Πολιτική Υγείας

CDC: Πενταπλασιάστηκαν οι παιδικές νοσηλείες στο κύμα της Όμικρον

CDC: Πενταπλασιάστηκαν οι παιδικές νοσηλείες στο κύμα της Όμικρον

CDC: Η παραλλαγή Omicron φαίνεται να έχει χτυπήσει τα μικρότερα παιδιά στις ΗΠΑ ισχυρότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή του ιού, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Πέντε φορές περισσότερα παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω μπήκαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron συγκριτικά με το κύμα της Delta, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου στο Morbidity and Mortality Weekly Report από το CDC. Τα ευρήματα ήταν ακόμη πιο αποθαρρυντικά για τα βρέθη κάτω των 6 μηνών — έξι φορές περισσότερα βρέφη νοσηλεύτηκαν με την επικράτηση της Omicron από ότι κατά το κύμα της μετάλλαξης Delta.

Ευτυχώς, τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών θανάτων παρέμειναν τα ίδια και στα δύο κύματα, με μόνο το 0,5% των παιδιών να πεθαίνουν από τον COVID. “Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών έλαβαν θεραπεία και τα πήγαν καλά και πήραν εξιτήριο. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ, πολύ, πολύ χαμηλό και στις δύο φάσεις Omicron και Delta για τα παιδιά”, δήλωσε ο Δρ Σαμ Ντομίνγκες, ειδικός σε παιδομολυσματικές ασθένειες από το Νοσοκομείο Κολοράντο στην Aurora.

Κι ενώ οι παιδικές νοσηλείς στο κύμα της Omicron ήταν περισσότερες από εκείνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια επικράτησης της μετάλλαξης Delta, όσα παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο κατά το κύμα της Delta νόσησαν βαρύτερα. Ειδικότερα, τα παιδιά έτειναν να μένουν δύο ημέρες στο νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Delta έναντι 1,5 ημέρας στο κύμα της Omicron, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Την ίδια ώρα, το 27% των μικρών παιδιών που νοσηλεύτηκαν με Delta μπήκαν στη ΜΕΘ, συγκριτικά με το 21% των παιδιών που νόσησαν με την μετάλλαξη Omicron.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής την Kristin Marks, μια αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών επιδημίας στο CDC, εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας για παιδιά 4 ετών και κάτω σε 14 πολιτείες που συμμετέχουν στο Δίκτυο COVID-NET.

Η μελέτη συνέκρινε παιδιατρικές νοσηλείες κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα του κορωνοϊού — 27 Ιουνίου έως 18 Δεκεμβρίου 2021 — με εκείνες που έλαβαν χώρα όταν η Omicron έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Το μέγιστο ποσοστό νοσηλείας κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron ήταν 14,5 παιδιά ανά 100.000, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το ποσοστό νοσηλείας κατά τη διάρκεια της επικράτησης της Delta, το οποίο ήταν 2,9 ανά 100.000.

Μάλιστα, τα ποσοστά παιδικής νοσηλείας στο κύμα της Omicron παρέμειναν υψηλότερα σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές:

  • Για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών — ποσοστό νοσηλείας 68,1 ανά 100.000 κατά τη διάρκεια του Omicron, 11,1 κατά τη διάρκεια του Delta.
  • Για παιδιά 6 μηνών έως 2 ετών — ποσοστό νοσηλείας 16,9 κατά τη διάρκεια του Omicron, 3,3 κατά τη διάρκεια της Delta.
  • Για παιδιά 2 έως 4 ετών — ποσοστό νοσηλείας 4,7 κατά τη διάρκεια του Omicron, 1,4 κατά τη διάρκεια της Delta.

 

Δεδομένου ότι τα εμβόλια για τον COVID δεν έχουν εγκριθεί ακόμη για μικρής ηλικίας παιδιά, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να φροντίζουν ότι τα παιδιά τους φορούν μάσκες προστασίας και τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού του οικογενειακού και ευρύτερου περιβάλλοντος γα την προστασία των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φάρμακο για την κοιλιοκάκη αποτελεσματικό στη θεραπεία του MIS-C λόγω Covid στα παιδιά

Το σύνδρομο MIS-C αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.