Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Γκάγκα ν/σ Δευτεροβάθμια :Ολόκληρη η ομιλία Αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη

Γκάγκα ν/σ Δευτεροβάθμια :Ολόκληρη η ομιλία Αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη

Ολόκληρη η ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας"

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”, τόνισε «Μιλάμε για αυτό το νομοσχέδιο, εδώ σε αυτήν την αίθουσα, 2 μέρες και άλλες 3 μέρες στην αίθουσα της Γερουσίας και άλλη αίθουσα με εσάς, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους με τους φορείς. Μερικές φορές άκουσα πράγματα που με αφήνουν άναυδη. Έχω δουλέψει στο ελληνικό δημόσιο σύστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο πέρυσι και πραγματικά μερικές φορές ακούοντας κάποιους, νομίζω ότι είμαι σε άλλη χώρα και σίγουρα σε άλλη εποχή. Λοιπόν, να σας πω: το ΕΣΥ έγινε πριν 40 χρόνια, ήταν μια πολύ σημαντική τομή, αλλά πριν 40 χρόνια ήταν ένας άλλος κόσμος.

Ήταν άλλη η τεχνολογία που είχαμε, άλλη η πρόσβαση που είχαμε, άλλες οι αποστάσεις, άλλη η ηλικία του πληθυσμού, άλλη η επικοινωνία, δεν υπήρχε Ίντερνετ, δεν υπήρχε τηλεϊατρική, ήταν τελείως διαφορετικές οι διαγνώσεις και τελείως διαφορετικές οι θεραπείες. Έχουν γίνει λοιπόν από την έναρξή του ΕΣΥ κοσμογονικές αλλαγές. Και αυτό που άλλαξε κυρίως είναι ότι το σύστημα έγινε ανθρωποκεντρικό, πρώτα από όλα με σεβασμό στον άρρωστο, με συνεργατικότητα και με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των αρρώστων. Και αυτό είναι το σύστημα που θέλουμε: Ένα σύστημα που απευθύνεται στις ανάγκες των ασθενών και τις λύνει – και φυσικά βάζουμε πρώτο συνομιλητή τους ασθενείς, αλλά βάζουμε παράλληλα συνομιλητές τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και όλο το προσωπικό του τομέα της υγείας που και οι δικές τους συνθήκες εργασίας πρέπει να είναι καλές, για να προσέχουν τους ασθενείς και να είναι εκεί με χαμόγελο. Σήμερα στην Ελλάδα, το ΕΣΥ αντιμετώπισε την πανδημία εξαιρετικά και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου υγειονομικούς για ό,τι προσέφεραν και προσφέρουν στους Έλληνες ασθενείς. Αλλά το σύστημα φυλλοροεί. Και φυλλοροεί εδώ και πολλά χρόνια.

 • Έχουμε ένα brain drain που το ξέρουμε. Ακούμε παράπονα ακόμα και από όλους σας και από ερωτήσεις που κάνετε στη Βουλή για καθυστερήσεις, για όχι καλή εξυπηρέτηση. Ως γιατρός του ΕΣΥ, σας βεβαιώ ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ότι προσπαθούμε για ό,τι μπορούμε για τους αρρώστους, αλλά σίγουρα πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα. Και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε; Μιλάμε με γιατρούς, μιλάμε με νοσηλευτές και μιλάμε με ασθενείς σε κάθε δομή υγείας – και έχουμε επισκεφτεί τις περισσότερες. Και μιλάμε κυρίως με ασθενείς. Και προχθές, πριν από μία εβδομάδα, είχαμε μια συνάντηση στην Ένωση ασθενών, όπου ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν από την Ελληνική Λύση, ήταν και η κύρια από τη Μέρα25. Ήταν όλοι εκεί. Ξέρετε τι μας είπαν οι ασθενείς, ενώ γινόταν ένα ντιμπέιτ που είχε ένα πολιτικό περιεχόμενο για το νομοσχέδιο; Μας είπαν: αφήστε τη γκρίνια, δε θέλουμε άλλο πια γκρίνια και φασαρία, θέλουμε να μας προτείνετε λύσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.
 • Αντίθετα, οι συνδικαλιστές μάς μιλούν για αγώνες, για ένα νομοσχέδιο που είναι απαράδεκτο. Είναι όλοι απέναντι. Να σας πω λοιπόν, τα στοιχεία για την απεργία, για αυτό το καθολικά απαράδεκτο νομοσχέδιο; Την προηγούμενη φορά έφτασε σε κάποια νοσοκομεία στο μηδέν και σε κάποια νοσοκομεία έφτασε έως 3%. Τώρα σας δίνω στοιχεία: 8 απεργοί σε σύνολο 2.362 στην 5η ΥΠΕ, 56 απεργοί σε σύνολο 3.024 ιατρών στην 3η ΥΠΕ, 38 ιατροί σε σύνολο 2.227 στην 6η ΥΠΕ…Για να καταλάβουμε πόσο καθολικά δεν θέλουν το νομοσχέδιο οι γιατροί… Τι δίνει λοιπόν το νομοσχέδιο;

Για να καταλάβουμε τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο: Θέλουμε ένα δευτεροβάθμιο σύστημα περίθαλψης, καλύτερο για ασθενείς και καλύτερο για εργαζόμενους. Ξεκινάμε δίνοντας κλινική εμπειρία στους αποφοίτους της ιατρικής που τελειώνουν τις εξαιρετικές ιατρικές σχολές μας με πάρα πολύ καλές θεωρητικές γνώσεις, αλλά φυσικά καθόλου εμπειρία. Γιατί η εμπειρία αποκτάται στο έργο. Οι δικηγόροι, όταν τελειώνουν τη Νομική Σχολή, κάνουν ενάμιση χρόνο άσκηση και μετά παίρνουν τα άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 • Οι γιατροί παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το που τελειώνουν το πτυχίο. Εμείς λοιπόν, ξεκινάμε το foundation, την εξάμηνη κλινική άσκηση, μέσα στην οποία οι γιατροί μας δουλεύουν για πρώτη φορά αυτόνομα σαν γιατροί, αλλά σε ένα περιβάλλον προστατευμένο, νοσοκομείου, σε τμήματα που έχουν άδεια από το ΚΕΣΥ να δίνουν ειδικότητα, εκπαιδευτικά τμήματα. Και παράλληλα γίνονται σεμινάρια για την αντιμετώπιση του επείγοντος και δουλεύουν επίσης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Αυτό σημαίνει…αυτή είναι η ευρωπαϊκή οδηγία και αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μας θα είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι, όταν πια βγουν και είναι μόνοι τους, είτε σε αγροτικό, είτε ξεκινώντας μια ειδικότητα.
 • Επίσης σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα- και αυτό το ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά, βλέποντας ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας και ξεκινάμε και τους ειδικούς γιατρούς και την παραγωγή αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, θωρακοχειρουργών σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ, σε συνεργασία με τις εταιρείες, αλλά με γνώμονα τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, με βάση τα διεθνή πρότυπα για το πόσους ειδικούς χρειάζεται μια χώρα, πόσους γενικούς γιατρούς χρειάζεται μια χώρα και έχουμε πολύ λίγους στην Ελλάδα. Άρα κάνουμε για πρώτη φορά έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που μας χρειάζεται. Αναβαθμίζουμε τα ΤΕΠ με δύο τρόπους.
 • Ένα: δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς μας, για να αποκτήσουν εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, που είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί σώζει ζωές και δε σώζει ζωές μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα κέντρα, όπου σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν 15 ειδικότητες και είναι εύκολο να έρθει ο ειδικός νευρολόγος και ο ειδικός καρδιολόγος, αλλά το κάνουμε το ίδιο για τα μικρά νοσοκομεία που η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη, για να μπορεί να σωθεί ένας άνθρωπος με εγκεφαλικό, ένας άνθρωπος με έμφραγμα ή ένας πολυτραυματίας. Αυτό είναι μια τεράστια τομή και παράλληλα αναβαθμίζουμε τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση των ασθενών στα ΤΕΠ.
 • Δεν κάνουμε όμως μόνο αυτά, κάνουμε… αλλάζουμε την ειδική φροντίδα. Δίνουμε βήμα στις μαίες και στους μαιευτές. Προωθούμε τον φυσικό τοκετό με κέντρα φυσικού τοκετού, σε συνεργασία πάντα με γυναικολόγους και νεογνολόγους, με ασφάλεια για τη μητέρα και το παιδί. Δίνουμε άλλες διατάξεις για τους φαρμακοποιούς, που επίσης είναι ευχαριστημένοι, για τους φυσιοθεραπευτές, για μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν στην υγεία και τέλος δίνουμε και επιλογές επαγγελματικές, για τις οποίες έχει γίνει τόσο μεγάλη φασαρία. Δεν καταργούμε την πλήρη και αποκλειστική.
 • Δίνουμε απλά το δικαίωμα στους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν, να δουλέψουν πρωί και απόγευμα στο δημόσιο σύστημα, αυξάνοντας τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος να καλύψει τους ασθενείς. Και σε αυτούς τους γιατρούς που δουλεύουν και θέλουν να το κάνουν, δίνουμε τη δυνατότητα να δουλέψουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και εκτός νοσοκομείου. Δεν…. σε καμία κυβέρνηση, δεν μετακυλίουμε κόστος στους ασθενείς, ούτε είναι αυτός ο στόχος των γιατρών που νομίζω ότι απέδειξαν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι στήριξαν το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ασθενείς σε μια περίοδο δύσκολη, όπως ήταν η πανδημία.

Το κάνουμε, γιατί μας το ζητάνε οι ίδιοι οι ασθενείς, που λένε ότι εγώ θέλω να νοσηλευτώ, αλλά δε θέλω να νοσηλευτώ σε αυτό το νοσοκομείο, θέλω εσένα γιατρό και θέλω να πάω στο άλλο νοσοκομείο. Άρα αυτό είναι δικαίωμα του ασθενούς. Το κάνουμε για να υπάρχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα ενός γιατρού να πάρει αμοιβή, παραδείγματος χάρη για μαθήματα στο εξωτερικό, που αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει ή για συμβουλές σε έναν αθλητικό σύλλογο ή σε έναν άλλο σύλλογο, που αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει. Και πώς παρακολουθούμε; Αυτή η κυβέρνηση, επίσης, έχει δείξει και ο πρωθυπουργός ειδικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει ότι τον ενδιαφέρει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Ιδρύθηκε ο οργανισμός διασφάλισης των υπηρεσιών υγείας (ΟΔΙΠΥ) για πρώτη φορά από αυτήν την κυβέρνηση και ιδρύθηκε το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας για τους πολίτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ευρωπαϊκό γραφείο, επίσης από αυτήν την κυβέρνηση και με τη βούληση του πρωθυπουργού. Λοιπόν, τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε; Είναι οι μισθοί; Είναι το οικονομικό κίνητρο; Είπαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσουν 2.000 πρώτο μισθό. Μα, να σας πω, δώσαμε 2.000 αφορολόγητα και πόσοι ήρθαν; Περίπου κανείς. Ελάχιστοι ήρθαν. Άρα δεν είναι το οικονομικό κίνητρο. 2.000 αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι γιατροί να βοηθήσουν, 250 € την εφημερία και ήρθαν ελάχιστοι γιατροί να βοηθήσουν.

Σήμερα άκουγα μια συζήτηση το πρωί, καθώς ερχόμουν στη Βουλή με τον Κυριάκο τον Σουλιώτη, ο οποίος είπε: το κάθε… οι μισθοί που δίνουμε έχουν φυσικά σχέση και με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Η Γερμανία προφανώς έχει πολύ μεγάλο ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερους μισθούς και άρα μπορεί να δώσει μεγαλύτερους μισθούς. Μπορούμε εμείς να δώσουμε 7.000 μισθό στους γιατρούς, που δίνει η Κύπρος, που δίνει πάνω από 4.000, που δίνει η Γερμανία, ή η Σουηδία; Μπορούμε να το δώσουμε; Εμάς το ΑΕΠ μας είναι διαφορετικό και η Ευρώπη είναι μεγάλη. Και μπορεί ο κάθε γιατρός που και αγγλικά ξέρει και καλές σπουδές έχει, να πάει οπουδήποτε. Άρα δεν είναι το οικονομικό, το πρώτο κίνητρο που πρέπει να συζητήσουμε. Είναι οι συνθήκες εργασίας και η ελευθερία που μπορεί να έχει και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας. Δίνουμε λοιπόν απλά δυνατότητα επιλογών και αξιοπρέπεια στους γιατρούς μας.

 • Έτσι, γιατροί που μπορούν να λάβουν αμοιβή για μαθήματα, παραδείγματος χάρη, και είναι διεθνώς γνωστοί, να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, ή γιατροί που θέλουν να πάνε σε ένα μέρος, όπως είναι η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, όπου το καλοκαίρι βουλιάζει από τουρίστες, να μπορούν να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα, να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες και ναι, να πληρωθούν, γιατί να μην πληρωθούν;

Γιατροί- ελευθεροεπαγγελματίες

Να σας πω κάτι: μιλάτε για τους γιατρούς, τους ελευθεροεπαγγελματίες, αν θέλουν, αν δε θέλουν, αν θίγονται. Προσωπικά πιστεύω ότι δε θίγονται. Είναι λίγοι οι γιατροί του ΕΣΥ. Ιδιώτες είναι πολύ περισσότεροι. Στην Αθήνα, παραδείγματος χάρη, έχει 24.000 εγγεγραμμένους γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι 1.860. Αλλά τα συστήματα δε βασίζονται μόνο στους γιατρούς που είναι τώρα μέσα στο σύστημα υγείας. Βασίζονται και στους γιατρούς που θα έρθουν και θα πλαισιώσουν το σύστημα υγείας. Και αυτοί είναι οι φοιτητές μας. Έχουμε 1.000 περίπου απόφοιτους ιατρικής κάθε χρόνο. Αυτούς πρέπει να τους προσελκύσουμε στο σύστημα υγείας. Και θα τους προσελκύσουμε αν έχουν καλές συνθήκες εργασίας και αν έχουν επιλογές. Στους νέους λοιπόν γιατρούς, που είναι περίπου 1.000 το χρόνο, είναι πολύ σημαντικό. Θα μου πείτε: γίνεται αυτό αύριο; Δε γίνονται σε μια μέρα οι γιατροί. Δε γίνονται σε μια μέρα ειδικοί. Δε βελτιώνονται σε μια μέρα τα νοσοκομεία. Αλλά δίνεται η δυνατότητα. Και αν θα έρθουν πίσω οι γιατροί, ούτε αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ, ότι θα συμβεί αύριο, γιατί το ΕΣΥ έχει αρχίσει και αποκτά αρνητική διάθεση από τους γιατρούς εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα αυτά θέλουν σιγά σιγά να αλλάξουν. Αλλά δίνουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να αλλάξουν σιγά σιγά, με κανόνες και με αξιολόγηση. Δίνουμε λοιπόν τώρα τη δυνατότητα, αφενός να έρθουν πίσω και να γεμίσει το σύστημα υγείας ή να έρθουν οι νέοι γιατροί μας και να γεμίσουν το σύστημα υγείας και αφετέρου τη δυνατότητα να κρατήσουμε καλούς ιατρούς που ξέρουν ιατρική και που θα εκπαιδεύσουν τους επόμενους γιατρούς, που εκπαιδεύονται μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Άρα πρέπει να έχουμε καλούς εκπαιδευτές μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στόχος λοιπόν κάθε συστήματος υγείας είναι οι καλές υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, που εξυπακούεται ότι πρέπει να έχει ευχαριστημένους υγειονομικούς που δουλεύουν στα συστήματα υγείας, για να δώσουν καλές υπηρεσίες. Και φυσικά ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Ποσώς ενδιαφέρει οποιονδήποτε αν είναι πλήρης και αποκλειστική η απασχόληση. Ο στόχος του συστήματος υγείας και αυτό που ενδιαφέρει τους αρρώστους, είναι ασφαλείς υπηρεσίες, με ικανοποίηση και με χαμόγελο. Και να πω και για την πλήρη και αποκλειστική: η Ελλάδα έχει στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου οι γιατροί δεν έχουν πλήρη και αποκλειστική. Έχουν δικαίωμα …. εντελώς ελεύθερο επάγγελμα. Δουλεύουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία καλά; Δουλεύουν, γιατί υπάρχουν κανόνες, υπάρχει αξιολόγηση, υπάρχει αυτό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατία .

 • Και πάμε τώρα στην απογευματινή λειτουργία. Τα απογευματινά ιατρεία, όπως ξέρετε όλοι, λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που εξυπηρετούνται από αυτά, πάνω από 300.000 επισκέψεις και οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι. Και ανοίγουμε τα απογευματινά χειρουργεία και μου λέτε πώς θα ελέγξουμε τα απογευματινά χειρουργεία; Ο ιδιώτης που θα μπει μέσα, ποιον θα χειρουργήσει και πού θα χειρουργήσει και ποιος θα τον παρακολουθήσει;
 • Με συγχωρείτε, αλλά αυτό αλλάζουμε τώρα. Η μερική απασχόληση σημαίνει ότι ξέρω ποιος είναι ο γιατρός, τον έχω πάρει μέσα στο νοσοκομείο, έχοντας κάνει αξιολόγηση και χρησιμοποιώντας κριτήρια. Και ανήκει σε μια κλινική, η οποία κλινική δουλεύει πάντα ομάδα. Και ο ασθενής, μπορεί εγώ να φύγω και να πάρω άδεια, αλλά οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν τον άρρωστο. Ενώ μέχρι τώρα, το μπλοκάκι δε σημαίνει καθόλου αυτό. Είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία. Άρα αυτό που κάνουμε είναι ένα συμμάζεμα, αν θέλετε, μια πιο σωστή λύση, μια λύση με κανόνες. Και ναι, οι ασθενείς θέλουν επιλογή. Σε όσους δουλεύουν και εξυπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατρούς, σε όσους συμμετέχουν στην πρωινή και την απογευματινή λειτουργία, ενδυναμώνοντας τα νοσοκομεία μας, δίνουμε ένα ή δύο απογεύματα την εβδομάδα.
 • Και μιλάτε για συνεργασία, που φυσικά την πιστεύουμε. Μιλάτε επίσης για το αν πρέπει να στηρίξουμε το ιδιωτικό σύστημα υγείας, που κάποιοι από εσάς λέτε όχι μετά βδελυγμίας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πρώτα στο ιδιωτικό σύστημα υγείας και καλά κάνει, είναι η επιλογή του ασθενούς να πάει και πληρώνει ο ασθενής αν θέλει επιπλέον. Άρα γενικώς μέχρι τώρα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει μέσω του ΕΟΠΥΥ κάθε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο και κάθε ιδιωτική κλινική που συμβάλλεται. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε στο δημόσιο νοσοκομείο που σίγουρα τα κόστη είναι λιγότερα για τους ασθενείς; Γιατί αυτό κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, όλες οι χώρες της Ευρώπης που έχουν καλά νοσοκομεία και μέσα τους γιατρούς τους. Και όχι μόνο κρατάνε τους δικούς τους γιατρούς, αλλά παίρνουν και τους δικούς μας γιατρούς. Και τέλος πάντων, νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσετε: θέλετε προστασία στους ιδιώτες γιατρούς, θέλετε ένα καλό δημόσιο σύστημα, θέλετε να τους κάνουμε, να κάνουμε τους γιατρούς μας να έρθουν στο εθνικό σύστημα υγείας; Αυτά που ακούω πολλές φορές γύρω, που άκουσα αυτές τις μέρες, είναι ανεδαφικοί κανόνες που στρέφουν τους γιατρούς μας αλλού.

Εμείς τι κάνουμε; Να επαναλάβω: δίνουμε κατ’ αρχήν χρήματα στα νοσοκομεία, για να βελτιώσουμε τις δομές, τα επείγοντα και τους θαλάμους νοσηλείας. Τα χρήματα είναι ενάμισι δις από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μεταφράζονται σε πάνω από 300 εκατομμύρια για τις δομές των νοσοκομείων και άλλα δύο περίπου δις από τα δύο ΕΣΠΑ που είναι πάλι για τις δομές των νοσοκομείων, την ενεργειακή αναβάθμιση και λοιπά. Έχουμε δώσει φέτος δηλαδή περίπου 5.000 θέσεις που τις δώσαμε, αφού είδαμε με πάρα πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο τις πραγματικές ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, βασισμένες στον αριθμό των αρρώστων που εξυπηρετούν στην πληρότητά τους, στην ευχαρίστηση των πολιτών και έτσι δόθηκαν οι θέσεις. Δώσαμε για πρώτη φορά αύξηση που πράγματι είναι μικρή, αλλά είναι η πρώτη αύξηση που δίνεται σε γιατρούς. Σχεδιάζουμε το μέλλον να είναι πιο ελκυστικό για τους νέους, για τους σημερινούς γιατρούς και για τους φοιτητές μας και να σας πω και κάτι άλλο. Επειδή μιλήσαμε για τα περιφερικά νοσοκομεία, ναι στηρίζουμε τα περιφερικά νοσοκομεία. Στηρίζουμε τα περιφερικά νοσοκομεία και τη βελτίωση των δομών τους, αλλά πρέπει εξίσου να στηρίξουμε τα κεντρικά νοσοκομεία όπου εξυπηρετούνται 200 και 250.000 ασθενείς κάθε χρόνο. ‘Αρα είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε και τα δύο. Και έχουμε κάνει ένα ψηφιακό κράτος που έκανε άλματα, νομίζω ότι δεν αμφιβάλλει κανείς για αυτό, όπως έγινε με το εμβόλιο και έτσι θα παρακολουθούνται οι ειδικές πλατφόρμες για τα χειρουργεία. Δίνουμε ήδη απαντήσεις και βεβαιώσεις και υπάρχει για πρώτη φορά έλεγχος, έλεγχος με τον ΟΔΙΠΥ, έλεγχος με το γραφείο ποιότητας υπηρεσιών υγείας και μιλάμε πάντα με τους λήπτες υγείας και όλα αυτά ήταν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εσείς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχετε κάνει περίπου 5.000 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ότι το σύστημα υγείας καταρρέει. Και τώρα ξαφνικά που λέμε να κάνουμε αλλαγές, σας φαίνεται το σύστημα υγείας καλό. Εμένα με εντυπωσιάζει αυτό.

 • Θα σας πω δυο λόγια για την πανδημία, γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά και ως γιατρός εκνευρίζομαι πάρα πολύ από τον τρόπο που χειρίζονται ορισμένοι το θέμα της πανδημίας. Να σας πω λοιπόν ότι μέχρι που αναλάβαμε με τον υπουργό το υπουργείο, είχαμε στην Ελλάδα 600.000 κρούσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του ‘21 και περίπου 13.000 θανάτους. Σήμερα και από τότε μέχρι τώρα έχουμε άλλα 4 εκατομμύρια περίπου κρούσματα, 4.800.000 κρούσματα. Να σας δώσω λοιπόν τα νούμερα, έτσι όπως είναι τώρα: η Ελλάδα έχει 5.400.000 κρούσματα με 34.000 θανάτους, το Βέλγιο έχει 4.638.000 κρούσματα με 33.000 θανάτους και ο Καναδάς που ξοδεύει το 12 με 13% του ΑΕΠ του στην υγεία, έχει 4.408.000 κρούσματα και 47.000 θανάτους. Θυμηθείτε το και να σταματήσουμε να μιλάμε πια για την πανδημία και νομίζω ότι εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου υγειονομικούς άλλη μια φορά, γιατί πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και ήταν εξαιρετικοί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας

Εμβολιασμός 

Να μιλήσουμε λίγο για τον εμβολιασμό, γιατί αναφέρθηκε χθες και πάλι …ναι, στηρίζουμε τα εμβόλια αλλά ναι, οι ανεμβολίαστοι δεν έχουνε παραπάνω προβλήματα. Να σας δώσω λοιπόν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αφήνω έξω και απ’ το 20, γιατί το 20 δεν ήταν εμβολιασμός ακόμη… εμβολιασμένος ο κόσμος. Θα σας βάλω τα στοιχεία του ‘21 και του ‘22. Το 2021 – 2022 λοιπόν είχαμε εμβολιασμένους που διασωληνώθηκαν 2.491 εμβολιασμένος με 2 δόσεις τουλάχιστον, 18% των διασωληνώσεων, και ανεμβολίαστους ή εμβολιασμένους με μια δόση 11.002, το 82% των διασωληνώσεων, θανάτους σε εμβολιασμένους με τουλάχιστον 2 δόσεις είχαμε 9.530 θανάτους και σε ανεμβολίαστους είχαμε 19.948 θανάτους. Πείτε μου εσείς τώρα αν έπρεπε να υποστηρίξουμε όλοι το εμβόλιο από την αρχή και να μην κάνουμε αυτού του είδους τις δηλώσεις.

Τέλος, επειδή ακούστηκαν ορισμένα πράγματα με πολύ ύφος και πολύ λίγα στοιχεία, να σας πω ότι η οδοντιατρική για άτομα με ειδικές ανάγκες που τώρα πια έχει αλλάξει ο όρος, ειδικής φροντίδας τη λέμε, μάλλον «οδοντιατρική ειδικής φροντίδας», πέρασε από το ΚΕΣΥ με εμένα πρόεδρο και υπογράφηκε από το υπουργείο και πάλι με εμένα υπουργό. Άρα εμείς δώσαμε και την οδοντιατρική για τους ανθρώπους που έχουν ειδικά προβλήματα, που θέλουν αναισθησία στο νοσοκομείο και κάναμε εκπαιδευτικά κέντρα.

 • Και ιδιώτες χωρίς κριτήρια…ιδιώτες χωρίς κριτήρια υπήρχαν μέχρι τώρα στο νοσοκομείο και αυτούς θα έπρεπε να σκέφτεστε, πώς χειρουργούν και πώς φεύγουν την άλλη μέρα, ενώ εμείς τώρα τους βάζουμε με συγκεκριμένα κριτήρια, με μερική απασχόληση, ανήκουν σε κλινικές, ανήκουν σε μια ομάδα και οι άρρωστοι έχουν καλή παρακολούθηση. Άρα μερικοί πρέπει να έχουν λιγότερο ύφος και περισσότερα στοιχεία.
 • Λοιπόν, ισχυρό δημόσιο τέλος δεν σημαίνει κρατικό δημόσιο, γιατί έχουμε εξαιρετικά συστήματα. Αναφέρθηκε η Ολλανδία και δεν ξέρω τι λένε κάποιοι συνδικαλιστές για την Ολλανδία, αλλά πανευρωπαϊκά, η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση των πολιτών από το ολλανδικό σύστημα είναι η πρώτη ή η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ένα σύστημα που είναι πάρα πολύ καλό για όλους τους πολίτες του και που δεν έχει ίχνος κράτους μέσα.
 • Λοιπόν θα το ξαναπώ και λυπάμαι που θα το ξαναπώ, αλλά έτσι είναι: δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Κάνουμε ένα νομοσχέδιο που προχωράμε μπροστά, που μας βάζει στον χάρτη της Ευρώπης μαζί με τις άλλες προηγμένες χώρες και θα το ξαναπώ: η δημοκρατία δεν έχει παρωπίδες, δεν έχει αγκυλώσεις, έχει… έχει ελευθερία, έχει επιλογές και έχει κανόνες, κανόνες που πρέπει να ελέγχονται, έχει τιμωρία αν δεν… κάποιος παραβατεί και έχει ανταμοιβές αν κάποιος συμπεριφέρεται καλά.

Θέλει λοιπόν το σημερινό σύστημα υγείας που το εμπιστευόμαστε, να το βελτιώσουμε, με όραμα, με εμπιστοσύνη στους πολίτες και σαφώς εμπιστοσύνη στους γιατρούς, για τον τρόπο που κάνουν το έργο τους. Θέλει σχεδιασμό και θέλει συνέργεια και αυτό είναι το καινούριο νομοσχέδιο που φέρνουμε εδώ και για αυτό πιστεύω απόλυτα ότι πρέπει να το στηρίξετε όλοι, αλλά σας διαβεβαιώ ότι και αν δεν το στηρίξετε, το νομοσχέδιο και θα περάσει και θα είναι καλό, γιατί και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα συνεχίσει με συνέχεια, με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη και δίπλα σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο εθνικό σύστημα υγείας, κάθε ασθενή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μίνα Γκάγκα στο healthweb: Στόχος μας η διακριτή διοίκηση του Νοσοκομείου ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ από το ΠΑΙΔΩΝ

Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Συναντήσεις Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Αλέξης Τσίπρας: "Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ"

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα

Μίνα Γκάγκα: "Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ"

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο

Καταιγισμός κινητοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Στον δρόμο κατεβαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για το νομοσχέδιο δευτεροβάθμιας περίθαλψης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Επισημάνσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας σε εκδήλωση του ΙΣΑ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς Ιατρικούς Συλλόγους».

Close Icon