Πολιτική Υγείας

Διαφάνεια Χώρες: Η έλλειψη δεδομένων δοκιμών επιδεινώνει την ανισότητα του εμβολίου COVID-19

Διαφάνεια Χώρες: Η έλλειψη δεδομένων δοκιμών επιδεινώνει την ανισότητα του εμβολίου COVID-19

Από μόνες τους, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στα εμβόλια με πιο διαφανή δεδομένα, γράφει ο Δρ Franco, «εν μέσω μιας βάναυσης μάχης για τις δόσεις εμβολίων» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Διαφάνεια Χώρες: Σύμφωνα με μια γνωμοδότηση στο κορυφαίο παγκοσμίως ιατρικό περιοδικό BMJ, οι ανισότητες στην παροχή εμβολίων σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινωθεί από την έλλειψη πρόσβασης σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές. • Ο συγγραφέας προειδοποιεί ότι αυτή η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων. • Υποστηρίζει ότι η ανεπαρκής παροχή εμβολίων και ο δημόσιος σκεπτικισμός είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση νέων, πιο επικίνδυνων στελεχών του ιού.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 επιστημονικοί νομικοί εμπειρογνώμονες και οι φορείς της δημόσιας υγείας συμμετείχαν σε μια πρόσκληση προς παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Η πανδημία COVID-19 δεν θα τελειώσει για εμάς έως ότου τελειώσει για όλους», έγραψαν οι συγγραφείς σε μια ανοιχτή επιστολή. Τώρα, ένας εμπειρογνώμονας υγείας στην Αργεντινή υποστηρίζει στο ιατρικό περιοδικό BMJ ότι, πέρα ​​από τα προβλήματα εφοδιασμού, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν μια πρόσθετη πρόκληση λόγω της έλλειψης διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων σχετικά με τα εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Δρ Juan Víctor Ariel Franco, αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού BMJ Βάσει Αποδεικτικών Στοιχείων Ιατρικής Evidence-Based Medicine και λέκτορας μεθοδολογίας έρευνας, οικογενειακής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Instituto Universitario του Νοσοκομείο Italiano του Buenos Aires, στην Αργεντινή, επισημαίνει ότι χώρες υψηλού εισοδήματος δεν χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δυσκολία.

«Η έλλειψη διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων για αυτά τα εμβόλια προσθέτει ένα άλλο επίπεδο ανισότητας: Χορηγούμε εμβόλια σε εκατομμύρια ατόμων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής για τα οποία δεν έχουμε λίγες ή καθόλου πληροφορίες πέρα ​​από τα δελτία τύπου», γράφει. Εάν ο ιός επιτρέπεται να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προειδοποιεί ο Δρ Franco, θα μεταλλαχθεί σε παραλλαγές που αποφεύγουν την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια.

Διάθεση εμβολίων COVID-19

Παρά τις ακραίες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στη Λατινική Αμερική, η διάθεση των εμβολίων COVID-19 ξεκίνησε στα τέλη του 2020 λόγω άμεσων συμφωνιών μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και κατασκευαστών εμβολίων.

Ο Δρ. Φράνκο σημειώνει ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca έχουν γενικά λάβει ευρεία αποδοχή, επειδή ρυθμιστές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρείχαν δωρεάν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι εγκρίσεις τους.

Ωστόσο, επισημαίνει μια αρχική έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη δοκιμή φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, η οποία διανεμήθηκε στην Αργεντινή μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την εποχή, τα μόνα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα ήταν σε ένα δελτίο τύπου από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, στη Μόσχα, το οποίο είχε αναπτύξει το εμβόλιο, και μια έκθεση δύο σελίδων από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων της Αργεντινής. Ο Δρ. Φράνκο λέει ότι η δημοσίευση μιας ενδιάμεσης ανάλυσης των αποτελεσμάτων στην Αξιόπιστη Πηγή The Lancet στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 μετρίασε ορισμένες ανησυχίες, αλλά το πλήρες πρωτόκολλο για το εμβόλιο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Αργεντινή δεν έχουν εκδώσει ανεξάρτητη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Εμβόλια από την Κίνα

Με το δεύτερο κύμα της COVID-19 να διαπερνά την περιοχή και τις παραλλαγές να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, ο Δρ. Φράνκο σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές στη Λατινική Αμερική έχουν πλέον εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια, που κατασκευάστηκαν από την Sinopharm και την Sinovac, στην Κίνα.

Αλλά το έκαναν αυτό απουσία διαθέσιμων στο κοινό τεχνικών εκθέσεων σχετικά με τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 ή δημοσιευμένων δεδομένων, γράφει.

Ο Δρ Franco επισημαίνει ότι υπάρχουν «λίγες ή καθόλου πληροφορίες» σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των εμβολίων σε συγκεκριμένες υποομάδες ατόμων ή εάν αυτά τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λέει, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά τους έναντι του αρχικού στελέχους θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 50%.

«Αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό για χώρες υψηλού εισοδήματος που υπογράφουν συμφωνίες με τους κύριους κατασκευαστές και ευθυγραμμίζουν την ισχύ των ρυθμιστικών αρχών τους για να εγγυηθούν τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη διαδικασία έγκρισης», γράφει ο Δρ Franco. Παρατηρεί ότι αυτή η διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε χώρες με υψηλό εισόδημα διατηρείται «ακόμη και στις πιο ευαίσθητες περιπτώσεις», όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ζητήστε μεγαλύτερη διαφάνεια

Από μόνες τους, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στα εμβόλια με πιο διαφανή δεδομένα, γράφει ο Δρ Franco, «εν μέσω μιας βάναυσης μάχης για τις δόσεις εμβολίων» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Στο άρθρο του, ο Δρ. Φράνκο ζητεί διεθνείς συνεργασίες – με την υποστήριξη φορέων όπως ο Παν Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα εμβολίων θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης, παραδέχεται ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξουν εμβόλια με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα: «Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα και ευρεία διαβούλευση με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τροφοδοτούμε τους αντιεμβολιαστές, τους θεωρητικούς συνωμοσίας και τους αρνητές COVID σε χώρες που αγωνίζονται να αυξήσουν τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

Απίστευτες οι εξελίξεις στο διπλό εμβόλιο της Moderna

Εκστρατεία εμβολιασμού στη Λωρίδα της Γάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA ενέκρινε την Πέμπτη την έγκριση έκτακτης ανάγκης για τη λήψη δόσης ενισχυτή εμβολίου COVID-19 της Moderna

Η Δρ Sharon Alroy-Preis, διευθύντρια υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, είπε ότι η χώρα βιώνει ένα σπάσιμο στην καμπύλη της πανδημίας και ανέφερε το ενισχυτικό πλάνο της Pfizer που βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει ένα τέταρτο κύμα COVID-19, μειώνοντας το βάρος του νοσοκομείου και σοβαρή ασθένεια.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Εμβόλια του FDA εγκρίνει τον ενισχυτή εμβολίων covid Johnson & Johnson

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας πρότειναν ότι το εμβόλιο J&J ταιριάζει καλύτερα ως σειρά δύο δόσεων με τροποποιημένη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αντί για μία μόνο δόση και μια επακόλουθη αναμνηστική λήψη.

Δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν η κυβέρνηση της Σουηδίας θα έπρεπε να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας λέει καθηγητής επιδημιολογίας

Εν κατακλείδι, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg, η Σουηδία κινήθηκε μέτρια. Ούτε απέτυχε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά ούτε και μπορεί να προβληθεί ως success story από τους αντιπάλους των lockdown και της υποχρεωτικής χρήσης μασκών.

Πρέπει να επιλέξετε μάσκες με δύο ή περισσότερα στρώματα και σύρμα μύτης για να αποτρέψετε τη διαρροή αέρα από την κορυφή λένε τα CDC

Για άτομα που είναι κωφά ή έχουν προβλήματα ακοής, συνιστώνται εναλλακτικά καλύμματα προσώπου, όπως διαφανείς μάσκες ή υφασμάτινες μάσκες με διαφανή πλαστικά πάνελ. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαφανείς ιατρικές μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που τις χρειάζονται.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 26 προτεινόμενα μέλη σε μια συμβουλευτική επιτροπή με στόχο την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας της COVID-19

Με την ιδιότητά της ως συμβουλευτικού οργάνου στον ΠΟΥ, η SAGO θα συμβουλεύσει τον οργανισμό σχετικά με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου του ΠΟΥ για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών για την προέλευση των αναδυόμενων και παθογόνων παραγόντων επιδημίας και πανδημίας, καθώς και την παροχή συμβουλών

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (ARC) εξέδωσε πρόσφατα δημόσια πρόσκληση για δράση λόγω της κατακόρυφης εθνικής απογραφής αιμοδοσιών εν μέσω της πανδημίας της COVID-19

Το σώμα αναγεννά την απώλεια αίματος συνήθως μέσα σε μία ημέρα. Ο Ερυθρός Σταυρός ARC διαβεβαίωσε στην έκδοσή του ότι κάθε κέντρο αιμοδοσίας ακολουθεί "τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ελέγχου λοιμώξεων", συμπεριλαμβανομένων μάσκας προσώπου για δότες και προσωπικό, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό-Παραλιακή από 1 ως 8 το πρωί - Έκτακτα μέτρα

Κηφισός "Μπάλλος" Στυλιανίδης: Ειδικότερα, με απόφαση του Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής διακόπτεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κηφισού στο τμήμα από το ύψος του ανισόπεδο κόμβου της Παραλιακής μέχρι το ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Μεταμόρφωσης και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Κηφισού μέχρι το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.