Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ευρωπαϊκη Ένωση Πορτογαλία: Νόμος για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας

Ευρωπαϊκη Ένωση Πορτογαλία: Νόμος για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας

Η Τεχνολογία Υγείας περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες, εξοπλισμό αιμοκάθαρσης ή αντλίες έγχυσης) ή ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες και μέτρα για την πρόληψη, διάγνωση ή θεραπεία ασθενειών που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη.

Ευρωπαϊκη Ένωση Πορτογαλία: Η Πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την Τετάρτη εντολή από τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με νομοθετική πρόταση για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας. «Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε να προχωρήσει με εντολή να ξεκινήσει συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας», ανακοίνωσε η πορτογαλική Προεδρία στον επίσημο λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να ωφελεί όλους και να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογίες υγείας.

Οι 27 χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια για να συμφωνήσουν σχετικά με την κοινή τους θέση σχετικά με πρόταση που υπέβαλε η (πρώην) Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2018 για τη δημιουργία μιας βάσης για μόνιμη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την κοινή αξιολόγηση νέων φαρμάκων και ορισμένων ιατρικών συσκευών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2019. Ειδικότερα, η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας συντονισμού – που θα συγκεντρώνει τις εθνικές υγειονομικές αρχές – και θα εργάζεται για κοινές κλινικές αξιολογήσεις και κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις για τις τεχνολογίες υγείας.

Η διαπραγματευτική εντολή που εγκρίθηκε αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Μόλις εγκριθεί, ο κανονισμός για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας θα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην υγεία.

Θα παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας, προς όφελος των κρατών μελών, της βιομηχανίας και, πάνω απ ‘όλα, των πολιτών», δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Υγείας της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, με μια αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη μέλη μπορούν να συνεργαστούν σε τέσσερις πυλώνες: κοινή κλινική αξιολόγηση, κοινή επιστημονική διαβούλευση, προσδιορισμός αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας και εθελοντική συνεργασία σε άλλους τομείς.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι βελτιωμένες αξιολογήσεις “μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμα και αποτελεσματικά εργαλεία υγείας που φτάνουν ταχύτερα στους ασθενείς”.

Η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας είναι μια τεκμηριωμένη διαδικασία που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προσδιορίσουν τη σχετική αποτελεσματικότητα των νέων ή υφιστάμενων τεχνολογιών.

Η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας επικεντρώνεται ειδικά στην προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας υγείας σε σύγκριση με άλλες υπάρχουσες ή νέες τεχνολογίες υγείας.

Η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας επιτρέπει στις εθνικές υγειονομικές αρχές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση ή την απόδοση των τεχνολογιών υγείας.

Η Τεχνολογία Υγείας περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες, εξοπλισμό αιμοκάθαρσης ή αντλίες έγχυσης) ή ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες και μέτρα για την πρόληψη, διάγνωση ή θεραπεία ασθενειών που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την Infarmed, η αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας διενεργήθηκε στην Πορτογαλία για φάρμακα από το 1999 στο πλαίσιο των διαδικασιών αποζημίωσης.

Από το 2007 ως μέρος των προηγούμενων διαδικασιών αξιολόγησης, πριν από την απόφαση χρηματοδότησης και ως εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων. Το 2015 δημιουργήθηκε το Εθνικό Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, το οποίο καθορίζει ότι η αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας καλύπτει πλέον τεχνολογίες υγείας εκτός από φάρμακα, όπως ιατρικές συσκευές, και επίσης προβλέπει ότι η αξία των τεχνολογιών καθορίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και όχι μόνο στην ώρα εισαγωγής τους στην αγορά.

Με την εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα από τους πρεσβευτές των 27 και δόθηκε στην πορτογαλική Προεδρία, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει την παροχή θεραπειών ψυχικής υγείας

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτόμας τεχνολογίας υγείας

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ορίστηκε εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τη στρατηγική των εμβολίων [pic]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon