Editorial

ΥΠΕΔΥΦΚΑ : Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από τους real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

ΥΠΕΔΥΦΚΑ : Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από τους real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Συγκεκριμένα, να εξηγήσουμε ότι  οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων καθώς  η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι όργανο δευτεροβάθμιου ελέγχου ,ενώ οι real time έλεγχοι ανήκουν στον πρωτοβάθμιο προληπτικό έλεγχο.

Οι επιθεωρητές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες και εκτελούν εισαγγελικές παραγγελίες, ελέγχουν απάτες και διαφθορά στο πεδίο των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών Οργανισμών, όπως και τις σχετικές καταγγελίες των ασφαλισμένων για όλο το φάσμα των δαπανών υγείας και των παροχών του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, ιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, ΚΑΑ, ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, αναλώσιμα, γυαλιά, σκευάσματα ειδικής διατροφής, οξυγονοθεραπεία, ειδική αγωγή, και όλους τους άλλους προμηθευτές υγείας). Ως δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου έχει αρμοδιότητα να ασκεί τον έλεγχο με επιθεώρηση των παρόχων, καταθέσεις ασφαλισμένων και παρόχων αλλά και με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά όλες τις μεθόδους για τη διερεύνηση των ελέγχων και τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων. Οι έλεγχοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να διαχωριστούν σε ελέγχους π.χ. φαρμακείων και ελέγχους ιατρών ,γιατί στο ίδιο πόρισμα μπορεί να συνυπάρχουν περισσότεροι από ένας πάροχοι. Επομένως το έργο του ελέγχου δεν μπορεί να ανατίθεται σε διαφορετικά τμήματα , πόσο μάλλον σε διαφορετικές διευθύνσεις ,ανά πάροχο και να μην διατίθενται όλα τα ελεγκτικά μέσα για τη διεκπεραίωση τους.

Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ

Επομένως, οι real time έλεγχοι είναι προληπτικός πρωτοβάθμιος έλεγχος και δεν έχει καμία σχέση με το ανακριτικό και έργο επιθεώρησης της ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει real time έλεγχο στα ΚΑΑ (ηλεκτρονικά έλεγχο παραστατικών και γνωματεύσεων) πριν την εισαγωγή των ασθενών , κατ΄ αντιστοιχία με τον προληπτικό έλεγχο που διενεργούσαν οι ελεγκτές ιατροί στα ασφαλιστικά ταμεία, δια ζώσης, πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Ο σχεδιαζόμενος real time έλεγχος σε διαγνωστικά εργαστήρια, είναι έργο που απαιτεί πολύ μεγαλύτερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για την εκτέλεση του από τον ΕΟΠΥΥ, έχει πολλαπλάσιο εύρος απ΄ ότι οι μέχρι τώρα αντίστοιχοι έλεγχοι. Έχει υπολογιστεί αυτό το κόστος, έχουν μελετηθεί όλοι οι παράμετροι και ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έχει γίνει επίσημη μελέτη; Υπάρχουν δικλείδες διασφάλισης της ορθότητας του ελέγχου; Αμφισβητείται κατ΄ αρχήν η αποδοτικότητα αυτού του είδους του ελέγχου ,καθώς έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν στα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία που ήταν διά ζώσης. Real time έλεγχος εκτελείται φαινομενικά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κατά την εκτέλεση των συνταγών με αρκετό ανθρώπινο δυναμικό.

Η λύση είναι ,εφ όσον ο υπουργός και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν επιθυμεί να συνεχίσει η  ΥΠΕΔΥΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ , η ένταξη της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στην ΕΑΔ ,με προϋπόθεση  και την μετακίνηση των έμπειρων υπαλλήλων της στην ΕΑΔ. Είναι αδιανόητη η ανάθεση έργου σε υπηρεσία χωρίς τη διάθεση των κατάλληλων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησε το ξήλωμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Κώστας Κερασίδης: Ο Υπουργός Υγείας το μόνο που πράττει είναι να απαξιώνει τον ΕΟΠΥΥ

Δικαιώνεται το healthweb : Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για αλλαγή στην οργανωτική δομή του ΕΟΠΥΥ.Παρασκήνιο τι θα κάνει η Διοικήτρια ;

Τριάντα προϊσταμένους του ΕΟΠΥΥ μετακίνησε η Καρποδίνη

Διορίστηκε Διοικήτρια η Θεανώ Καρποδίνη

Την κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ φέρνει το νέο ν/σχ του Υπουργείου Υγείας

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Η ‘μυστική΄ απάντηση της Καρποδίνη για κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ ,επιβεβαίωσε το  healthweb

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.