Πολιτική Υγείας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες

Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ενεργά την κοινή τους συμμετοχή στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27» και ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν προβλέπει κονδύλια ανά χώρα».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Μάλιστα, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων».

H κα. Κυριακίδου σημειώνει, πως «κατά προτίμηση, οι NSS, γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη, (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση της μείωσης των επιπέδων πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων στα τρόφιμα, ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της γεύσης σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκύτητας». Η κα Μαρία Σπυράκη είχε υπογραμμίσει στην ερώτησή της ότι «η μακρόχρονη κατανάλωση των πρόσθετων σακχάρων ενδέχεται να είναι επιζήμια για την υγεία των πολιτών, με βάση τον ΠΟΥ, ζητώντας μείωση της κατανάλωσής τους, καθώς και μέτρα για την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης ασθενειών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θεμελιώνεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς “η χρήση γλυκαντικών ουσιών χωρίς ζάχαρη – NSS (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της) δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ η μακρόχρονη κατανάλωσή τους ενδέχεται να επιφέρει ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενηλίκους“». Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στην απάντησή της, προτρέπει σε μείωση της κατανάλωσης των πρόσθετων σακχάρων, αλλά, «συγχρόνως, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι είναι ασφαλή στη χρήση τους, λόγω των συνεχών επαναξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της αναφέρει: «Τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ υπόκεινται σε αξιολογήσεις ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι εκτιμήσεις της έκθεσης (κατανάλωσης) περιλαμβάνονται σε αυτές. Οι γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA σχετικά με αρκετές γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη (NSS) είναι προσβάσιμες στο κοινό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες NSS, είναι διαθέσιμες οι γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων. Κατά την περίοδο 2024-25, η EFSA θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των υπόλοιπων NSS. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την υγεία». Αναφορικά με τη σύσταση του ΠΟΥ, η κα Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι «η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη χρησιμοποιούνται NSS για τον έλεγχο του σωματικού βάρους εξαρτάται από την έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αντίστροφης αιτιώδους συνάφειας. Δεν παρέχει επικαιροποιημένη ή εναλλακτική καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια των NSS για τις οποίες οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA παραμένουν ως σημείο αναφοράς». Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ενεργά την κοινή τους συμμετοχή στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27» και ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν προβλέπει κονδύλια ανά χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Καταρρίπτοντας τους μύθους της γενετικής προδιάθεσης για τον διαβήτη

Εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το Υπουργείο Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 

Πρόβλημα με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως, είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις δομές υγείας της Πάτρας

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ιδίως πανεπιστημιακών, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό.

Η Βιρτζίνια χτίζει ένα εθνικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των εφήβων

Βιρτζίνια υγεία: Αυτός ο μήνας είναι  ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης της Αυτοκτονίας, μια σημαντική εστίαση εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης ψυχικής υγείας σε αυτή τη χώρα. 

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Με ιατρική συνταγή μόνο τα νέα εμβόλια - Γιατί άλλαξε τις αποφάσεις το Υπουργείο;

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Διευκρινίσεις δίνει το Υπουργείο Υγείας μετά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για την συνταγογράφηση του νέου τύπου αντιγριπικών εμβολίων για τα οποία είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Τι ισχύει για τα παλιά εμβολια;

Από το κόσκινο του Υπουργείου υγείας θα περάσουν και οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών

Παρότι οι αρχικές σκέψεις ήταν να ενοποιηθούν η 1η με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής, δεν φαίνεται η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου να μπορεί να διαχωριστεί από τα νησιά. Και αυτό διότι σήμερα τα κενά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας καλύπτονται με μετακίνηση προσωπικού από τα νοσοκομεία του Πειραιά. Εάν συγχωνευθεί η 2η ΥΠΕ στην 1η ΥΠΕ, δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά.