αερόβια άσκηση

Κορωνοϊός 08/07 – 2.107 νέα κρούσματα – 10 νεκροί – 153 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 62% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-Έκκληση σε ηλικιωμένους και ευάλωτους

Μίνα Γκάγκα: Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η κα Γκάγκα, ανέφερε πως πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 100% ιδιαίτερα στις ευαπαθείς και τις μεγαλύτερες ηλικακές ομάδες, που διατρέχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Βελτιωμένη η πίεση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ειδικότερα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος κατά το ίδιο διάστημα κατά 18%.