Πολιτική Υγείας

CDC: Πενταπλασιάστηκαν οι παιδικές νοσηλείες στο κύμα της Όμικρον

CDC: Πενταπλασιάστηκαν οι παιδικές νοσηλείες στο κύμα της Όμικρον

CDC: Η παραλλαγή Omicron φαίνεται να έχει χτυπήσει τα μικρότερα παιδιά στις ΗΠΑ ισχυρότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή του ιού, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Πέντε φορές περισσότερα παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω μπήκαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron συγκριτικά με το κύμα της Delta, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου στο Morbidity and Mortality Weekly Report από το CDC. Τα ευρήματα ήταν ακόμη πιο αποθαρρυντικά για τα βρέθη κάτω των 6 μηνών — έξι φορές περισσότερα βρέφη νοσηλεύτηκαν με την επικράτηση της Omicron από ότι κατά το κύμα της μετάλλαξης Delta.

Ευτυχώς, τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών θανάτων παρέμειναν τα ίδια και στα δύο κύματα, με μόνο το 0,5% των παιδιών να πεθαίνουν από τον COVID. “Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών έλαβαν θεραπεία και τα πήγαν καλά και πήραν εξιτήριο. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ, πολύ, πολύ χαμηλό και στις δύο φάσεις Omicron και Delta για τα παιδιά”, δήλωσε ο Δρ Σαμ Ντομίνγκες, ειδικός σε παιδομολυσματικές ασθένειες από το Νοσοκομείο Κολοράντο στην Aurora.

Κι ενώ οι παιδικές νοσηλείς στο κύμα της Omicron ήταν περισσότερες από εκείνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια επικράτησης της μετάλλαξης Delta, όσα παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο κατά το κύμα της Delta νόσησαν βαρύτερα. Ειδικότερα, τα παιδιά έτειναν να μένουν δύο ημέρες στο νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Delta έναντι 1,5 ημέρας στο κύμα της Omicron, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Την ίδια ώρα, το 27% των μικρών παιδιών που νοσηλεύτηκαν με Delta μπήκαν στη ΜΕΘ, συγκριτικά με το 21% των παιδιών που νόσησαν με την μετάλλαξη Omicron.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής την Kristin Marks, μια αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών επιδημίας στο CDC, εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας για παιδιά 4 ετών και κάτω σε 14 πολιτείες που συμμετέχουν στο Δίκτυο COVID-NET.

Η μελέτη συνέκρινε παιδιατρικές νοσηλείες κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα του κορωνοϊού — 27 Ιουνίου έως 18 Δεκεμβρίου 2021 — με εκείνες που έλαβαν χώρα όταν η Omicron έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Το μέγιστο ποσοστό νοσηλείας κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron ήταν 14,5 παιδιά ανά 100.000, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το ποσοστό νοσηλείας κατά τη διάρκεια της επικράτησης της Delta, το οποίο ήταν 2,9 ανά 100.000.

Μάλιστα, τα ποσοστά παιδικής νοσηλείας στο κύμα της Omicron παρέμειναν υψηλότερα σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές:

  • Για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών — ποσοστό νοσηλείας 68,1 ανά 100.000 κατά τη διάρκεια του Omicron, 11,1 κατά τη διάρκεια του Delta.
  • Για παιδιά 6 μηνών έως 2 ετών — ποσοστό νοσηλείας 16,9 κατά τη διάρκεια του Omicron, 3,3 κατά τη διάρκεια της Delta.
  • Για παιδιά 2 έως 4 ετών — ποσοστό νοσηλείας 4,7 κατά τη διάρκεια του Omicron, 1,4 κατά τη διάρκεια της Delta.

 

Δεδομένου ότι τα εμβόλια για τον COVID δεν έχουν εγκριθεί ακόμη για μικρής ηλικίας παιδιά, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να φροντίζουν ότι τα παιδιά τους φορούν μάσκες προστασίας και τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού του οικογενειακού και ευρύτερου περιβάλλοντος γα την προστασία των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φάρμακο για την κοιλιοκάκη αποτελεσματικό στη θεραπεία του MIS-C λόγω Covid στα παιδιά

Το σύνδρομο MIS-C αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".