Πολιτική Υγείας

ΔΥΠΑ: “Ημέρες Καριέρας” στον τουρισμό – 7 Φεβρουαρίου η πρώτη ευρωπαϊκή διαδικτυακή “ημέρα καριέρας”

ΔΥΠΑ: “Ημέρες Καριέρας” στον τουρισμό – 7 Φεβρουαρίου η πρώτη ευρωπαϊκή διαδικτυακή “ημέρα καριέρας”

Τα κυριότερα αντικίνητρα είναι αφενός το ωράριο εργασίας ειδικά στην κορύφωση της σεζόν και η μικρή διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Πάγιο πρόβλημα είναι και η έλλειψη στέγης για τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, κυρίως στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή.

ΔΥΠΑ: Τον άλλο μήνα αρχίζει η τουριστική σεζόν, που θεωρείται -και είναι- το βαρύ χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, παρά τη μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας, δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο εργασιακού δυναμικού. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αφενός στη μετανάστευση νέων και αφετέρου στη γενική απροθυμία των Ελλήνων να εργαστούν εποχικά, καθώς προτιμούν να αναζητήσουν μόνιμη εργασία.

Το καλοκαίρι του 2023 οι κενές θέσεις εργασίας μόνο στα ξενοδοχεία προσέγγισαν τις 60.000. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού, οι διαρροές εργαζομένων αυξάνονται. Με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τα πρωτοβάθμια σωματεία που κάνουν τη διαδικασία της επαναπρόσληψης, όπως οφείλουν από τον νόμο, είμαστε κάτω από 37%. Δηλαδή, 37% λιγότεροι συνάδελφοι μού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε για δουλειά το καλοκαίρι του 2024, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διοργανώνει ημέρες καριέρας ειδικά για τον τουρισμό, απευθυνόμενη σε εργαζόμενους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Φεβρουαρίου, γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή διαδικτυακή ημέρα καριέρας στον τουρισμό και καλούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ που ενδιαφέρονται να δουλέψουν στον τουρισμό να συμμετέχουν, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Η συλλογική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που υπογράφτηκε πέρυσι και προβλέπει νέα αύξηση αποδοχών 5% για το 2024 δεν φαίνεται αρκετή για να κρατήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο. Τα κυριότερα αντικίνητρα είναι αφενός το ωράριο εργασίας ειδικά στην κορύφωση της σεζόν και η μικρή διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Πάγιο πρόβλημα είναι και η έλλειψη στέγης για τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, κυρίως στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη σκοτώνει την επιστροφή της πόλης

Καθεστώς βίζας που Κροατία ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιό του για να κρατηθεί η οικονομία στα πόδια της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης

Τους διαγωνισμούς για τα έργα ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με αναθέτουσα αρχή την 7η Υγειονομική Περιφέρεια του Υπουργείου Υγείας.

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.