Πολιτική Υγείας

Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων: Από πότε θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται τα μέτρα

Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων: Από πότε θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται τα μέτρα

Η ιδέα πλέον είναι, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, να επεκταθεί πανευρωπαϊκά η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού. Το προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, υπάρχει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονιστούν όλες οι χώρες σχετικά με τη χρονική διάρκεια των πιστοποιητικών στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων: Μπορεί η έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα να έχει μεταθέσει χρονικά γι’ αργότερα την άρση των περιορισμών που έχουν απομείνει, όμως, και αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφασίσει από πότε θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται τα μέτρα. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, αυτό που ενδιαφέρει είναι όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Και μπορεί να αποφεύγουν να δώσουν ημερομηνίες αλλά όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Ακόμη πάντως και οι ελάχιστα παρατηρητικοί διαπιστώνουν ότι όσο ανοίγει ο καιρός τόσο χαλαρώνουν και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ενώ δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που κάνουν τα «στραβά μάτια» όσον αφορά στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ειδικά στους ανοικτούς χώρους.

Αλλάζει η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

Η ιδέα πλέον είναι, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, να επεκταθεί πανευρωπαϊκά η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Το προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, υπάρχει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονιστούν όλες οι χώρες σχετικά με τη χρονική διάρκεια των πιστοποιητικών στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.

Όσον αφορά στα μέτρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο  να μην χρειάζεται η επίδειξή των πιστοποιητικών για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μήνες του καλοκαιριού.

Δεν φεύγουν οι μάσκες

Αυτό το οποίο δεν αναμένεται να βγει εύκολα από την καθημερινότητά μας είναι οι μάσκες. Ούτως ή άλλως όμως οι εσωτερικοί χώροι στους οποίους κινούμαστε το καλοκαίρι λιγοστεύουν. Επίσης, η μάσκα είναι ένα ανώδυνο μέτρο προστασίας και όπως τονίζεται δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Το πιστοποιητικό θα ισχύει 9 μήνες, σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έρχεται 4η δόση για όλους το Φθινόπωρο – Οι ανησυχίες των επιστημόνων

Φρένο στη χαλάρωση των μέτρων - Το σκεπτικό της επιτροπής για Πάσχα με περιορισμούς

Επιτροπή ειδικών: Δεν πάμε σε άρση των μέτρων πριν τον Μάιο

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζουν σήμερα για τη χαλάρωση των μέτρων σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.