Πολιτική Υγείας

Εφημερίες ΕΣΥ: Πιλοτικές αλλαγές στα νοσοκομεία από 2 Οκτωβρίου για ένα μήνα

Εφημερίες ΕΣΥ: Πιλοτικές αλλαγές στα νοσοκομεία από 2 Οκτωβρίου για ένα μήνα

Είναι άγνωστο, βέβαια, εάν το νέο σύστημα με ενοποιημένο ωράριο θα αποδειχθεί αποδοτικό, αφού εκφράζονται φόβοι ότι θα επιβαρυνθούν τα γενικά νοσοκομεία ενώ θα ελαφρυνθούν όσα έχουν πανεπιστημιακές κλινικές οι οποίες ούτως ή άλλως λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα με δικούς τους ασθενείς.

Εφημερίες ΕΣΥ: Αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν πιλοτικά για έναν μήνα από τις 2 Οκτωβρίου με την έγκριση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση ώστε τα νοσοκομεία να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους σε μια πιο μόνιμη βάση.

Ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό πρόγραμμα για τις εφημερίες το οποίο αναμένεται να κατανεμηθεί στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Έτσι, σε έναν μήνα από σήμερα, τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά θα λειτουργούν υπό το ίδιο ωράριο στις εφημερίες, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε η αλλαγή στις εφημερίες να γίνει αρχικά με ήπιο τρόπο ώστε να διαπιστωθεί εάν το νέο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Γι’ αυτό και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση έναν μήνα μετά, ενώ τώρα θα δοθεί απλά μία έγκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Αθήνας λειτουργούν με διαφορετικές εφημερίες, αφού ενδεικτικά αυτά του Πειραιά ξεκινούν την εφημερία τους από 8 το πρωί μέχρι 8 της επόμενης ημέρας, ενώ της Αθήνας από τις 14:30 μέχρι 8 το πρωί της επόμενης. Πλέον, με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας, όσα νοσοκομεία κάνουν εφημερία, τρεις ημέρες μετά θα μπαίνουν σε πρωινό ωράριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή θα περιλαμβάνει μόνον το ωράριο και όχι τις ομάδες των νοσοκομείων.

Αλλαγή στις εφημερίες στα νοσοκομεία από το 2005

Το ΕΣΥ, πάντως, βρίσκεται σήμερα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, χωρίς προσωπικό, υποδομές, με κακό συντονισμό και χωρίς ουσιαστικούς κανόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρείται να αλλάξει ο τρόπος εφημερίας στα νοσοκομεία αφού η τελευταία υπουργική απόφαση για νέο σύστημα εφημεριών ήταν το 2005, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Αλλαγές στις εφημερίες από 2 Οκτωβρίου

Είναι άγνωστο, βέβαια, εάν το νέο σύστημα με ενοποιημένο ωράριο θα αποδειχθεί αποδοτικό, αφού εκφράζονται φόβοι ότι θα επιβαρυνθούν τα γενικά νοσοκομεία ενώ θα ελαφρυνθούν όσα έχουν πανεπιστημιακές κλινικές οι οποίες ούτως ή άλλως λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα με δικούς τους ασθενείς. Είναι γνωστό, άλλωστε, το φαινόμενο με τα βαλιτσάκια όπου ασθενείς εμφανίζονται με το βαλιτσάκι τους και τα απαραίτητα ρούχα στις εφημερίες των νοσοκομείων δηλώνοντας ότι αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, ώστε να κάνουν εισαγωγή και να χειρουργηθούν έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Ένα φαινόμενο που όμως αποτελεί βασική αιτία για τις ουρές αναμονής και τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο νέος υπουργός υγείας θα υλοποιήσει τα βασικά έργα για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας πριν τη ΔΕΘ

Εφημερίες και Επείγοντα στα Νοσοκομεία: Αλλαγές - Νέα επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων με απόφαση Χρυσοχοΐδη

Πλεύρης: Βελτιωμένη η κατάσταση με τα ράντζα στις εφημερίες

Διευκρινίσεις του Υπουργείου για τις αλλαγές στις εφημερίες του ΕΣΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε το clawback και το rebate μέσα στο 2024

Γεωργιάδης: Το επενδυτικό clawback δουλεύει, η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη των χρημάτων που δαπανά το κράτος, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το σταματήσουμε.

Καρποδίνη: Από τους προϋπολογισμούς στις καινοτομίες - Δημιουργώντας ένα υγιέστερο οικονομικό μέλλον

Καρποδίνη: Η ψηφιακή καινοτομία σε συνέργεια με το δομικό εκσυγχρονισμό του οργανισμού επιστρατεύονται για την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης, είπε μεταξύ άλλων η Διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ Θεανώ Καρποδίνη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Νίκη Τσούμα: Απαραίτητη η ομογενοποίηση των συστημάτων για να δημιουργηθούν κοινά ποιοτικά δεδομένα

Στον Φάκελο Υγείας του ασθενούς αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο πάνελ REVOLUTIONIZING HEALTHCARE: THE POWER OF DIGITIZED HEALTH DATA.

Γεωργιάδης: Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ

Γεωργιάδης: Το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback.

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους Περιφερειακών Ενώσεων 1.400 Διαγνωστικών Εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν 1400 Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.