Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Φώφη Γεννηματά: Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Φώφη Γεννηματά: Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Φώφη Γεννηματά: Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού Φώφη Γεννηματά. Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. Την αναλυτική παρουσίαση για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού κάνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου:

  • Στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup)
  • Το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.
  • 1 στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια στιγμή μια μορφή καρκίνου
  • Η ηλικιακή ομάδα 50-69 κρίνεται ως η πιο κρίσιμη σε παγκόσμια κλίμακα
  • 215 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα για το έτος 2020 και πάλι στην ηλικιακή ομάδα 50-69

Δηλώσεις Ειρήνης Αγαπηδάκη για το νέο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά

“Είναι μια ιστορική στιγμή. Τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1970, αλλά στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα πρόγραμμα που καλύπτει το χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα και να θωρακίσουμε τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, τα οποία έχουν μικρότερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο βοηθά τις γυναίκες να αποφύγουν και την μαστεκτομή και την χημειοθεραπεία.”

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η άυλη συνταγογράφηση στο κέντρο της πρόληψης

Από αύριο ξεκινάει η αποστολή SMS στις δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή σε γυναίκες από 50 έως 69 ετών, με σκοπό να κάνουν δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας. Αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, που υπολογίζονται σε 1.300.000 γυναίκες. Διευκολύνουμε τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα, και δωρεάν. Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε έλεγχο βάσει επιπέδων πληθυσμού και όχι ατομικών προφίλ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον γιατρό, αλλά υπενθυμίζει στον πολίτη για να φροντίσει τον εαυτό του.

Θάνος Πλεύρης: Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Δωρεάν μαστογραφία για πάνω από 1 εκατ. γυναίκες

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για κάθε γυναίκα;

50% των γυναικών εμφανίζουν ψευδώς θετική μαστογραφία σε 10 χρόνια

Η ετήσια μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει κινδύνους για την καρδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα έχει δώσει στους πολίτες διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου, μέχρι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δηλώσουν ότι έχουν καλύψει τα πάντα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. 

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Close Icon