Πολιτική Υγείας

Covid Βρετανία: Οικογένειες μηνύουν την κυβέρνηση επειδή δεν προστάτευσαν τα γηροκομεία

Covid Βρετανία: Οικογένειες μηνύουν την κυβέρνηση επειδή δεν προστάτευσαν τα γηροκομεία

Covid Βρετανία: Οι νομικές αξιώσεις επικεντρώνονται στην απόφαση τον Μάρτιο του 2020 για ταχεία εισαγωγή ασθενών νοσοκομείων από οίκους φροντίδας χωρίς εξετάσεις ή απαίτηση για απομόνωση. 

Τριάντα οικογένειες ξεκινούν νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης, των γηροκομείων και πολλών νοσοκομείων στην Αγγλία για τους θανάτους συγγενών τους τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid. Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν αρκετά για την προστασία των αγαπημένων τους από τον ιό. Διεκδικούν αποζημίωση για απώλεια ζωής και την αγωνία που προκλήθηκε. Η κυβέρνηση λέει ότι προσπάθησε συγκεκριμένα να προστατεύσει τους κατοίκους των οίκων ευγηρίας χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι νομικές αξιώσεις επικεντρώνονται στην απόφαση τον Μάρτιο του 2020 για ταχεία εισαγωγή ασθενών νοσοκομείων σε οίκους φροντίδας χωρίς εξετάσεις ή απαίτηση για απομόνωση. Οι υποθέσεις ακολουθούν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2022 που έκρινε ότι η πολιτική ήταν παράνομη – καθώς δεν έλαβε υπόψη τον κίνδυνο ασυμπτωματικής μετάδοσης του ιού για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους κατοίκους του οίκου φροντίδας.

Από τις αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου 2020, σχεδόν 20.000 κάτοικοι οίκων φροντίδας στην Αγγλία και την Ουαλία πέθαναν με Covid-19. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων στο σπίτι φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κυβέρνηση είπε τότε ότι «προσπάθησε να βάλει έναν προστατευτικό δακτύλιο» γύρω από τους κατοίκους των γηροκομείων. Μία από τις περιπτώσεις φέρεται από τη Liz Weager, της οποίας η 95χρονη μητέρα Margaret βρέθηκε θετική στον ιό στον οίκο φροντίδας της τον Μάιο του 2020 και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Όλες οι οικογένειες υποβάλλουν αξιώσεις για αποζημίωση κατά του υπουργού υγείας και κοινωνικής περίθαλψης – συν τα μεμονωμένα νοσοκομεία και νοσοκομεία που εμπλέκονται σε κάθε περίπτωση. Υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παραβιάστηκε, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας προστασίας των δικαιωμάτων των συγγενών τους στη ζωή και της προστασίας τους από διακρίσεις. Η Emma Jones, από το Leigh Day solicitors εκπροσωπεί τις οικογένειες. Λέει ότι ελπίζει σε «μια πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τους θανάτους, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους πελάτες μας να αισθανθούν ότι έχουν αποδώσει δικαιοσύνη για τους αγαπημένους τους».

Η δικηγόρος Έμα Τζόουνς, η οποία εκπροσωπεί τις οικογένειες που κάνουν νομικές ενέργειες, λέει ότι θα ζητήσουν από τα δικαστήρια να εξετάσουν εάν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις υποθέσεις τους ήταν εύλογες. “Εάν όχι”, λέει, “οι αποφάσεις προκάλεσαν ή συνέβαλαν στο να χάσουν τη ζωή τους άτομα; Και θα έλεγα ότι χωρίς τις νομικές αξιώσεις, οι οικογένειες δεν θα λάβουν απαντήσεις στις ερωτήσεις.” Η κυβέρνηση λέει ότι δεν σχολιάζει τις συνεχιζόμενες νομικές ενέργειες, αλλά μια δήλωση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας λέει: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για την είσοδο στο γηροκομείο

Τα γηροκομεία που εξυπηρετούν μαύρους κατοίκους διαπιστώθηκε ότι έχουν περισσότερες επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

Ιρλανδία: Πάνω από 11.000 υγειονομικοί δεν έχουν λάβει ακόμη μπόνους Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΙΝΑΠ & ΠΟΕΔΗΝ: Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

«Για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

6η Υγειονομική Περιφέρεια: Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας στο καρναβάλι της Πάτρας

Από την πλευρά της, η 6η Υ.ΠΕ, θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου θα υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024.

Kaizen Foundation: Ανακαίνιση του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Kaizen Foundation: Το έργο, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση χειρουργείων που αποτελούν την καρδιά του νοσοκομείου, των κλινικών του πρώτου ορόφου και του ισογείου, την προσθήκη συστημάτων πυρασφάλειας, καθώς και την ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου.

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων σε Αττική και Πειραιά πραγματοποίησε η Αστυνομία, με επίκεντρο τις περιοχές όπου επικρατούν τέτοια περιστατικά.

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"