Πολιτική Υγείας

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση: Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση: Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση: Από τις πρώτες κινήσεις που σκοπεύει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης μετά τις κάλπες είναι οι αλλαγές στα νοσοκομεία Μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία προτίθεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Κάτι που, άλλωστε, όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά προβάλει δεόντως, μιλώντας για μία νέα κατάσταση στο ΕΣΥ που θα δημιουργηθεί, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς. Παρά τις αλλαγές που αναμένεται να κάνει στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ η ΝΔ, ξεκαθαρίζει ότι οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Φαίνεται πάντως ότι ο νέος Χάρτης Υγείας και το Νέο ΕΣΥ που έχει διαφημίσει δεόντως η ΝΔ, θα δημιουργηθούν με τη συμβολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο ίδιος, η πανδημία τον έκανε να μάθει πολλά για το ΕΣΥ και γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό και το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν αμέσως το Φθινόπωρο με βάση το υπάρχον σχέδιο, ενώ το βασικό επιχείρημα και για την αλλαγή στον νομικό χαρακτήρα των νοσοκομείων είναι ότι πρέπει να είναι ΝΠΙΔ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο ώστε να είναι πιο ευέλικτα. Κάτι που σημαίνει πως θα επιλέγονται διοικήσεις με τεχνοκρατικά στοιχεία, θα υπάρχουν διοικητικές ευκαιρίες στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να ξεφεύγουν από το δυσκίνητο Δημόσιο, ειδικά λογιστικά και σε κάποιες πράξεις, ενώ οι υπηρεσίες για τον πολίτη θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν. Η ΝΔ ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμήσει πλήρως και το φαινόμενο με τα ράντζα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, αφού θα υπάρχει μία ευρύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνονται ανταλλαγές κλινών και μεταφορά ασθενών σε μόνιμη βάση.

Τα ευέλικτα … νοσοκομεία

Έτσι η ΝΔ αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή του νέου Χάρτη Υγείας τους επόμενους μήνες, ένας χάρτης ο οποίος σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων (έως πέντε) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά από κάποια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και κάποια μεγάλα στην Αθήνα. Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα φέρει και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σημερινές σχέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα το νοσοκομείο Σαντορίνης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με «μπλοκάκι» και με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Βέβαια, οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τα δημόσια νοσοκομεία. Να υπενθυμιστεί ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ) που είναι ο μοναδικός μέτοχος και αποτελεί εταιρεία του Δημοσίου.

Αλλαγές και συγχωνεύσεις

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τις συγχωνεύσεις ειδικά των κλινικών, είναι μεταξύ άλλων:

-Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.

– Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.

-Ο αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε κάθε νοσοκομείο.

-Η πληρότητα που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια μορφή.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει στα χέρια της η ΝΔ, οι τροποποιήσεις στο ΕΣΥ θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ενημερωθεί λεπτομερώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα προκύψει μετά τις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Και πάλι προτεραιότητα της κυβέρνησης ο τομέας της υγείας

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Υγεία [vid]

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 23%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων.

Ζαχαράκη: "Επεκτείνεται ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα"

Ζαχαράκη: "Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος και 1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Τι αλλάζει

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου, ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.