Πολιτική Υγείας

Διαφάνεια Χώρες: Η έλλειψη δεδομένων δοκιμών επιδεινώνει την ανισότητα του εμβολίου COVID-19

Διαφάνεια Χώρες: Η έλλειψη δεδομένων δοκιμών επιδεινώνει την ανισότητα του εμβολίου COVID-19

Από μόνες τους, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στα εμβόλια με πιο διαφανή δεδομένα, γράφει ο Δρ Franco, «εν μέσω μιας βάναυσης μάχης για τις δόσεις εμβολίων» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Διαφάνεια Χώρες: Σύμφωνα με μια γνωμοδότηση στο κορυφαίο παγκοσμίως ιατρικό περιοδικό BMJ, οι ανισότητες στην παροχή εμβολίων σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινωθεί από την έλλειψη πρόσβασης σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές. • Ο συγγραφέας προειδοποιεί ότι αυτή η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων. • Υποστηρίζει ότι η ανεπαρκής παροχή εμβολίων και ο δημόσιος σκεπτικισμός είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση νέων, πιο επικίνδυνων στελεχών του ιού.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 επιστημονικοί νομικοί εμπειρογνώμονες και οι φορείς της δημόσιας υγείας συμμετείχαν σε μια πρόσκληση προς παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Η πανδημία COVID-19 δεν θα τελειώσει για εμάς έως ότου τελειώσει για όλους», έγραψαν οι συγγραφείς σε μια ανοιχτή επιστολή. Τώρα, ένας εμπειρογνώμονας υγείας στην Αργεντινή υποστηρίζει στο ιατρικό περιοδικό BMJ ότι, πέρα ​​από τα προβλήματα εφοδιασμού, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν μια πρόσθετη πρόκληση λόγω της έλλειψης διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων σχετικά με τα εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Δρ Juan Víctor Ariel Franco, αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού BMJ Βάσει Αποδεικτικών Στοιχείων Ιατρικής Evidence-Based Medicine και λέκτορας μεθοδολογίας έρευνας, οικογενειακής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Instituto Universitario του Νοσοκομείο Italiano του Buenos Aires, στην Αργεντινή, επισημαίνει ότι χώρες υψηλού εισοδήματος δεν χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δυσκολία.

«Η έλλειψη διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων για αυτά τα εμβόλια προσθέτει ένα άλλο επίπεδο ανισότητας: Χορηγούμε εμβόλια σε εκατομμύρια ατόμων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής για τα οποία δεν έχουμε λίγες ή καθόλου πληροφορίες πέρα ​​από τα δελτία τύπου», γράφει. Εάν ο ιός επιτρέπεται να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προειδοποιεί ο Δρ Franco, θα μεταλλαχθεί σε παραλλαγές που αποφεύγουν την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια.

Διάθεση εμβολίων COVID-19

Παρά τις ακραίες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στη Λατινική Αμερική, η διάθεση των εμβολίων COVID-19 ξεκίνησε στα τέλη του 2020 λόγω άμεσων συμφωνιών μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και κατασκευαστών εμβολίων.

Ο Δρ. Φράνκο σημειώνει ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca έχουν γενικά λάβει ευρεία αποδοχή, επειδή ρυθμιστές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρείχαν δωρεάν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι εγκρίσεις τους.

Ωστόσο, επισημαίνει μια αρχική έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη δοκιμή φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, η οποία διανεμήθηκε στην Αργεντινή μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την εποχή, τα μόνα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα ήταν σε ένα δελτίο τύπου από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, στη Μόσχα, το οποίο είχε αναπτύξει το εμβόλιο, και μια έκθεση δύο σελίδων από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων της Αργεντινής. Ο Δρ. Φράνκο λέει ότι η δημοσίευση μιας ενδιάμεσης ανάλυσης των αποτελεσμάτων στην Αξιόπιστη Πηγή The Lancet στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 μετρίασε ορισμένες ανησυχίες, αλλά το πλήρες πρωτόκολλο για το εμβόλιο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Αργεντινή δεν έχουν εκδώσει ανεξάρτητη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Εμβόλια από την Κίνα

Με το δεύτερο κύμα της COVID-19 να διαπερνά την περιοχή και τις παραλλαγές να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, ο Δρ. Φράνκο σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές στη Λατινική Αμερική έχουν πλέον εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια, που κατασκευάστηκαν από την Sinopharm και την Sinovac, στην Κίνα.

Αλλά το έκαναν αυτό απουσία διαθέσιμων στο κοινό τεχνικών εκθέσεων σχετικά με τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 ή δημοσιευμένων δεδομένων, γράφει.

Ο Δρ Franco επισημαίνει ότι υπάρχουν «λίγες ή καθόλου πληροφορίες» σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των εμβολίων σε συγκεκριμένες υποομάδες ατόμων ή εάν αυτά τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λέει, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά τους έναντι του αρχικού στελέχους θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 50%.

«Αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό για χώρες υψηλού εισοδήματος που υπογράφουν συμφωνίες με τους κύριους κατασκευαστές και ευθυγραμμίζουν την ισχύ των ρυθμιστικών αρχών τους για να εγγυηθούν τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη διαδικασία έγκρισης», γράφει ο Δρ Franco. Παρατηρεί ότι αυτή η διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε χώρες με υψηλό εισόδημα διατηρείται «ακόμη και στις πιο ευαίσθητες περιπτώσεις», όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ζητήστε μεγαλύτερη διαφάνεια

Από μόνες τους, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στα εμβόλια με πιο διαφανή δεδομένα, γράφει ο Δρ Franco, «εν μέσω μιας βάναυσης μάχης για τις δόσεις εμβολίων» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Στο άρθρο του, ο Δρ. Φράνκο ζητεί διεθνείς συνεργασίες – με την υποστήριξη φορέων όπως ο Παν Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα εμβολίων θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης, παραδέχεται ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξουν εμβόλια με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα: «Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα και ευρεία διαβούλευση με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τροφοδοτούμε τους αντιεμβολιαστές, τους θεωρητικούς συνωμοσίας και τους αρνητές COVID σε χώρες που αγωνίζονται να αυξήσουν τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

Απίστευτες οι εξελίξεις στο διπλό εμβόλιο της Moderna

Εκστρατεία εμβολιασμού στη Λωρίδα της Γάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα μοναδικό εικονικό συνέδριο του Βατικανού για την COVID-19 και άλλες παγκόσμιες απειλές για την υγεία

Ο στόχος του συνεδρίου, είπε, είναι να παραμεριστούν πολιτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές και να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλον τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χορήγησε καταχώρηση έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο covid-19 του Πεκίνου Sinopharm

Η Sinopharm δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των δοκιμών στα επιστημονικά περιοδικά, οπότε ο ΠΟΥ ζήτησε ανάλυση των δεδομένων του, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο "κοιτάζει προσεκτικά" μια παραλλαγή κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία,

"Tα κοινοτικά τεστ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εύρεσης και απομόνωσης νέων περιπτώσεων παραλλαγών και θα αναπτυχθούν όπου υπάρχουν αποδείξεις για κοινοτική μετάδοση", έγραψε η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας .

Χαρδαλιάς: Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Νίκος Χαρδαλιάς: Τις νέες περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Πρόκειται για το δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και το δήμο Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε καθολικό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται ήδη σε ισχύ το καθολικό lockodwn δε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μαγιορκίνης: «Περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα»

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα. Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή την στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 17 Μαΐου – Διατηρείται το ραντεβού στο λιανεμπόριο

Βάνα Παπαευαγγέλου: Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων. Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν επιθυμούσε να συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους μία εβδομάδα μετά.

ΕΟΔΥ : Που θα γίνουν δωρεάν Rapid test σήμερα 07/05/21

ΕΟΔΥ : Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα βρίσκονται σήμερα σε κεντρικά σημεία στην επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.