Πολιτική Υγείας

Επιτροπή Βουλής: «Απαράδεκτη» η φυλετική προκατάληψη στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων

Επιτροπή Βουλής: «Απαράδεκτη» η φυλετική προκατάληψη στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων

"Πολλοί από αυτούς τους αλγορίθμους προσαρμοσμένους στη φυλή καθοδηγούν τις αποφάσεις με τρόπους που μπορεί να κατευθύνουν περισσότερη προσοχή ή πόρους στους ασθενείς των Λευκών παρά σε μέλη φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων", ανέφεραν οι ερευνητές.

Επιτροπή Βουλής: Καθώς μια αυξανόμενη ομοφωνία εμπειρογνωμόνων υγειονομικής περίθαλψης κατακρίνει τη βλαβερή φυλετική μεροληψία στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων (CDSTs), η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων του Σώματος δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς ποιο είναι το πρόβλημα, πώς επηρεάζει την ισότητα της υγείας και πώς τα ενδιαφερόμενα μέρη της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Μεταξύ των θεμάτων που περιγράφονται στην έκθεση είναι η ευρέως διαδεδομένη πρακτική εφαρμογής τροποποιητών “φυλετικής διόρθωσης” σε κλινικές οδηγίες και αλγόριθμους, ώστε να προσαρμοστούν στις υποτιθέμενες βιολογικές διαφορές μεταξύ φυλών και εθνοτήτων – υπόθεση που έχει διαψευστεί από άφθονα επιστημονικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, τα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST προβλέπουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή σε 80,9% για λευκές γυναίκες, 68,4% για μαύρες γυναίκες, 68,2% για λατίνες και 52,3% για γυναίκες μικτής κληρονομιάς μαύρων και λατίνων. Η έκθεση σημειώνει ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των μαύρων, των Αμερικανών Ινδιάνων και των Λατίνων είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό των λευκών γυναικών. Το ποσοστό της καισαρικής τομής είναι επίσης υψηλότερο, παρά τα γνωστά οφέλη για την υγεία του κολπικού τοκετού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής House Ways and Means Richard Neal (D-MA) δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι τα σχόλια που είχε λάβει για τις φυλετικές/εθνοτικές προκαταλήψεις από ιατρικές εταιρείες και άλλες φωνές του κλάδου ήταν αποκλίνουσες. Είπε ότι η ισχυρή επιτροπή του αναζητά τρόπους για να κάνει κάτι για την άνιση μεταχείριση των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων που έχει προκύψει από την προκατάληψη των εργαλείων υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST. “Ένα είναι σίγουρο: το status quo είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Neal.

“Η φυλετική διόρθωση σε κλινικούς αλγόριθμους συμβάλλει σε χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς με χρώμα που λαμβάνουν θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από καρκίνο, έως οστεοπόρωση, νεφρική νόσο τελικού σταδίου, γέννηση παιδιού.

Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη και προώθηση πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ισότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ».

Πώς η προκατάληψη στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDSTs μπορεί να βλάψει τους ασθενείς

Μέρος της ώθησης για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, είπε, ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2020 στο The New England Journal of Medicine (NEJM) που έδειξε ότι οι προσαρμογές για τον αγώνα στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST και κλινικούς αλγόριθμους είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς που έχουν μεγάλο εύρος των συνθηκών.

“Πολλοί από αυτούς τους αλγορίθμους προσαρμοσμένους στη φυλή καθοδηγούν τις αποφάσεις με τρόπους που μπορεί να κατευθύνουν περισσότερη προσοχή ή πόρους στους ασθενείς των Λευκών παρά σε μέλη φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων”, ανέφεραν οι ερευνητές. Επικαλούμενοι τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο The New England Journal of Medicine NEJM, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν:

«Ενώ η χρήση της φυλής σε κλινικούς αλγόριθμους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορές στα αποτελέσματα της υγείας που είναι κοινές σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, αυτές οι διαφορές πιθανότατα οφείλονται στις επιπτώσεις του ρατσισμού και άλλων καθοριστικών της υγείας, όχι των «βιολογικών» επιπτώσεων μιας φυλής έναντι μιας άλλης. «Όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές», συνεχίζει η έκθεση, «η ενσωμάτωση δεδομένων φυλών σε αλγόριθμους μπορεί να εδραιώσει τις ανισότητες δημιουργώντας δυνητικά διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας για άτομα που δεν βασίζονται σε φάρμακα ακριβείας» αλλά στη φυλή ή την εθνικότητά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως συνδέονται οι χτύποι της καρδιάς με τον ρατσισμό;

Κορωνοϊός Προσβολή: Πιο εύκολη η προσβολή των μαύρων γυναικών

Διακρίσεις: Οδηγούν σε κάπνισμα, παχυσαρκία, αυπνία

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού 2017

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.