Πολιτική Υγείας

Επίταξη γιατρών: Πάνω από 40 οι εθελοντές γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα-Συνεχίζεται κανονικά η επίταξη

Επίταξη γιατρών: Πάνω από 40 οι εθελοντές γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα-Συνεχίζεται κανονικά η επίταξη

Επίταξη γιατρών: O αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν ανταποκριθεί ως τώρα στο κάλεσμα της κυβέρνησης για εθελοντική επιστράτευση με σκοπό την ενίσχυση του ΕΣΥ στον αγώνα κατά της πανδημίας ξεπερνά τους 40 στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυξάνονται οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα, η συμμετοχή των γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα υπερβαίνει τους 40. Την ίδια ώρα, κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία για την επίταξη, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 100, τον οποίο έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας ως όριο με βάση τις ανάγκες της πανδημίας.

Όπως είχε διαμηνύσει, εχθές Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στους ιδιώτες γιατρούς έχουν δοθεί κίνητρα προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το ΕΣΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο από σήμερα Τρίτη να ξεκινήσει τη διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν.

Οι ειδικότητες γιατρών που αναζητούνται είναι οι ακόλουθες:

  • εντατικολόγοι,
  • πνευμονολόγοι,
  • αναισθησιολόγοι και
  • γενικοί ιατροί

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς είναι:

  • σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα,
  • 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και
  • δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.

 

Από Τετάρτη 17 Νοεμβρίου η αποστολή των φύλλων πορείας

Σημειώνεται πως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να αποσταλούν τα έγγραφα. Πηγές επισημαίνουν ότι η αποστολή των πρώτων φύλλων πορείας για την επιστράτευση αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 17/11. Τα χαρτιά θα παραδίδονται από αστυνομικούς, στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, όπου ανήκουν. Από την Τετάρτη και μετά, οι γιατροί υποχρεούνται να παρουσιαστούν, όπου ορίζει το έγγραφο, ενώ σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες.

Πρόθεση του υπ. Υγείας να εξαντλήσει τις δυνατότητες εθελοντικής συνδρομής των γιατρών

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε διασαφηνίσει ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορά τις επιβαρυμένες περιοχές της επικράτειας, ορισμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Κυνέρνησης να εξαντλήσει τις δυνατότητες εθελοντικής συνδρομής των γιατρών εντός της εβδομάδας.

«Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά» είπε και αναγνώρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς κάποιες ειδικότητες, πχ. αναισθησιολόγοι είναι δύσκολο να βρεθούν, δεδομένου ότι δεν ιδιωτεύουν σε ιατρεία και πως χάνεται προσωρινά και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα».

«Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θάνος Πλεύρης: Ενθαρρυντική η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το ακαταδίωκτο των ιατρών και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ο Θάνος Πλεύρης κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Πλεύρης Γιαννάκος αναφορά: Όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για τα όσα ισχυρίζεται.

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.